Kommentti: Ei tullut nilkkatulehdusta tai Nurmisen ilmaveiviä, tuli uuden ajan mestarijoukkue - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ei tullut nilkkatulehdusta tai Nurmisen ilmaveiviä, tuli uuden ajan mestarijoukkue

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.6.2019 20:31

Jääkiekon maailmanmestarijoukkue uudisti urheilun mieskuvaa – ja muistutti yhteistyön voimasta, kirjoittaa toimittaja Pasi Kostiainen.

Iltapäivä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. VIP-terminaalissa on odotettu jääkiekon maailmanmestarijoukkuetta tunteja ja nyt netti-tv:n kamera tarkentaa myöhässä saapuneen lentokoneen portaikkoon.

Mielessä välähtää sama maisema kahdeksan vuoden takaa. Silloinkin mestari-Leijonat saapuivat Bratislavasta.

Ja silloin suomalaiset saivat aiheita nettimeemeihin, folkloreen, ihan urakalla.

Syntyi käsite ”nilkkatulehdus” tarkoittamaan joitain ihan muuta kuin nilkkatulehdusta, kun joukkueenjohtaja Timo Jutila väsähti ennen torijuhlia.

Pasi Nurminen kaatuu” tulee ensimmäisenä ehdotuksena, kun upean uran tehneen maalivahdin nimen naputtaa Googlen hakukenttään. Nurmisen ”ilmaveivi” koneen portaita alas römytessä oli toisenlainen kuin Mikael Granlundin Venäjä-ottelussa tekemä maali.

Haastatteluissa osa pelaajista oli silmin nähden juopuneita.

Mutta nyt on toisin. Tosin jotkut pelaajat ja valmentajat ottavat portailta asfaltille astuessaan teatraalisen askeleen, ovat horjahtavinaan – ja nauravat päälle.

Vanhat meemit ovat tuttuja, aiheita uusiin ei tarjota kompuroimalla.

Pojat ovat poikia, mutta 2019 Leijonat ovat erilaisia kuin edelliset mestarit.

Vaikutelma syntyi jo Slovakian MM-turnauksen aikana. Haastatteluihin tuli rentoja, kesken kiivaiden pelitapahtumienkin terävästi analysoivia pelaajia.

Eikä tätä luonnehdintaa pidä ymmärtää edellisten lätkäsukupolvien mustamaalaamisena. Niin 1995 kuin 2011 joukkueissa oli myös sympaattisia ja fiksuja pelaajia.

Nyt Leijonien kokonaisilme oli kuitenkin erilainen. Päävalmentaja Jukka Jalonen oli koonnut joukkueen, josta heijastui poikkeuksellinen läsnäolo ja varmuus esiintyä omana itsenään.

Veli-Matti Savinainen iski silmää ja virnisti kameralle MM-finaalin erätaukohaastattelussa. Harri Pesonen puhui kaverista välittämisestä niin avoimesti ja ilman sotavertausten suojaa, että saattoi kuvitella katsovansa Loirinuotiolla- ohjelmaa tai Miesten vuoro -saunadokkaria. Niissähän suomalaiset miehet ovat puhuneet tunteistaan.

Kevin Lankinen kertoi joukkueen sisällä vaikuttavasta ”lukupiiristä”, johon kuului myös muun muassa Petteri Lindbohm.

Kapteeni Marko Anttila toivoi Helsingin kentällä tulevansa joukkuetoveriensa kesken muistetuksi ”reiluna kaverina kaikille”!

Suoraa ja vilpitöntä suomea – ei siis mitään tyhjänpäiväistä lätkälässytystä tai johtajaoppaiden konsulttipotaskaa.

Mahtavaa Mörkö!

Mahtavaa Leijonat!

Anttilasta tuli koko kansan Mörkö. Hän on Leijonien fanien suosikki kuten on ollut seurajoukkueidensa kannattajien, muun muassa Ilveksessä, TPS:ssä ja nykyisin Jokereissa.

Anttilan pudotuspelien maalisumaa tuskin osasivat näidenkään joukkueiden fanit odottaa, mutta heille ei ollut yllätys kapteenin hyväntuulinen muiden ihmisten huomioon ottaminen. Hän voi olla ”Mörkö” nimestä muotoiltuna hassutteluna ja ison kokonsa takia, mutta hänet tunnetaan myös Lempäälän Lempeänä Jättinä.

Kaisaniemen puiston kansanjuhlassa Anttila jakoi kunniaa ja huomiota koko joukkueelle kuten Slovakiassakin. Pokaalia hän tyrkytti ahkerasti muiden kantoon.

Kunnian jakamiseen tiivistyi tämän mestarijoukkueen salaisuus: vaikka Anttila oli – kirjaimellisesti – isompi tähti kuin toinen, menestys oli yhteistyön tulosta.

Ja juuri tätä Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija, valmentaja Juha Juujärvikin piti mestarijoukkueen tärkeänä opetuksena:

– Tässä ajassa yksilökeskeisyys, individualismi on riesa jopa meillä jääkiekossa. Tämä joukkue muistutti kollektiivin, yhteistyön voimasta.

VUODEN 1995 mestaruus on nähty symbolisena tapahtuma, jonka tuoman kansallistunteen voimin Suomi nousi lamasta. 2011 Suomi juhli saaden todisteen, että voitto ja pärjääminen olivat yhä mahdollisia: mestaruus 16 vuotta aiemmin ei ollut sattumaa.

Nyt Leijonien menestyksen ja ilon siitä voi tulkita yhdistäneen kupliin ja kuppikuntiin hajonneen kansan.

Kun suomalainen huutaa Leijona-paita päällä Mörköä, ei ole väliä huutajan taustasta tai mielipiteistä. Huudamme yhdessä.

MM-turnauksen jälkeen kansan yhtenäisyys sitten mitataankin. Mestari-Leijonat halutaan valjastaa eri aatteiden, asioiden ja tuotteiden markkinointiin.

Pelipaidat on riisuttu kaukalossa ja katsomossa. On päätettävä, vieläkö ollaan samalla puolella, kun yksi fani haluaa ottaa selfien Leijonien kanssa taustalla Hornet – ja toinen nimenomaan ei halua.

ENSIVAIKUTELMA on se, että uuden ajan Leijonat vetävät juhlahumun loppuun saakka kotiin omalla tyylillään –ilman turkkia tahraavia ylilyöntejä.

Slovakian ihme on siirtynyt Suomeen.

Jääkiekkojoukkue pystyy yhteistyöhön. Ehkä me muutkin pystymme.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta