Kulta-Mörkö Anttila takoi nollilla pitkän syksyn – vihdoinkin tärähti: ”Ehkä hype kaikkien aikojen joukkueesta vaikutti” - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kulta-Mörkö Anttila takoi nollilla pitkän syksyn – vihdoinkin tärähti: ”Ehkä hype kaikkien aikojen joukkueesta vaikutti”

Marko Anttilan alkukausi Jokereissa on ollut vaikea.

Marko Anttilan alkukausi Jokereissa on ollut vaikea.

Julkaistu: 26.10. 7:03

Marko Anttilan alkukausi ei ole ollut helppo. Tällä viikolla hän teki viimein kauden avausmaalinsa.

Tasoitusmaali MM-puolivälierän viimeistä edellisellä minuutilla. Lukemin 1–0 päättyneen MM-välierän voittomaali ja päälle MM-finaalissa kaksi osumaa, mukaan lukien voittomaali.

Leijonakapteeni Marko Anttila antoi keväällä kasvonsa sinivalkoiselle sensaatiolle takomalla neljä isoa maalia MM-turnauksen tärkeimmissä peleissä.

Tänä syksynä Anttilalla, 34, ei ole kulkenut yhtä kovaa kuin Kosicen ja Bratislavan kultakeväässä.

Anttila pelasi harjoituspelit ja kauden 17 ensimmäistä runkosarjapeliä ilman maaleja.

Tiistaina sitten rävähti – vihdoin ja viimein. Anttila ohjasi Peter Reginin laukoman kiekon maaliin, kun Jokerit kavensi Moskovan Spartakia vastaan tilanteeksi 2–3 ajassa 59.02.

Aluksi maalia ei tosin merkitty Anttilalle vaan Reginille. Maalintekijä kuitenkin korjattiin ottelupöytäkirjaan, ja peliä seuraavana iltapäivänä se vihdoin muutettiin myös KHL:n verkkosivuilla Anttilan nimiin.

– Silloin kun maalinteko ei ole helppoa, se ei tosiaan ole helppoa, Anttila naurahtaa.

– Hyökkääjänä nautin maalinteosta tosi paljon, joten ei se kovin kivaa ole ollut hakata päätä seinään. Välillä se on tällaista.

  ”Tuska on kasvanut”

Anttila on voinut osin lohduttautua sillä, että hän on päässyt kuitenkin päässyt edes paikoille. Sekään ei kuitenkaan loputtomiin lämmitä, jos tulosta ei tule.

– Kauden alku oli vähän vaikea enkä päässyt tasolle, jolle pitäisi. Viimeiset 10–12 peliä ovat olleet parempia. Olen päässyt paikoille mutten vain ole tehnyt asioita tarpeeksi hyvin. Tuska on kasvanut eikä maalinteon yrittäminen ole ollut ihan niin rentoa.

– Pitää vain tehdä hommia. Olen sitä maalintekoa treenannut meidän veskareiden kanssa. Yritetään nyt saada päätä auki.

”Ehkä hype vaikutti”

MM-kultaleijonilla Veli-Matti Savinaisella ja Mikko Lehtosella vahvistuneen Jokerien kausi alkoi yhtä lailla vaikeasti kuin Anttilankin kausi.

Hiljalleen narripaidat ovat kuitenkin parantaneet, vaikka otteissa on yhä pientä epätasaisuutta.

– Alussa emme olleet ihan sitä mitä meidän pitää olla. Emme luistelleet tai tehneet tarpeeksi hommia. Toki aina kun on uusi joukkue, se tarvitsee myös yhteisiä kokemuksia voittamisesta. Olemme hiljalleen oppineet sen tyylin, ja mielestäni pelimme on nyt ollut ihan hyvännäköistä, Anttila näkee.

Hän arvelee, että joukkueeseen saattoivat myös vaikuttaa kovat ennakko-odotukset.

– Ehkä se kaikki hype kaikkien aikojen joukkueestakin vaikutti. Meiltä saattoi vähän unohtua se, miten tässä sarjassa voitetaan. KHL on äärettömän tasainen sarja. Jos ei ole ihan ytimessä, ei myöskään voita. Meiltä puuttui napsu työnteosta, heittäytymisestä ja intohimosta.

”Häppeninkiä”

MM-kultaan huipentuneesta loppuottelusta on lauantaina tasan viisi kuukautta. Anttila on toki ollut kansainvälisen tason huippupelaaja jo pitkään, mutta kultakevät teki hänestä lopullisesti koko kansan tunteman Mörön.

Marko Anttila teki KHL-kauden ensimmäisen osumansa tiistaina.

Marko Anttila teki KHL-kauden ensimmäisen osumansa tiistaina.

Kotioloissa hänen ei tarvitse fiilistellä tai palailla viime kevään upeaan tarinaan – se tehdään hänen puolestaan muualla.

– Joka puolella ihmiset tunnistavat ja kaikennäköistä kultaan liittyvää häppeninkiä on yhä siellä täällä. Ei toki enää samassa mittakaavassa, mutta yhä on joitakin tapahtumia. Niissä saa muistella hienoa turnausta niin paljon, ettei sitä tarvitse kotisohvalla paljoa miettiä, Anttila hymähtää.

Marko Anttila johdatti keväällä Suomen jääkiekon maailmanmestaruuteen.

Marko Anttila johdatti keväällä Suomen jääkiekon maailmanmestaruuteen.