Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei taivu poliittikkojen ”kiristykseen” - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kiekkopomo vakuuttaa, ettei kansainvälinen jääkiekkoliitto suostu poliitikkojen määräiltäväksi: ”MM-kisoista tulee fantastiset”

Kansainvälisen jääkiekkoliiton Horst Lichtner sanoo, ettei IIHF aio luopua MM-kisoista Valko-Venäjällä, jos maan tilanne on ”aivan normaali”.

IIHF:n pääsihteeri Horst Lichtner ei taivu. Kuva vuodelta 2014.­

27.10.2020 19:13

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n pääsihteeri Horst Lichtner sanoi lauantaina, ettei Latvian hallitus tai muutkaan poliitikot voi kiristää liittoa Valko-Venäjän MM-kisoihin liittyen.

– Ei ole hyväksyttävää, että poliitikot vaativat meiltä poliittista signaalia. Poliitikot, jotka eivät itse löydä ratkaisuja. Me emme anna kiristää itseämme, Licthner kommentoi saksalaiselle Deutschlandfunk-radiokanavalle.

Kommentit viittaavat Latvian hallitukseen, joka on pääministeri Arturs Krisjanis Karinsia myöten ilmoittanut, ettei maa halua järjestää MM-kisoja Valko-Venäjän kanssa. Kisat olisi tarkoitus järjestää 21.5.–6.6.2021 Minskissä ja Riiassa.

Lichtner kritisoi sitä, että Latvian hallitus esittää vaatimuksiaan ilman, että on keskustellut asiasta paikallisen MM-kisojen järjestelykomitean kanssa.

IIHF on tehnyt sopimuksen järjestäjämaiden kanssa neljä vuotta sitten, eikä Lichtnerin mukaan ole liiton päätettävissä mennä sopimusta rikkomaan.

– Sitä meiltä ei kukaan voi vaatia. Emme ole sopimuksenrikkojia. Olemme maailmanliitto. Emme me kierrä sanomassa: ”Anteeksi, että teimme väärin. Nyt menemme muualle, Licthner kommentoi.

Presidentti Aljaksandr Lukashenkan johtaman Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne, suurmielenosoituksiksi äityneet levottomuudet ja yleinen turvattomuus ovat puhuttaneet koko maailmaa jo usean kuukauden ajan maan koronatilanteen ohella.

Latvian hallituksen mukaan pelaajien ja fanien turvallisuutta ei voi taata Valko-Venäjällä. IIHF on perustanut turvallisuuskysymyksiä varten asiantuntijaryhmän.

– Emme mene maahan, joka on kaaoksessa tai keskellä vallankumousta, Lichtner sanoo, mutta toteaa, ettei liittoa saa luopumaan kisoista, jos tilanne Minskissä on ”aivan normaali”.

Pääsihteeri vetoaa IIHF:n säädöksiin, joiden mukaan liitto ei saa olla poliittinen. Licthner ei säädöksiä halua rikkoa. Hän huomauttaa, että Valko-Venäjällä pidettiin kisat vuonna 2014 ja vaikka tilanne on nyt toisenlainen, ”maa on sama”.

– Olen varma, että mikäli Valko-Venäjä palaa normaaliin elämänmenoon, MM-kisoista tulee fantastiset Riiassa Latviassa ja Minskissä Valko-Venäjällä, Lichtner toteaa.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto pitää tilanteen ratkaisevan kokouksensa 18. marraskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?