Venäjällä kritisoitiin kitkerästi Leijonien MM-sensaatiota – nyt puhuu valmentajalegenda Vladimir Jursinov

Julkaistu:

MM-kiekko
Valmentajalegenda Vladimir Jursinov näki läheltä Leijonien nousun MM-kultaan. Menestysresepti teki kiekkoguruun vaikutuksen.
Suomen MM-sensaatio puhuttaa vieläkin jääkiekon ystäviä ympäri kiekkomaailmaa, eikä lajiin hullaantunut Venäjä ole poikkeus.

Ennestään melko tuntematon leijonalauma marssi yhteen lajin yllättävimmistä maailmanmestaruuksista kaataen matkalla muun muassa NHL-tähtien vahvistamat Ruotsin, Venäjän ja Kanadan.

Leijonien menestyskulkua seurasi MM-kisoissa myös valmentajalegenda Vladimir Jursinov senior. Mittavan valmennusuran Suomessakin luonut 79-vuotias kiekkoguru oli näkemästään vaikuttunut.

– Se oli aito joukkue. Suomalaispelaajista näki, että he olivat keskenään ystäviä, jotka antoivat jäällä kaikkensa. Se oli suurin tekijä menestyksen taustalla. He voittivat joukkueena, Jursinov sanoi eilen puhelimitse Ilta-Sanomille.

Entisen huippuvalmentajan mukaan Suomen menestysresepti koostui poikkeuksellisen yhteishengen lisäksi oikeista taktisista ratkaisuista.

– Monet ovat väittäneet, että Suomi pelasi hyvin vain puolustussuuntaan. Se ei pidä paikkaansa. Joukkueen tiivis yhteispeli toimi loistavasti niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä.

Hyvistä otteista huolimatta eteneminen MM-kultaan oli jopa paljon nähneelle Jursinoville jättimäinen yllätys.

– Rehellisesti sanottuna aloin uskoa Suomen MM-kultaan vasta, kun Harri Pesonen teki finaalissa Kanadaa vastaan 3–1-maalin, ”Jursi” kertoi nauraen.


Jursinov on toiminut jo muutaman vuoden Venäjän maajoukkueen konsulttina. Suurta arvostusta lajipiireissä nauttiva ekspertti on jakanut arvokisoissa kokemustaan ja näkemystään, mutta suhtautuu itse rooliinsa vaatimattomasti.

– Venäjän valmennusjohdosta esimerkiksi Aleksei Zhamnov, Aleksei Kudashov ja Oleg Znarok ovat olleet aiemmin valmennettaviani, joten he ovat kutsuneet minut mukaan kisoihin. He ovat kuitenkin jo kokeneita valmentajia ja tietävät, mitä tekevät. Tärkein tehtäväni on olla häiritsemättä heitä, Jursinov vitsaili.

Itänaapurin nimekäs tähtijoukko oli MM-turnauksen ykkössuosikki, mutta tie katkesi välierätappioon Leijonille.

– Totta kai se oli valtava pettymys. Joukkue oli voittanut siihen saakka kaikki turnauksen ottelunsa. Mutta tällaista urheilu on.


Shokkitappio kirvoitti Venäjällä kitkeriä lausuntoja ja kirjoituksia Suomen ”antijääkiekkoa” muistuttavasta pelityylistä. Jursinov ei allekirjoita kritiikkiä.

– Kyse oli lähinnä muutamien toimittajien puheista, joihin ei kannata kiinnittää mitään huomiota. Suomen maajoukkue ansaitsi voittonsa. He pelasivat erittäin hyvin.
– Panimme finaalissakin merkille Suomen yhteishengen. Joukkue oli häviöllä Kanadaa vastaan 0–1, mutta heiltä löytyi luonnetta nousta voittoon.

Venäjän NHL-nippu saavutti lopulta MM-pronssia. Tulosta pidettiin pettymyksenä joukkueelle, jonka ainoa tavoite oli voitto. Jursinov on eri mieltä.

– Olin erittäin tyytyväinen turnaukseemme. MM-kisoihin asennoituminen ei ole niin yksinkertaista. Pelaajat tulevat sinne erilaisessa fyysisessä ja henkisessä kunnossa, monilla on takanaan raskas NHL-kausi...

– Silti MM-joukkueen pelaajien keskinäiset välit olivat todella lämpimät. Pelaajien ja valmentajien välillä vallitsi syvä kunnioitus, mikä näkyi kaikessa kanssakäymisessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt