Ruotsissa tylytetään Jari Kurria ja Esa Tikkasta – ”Polvistuvat Valko-Venäjän diktaattorin takia”

Ruotsalaislehden kolumnissa heitetään syytöksiä suomalaisten kiekkolegendojen suuntaan. Esa Tikkanen pitää Valko-Venäjän tapahtumia ihmisoikeuskatastrofina.

28.8.2020 6:32

Suomalaiset NHL-legendat Jari Kurri ja Esa Tikkanen saavat kovaa kritiikkiä Expressenin torstaina julkaisemassa kolumnissa.

Ruotsalaislehden puheenvuorossa sanotaan, että Kurri ja Tikkanen polvistuvat Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon edessä samaan aikaan, kun Atlantin toisella puolella polvistutaan ihmisoikeuksien puolesta NHL:ssä ja NBA peruu jopa kokonaan otteluitaan.

– Ruotsin jääkiekkoliiton puheenjohtaja Anders Larsson sekä vanhat suomalaiset supertähdet Jari Kurri ja Esa Tikkanen sen sijaan polvistuvat Valko-Venäjän diktaattorin takia, ruotsalaistoimittaja Magnus Nyström kirjoitti kolumnissaan.

– Tikkanen vaikutti sydämettömältä kommentoidessaan Lukashenkon pitävän huolta maastaan, Nyström kritisoi Tikkasta.

Tikkanen on osallistunut useita kertoja Lukashenkon Valko-Venäjällä järjestämään jouluturnaukseen.

– Lukashenko on jääkiekkohullu, kuten Putin tai Niinistökin. En sen enempää osaa sanoa. Hän pitää huolta maastaan, vaikka onkin niin sanottu diktaattori, viisinkertainen Stanley Cupin voittaja totesi aiemmin IS:lle viitaten Venäjän presidentti Vladimir Putiniin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistöön.

Tikkanen myönsi sittemmin Twitterissä, ettei hän ollut ”kunnolla perillä” Valko-Venäjän tilanteesta.

IS tavoitti Tikkasen puhelimitse kommentoimaan ruotsalaiskolumnistin kirjoitusta.

– Ei olla polvistuttu mihinkään suuntaan. Se mitä Valko-Venäjällä tapahtuu on katastrofi ihmisoikeuksia vastaan. Sitä minä en tietenkään hyväksy. Aiemmin puhuin meistä pelaajista jotka kävi siellä. En ottanut kantaa ihmisoikeuksiin, Tikkanen sanoi.

Jari Kurri (kesk.) ja Esa Tikanne (oik.) Moskovan punaisella torilla valmistautumassa jääkiekon ystävyysotteluun vuonna 2006. Kuvassa vasemmalla Petri Skriko.

Nyström vertasi suomalaisia Ruotsin jääkiekkoliiton puheenjohtajaan Anders Larssoniin, joka näkee MM-kisojen järjestämisen diktatuureissa sillanrakentamisena, joka voi lisätä avoimuutta ja valaista demokratian epäkohtia. Kolumnissa nostetaan positiivisessa valossa esiin NHL-joukkue Vegas Golden Knightsin ruotsalaismaalivahti Robin Lehner, joka hiljattain polvistui osana Black Lives Matters -liikettä.

– Maa, jonka diktaattori on keskellä taistelua oman kansansa kanssa, ei tietenkään voi isännöidä jääkiekon MM-kisoja, Nyström kirjoitti.

Jääkiekon miesten MM-kisat on määrä pelata ensi vuonna Valko-Venäjällä ja Latviassa.

Jari Kurrin osalta Nyströmin kritiikki kohdistui tämän asemaan KHL-seura Helsingin Jokerien puheenjohtajana ja omistajana. Jokerien on tarkoitus avata kautensa 5. syyskuuta juuri Valko-Venäjällä Dinamo Minskin vieraana.

– Ei ole tullut mitään viestiä, että pitäisi olla huolissaan, Kurri kommentoi Valko-Venäjän tilannetta aiemmin IS:lle.

Nyström siteerasi kyseistä Kurrin kommenttia, ja totesi Kurrin, Tikkasen ja Larssonin sulkevan silmänsä todellisuudelta.

IS ei tavoittanut Jari Kurria kommentoimaan Expressenin kolumnia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?