Onko kultasankari Kevin Lankinen jopa liian fiksu maalivahdiksi? ”Kulissi on vielä pysynyt pystyssä”

Julkaistu:

MM-kiekko
Läheiset ja ystävät avaavat Leijonien MM-kultaan torjuneen Kevin Lankisen ajatusmaailmaa.
Se oli vaarallinen maalintekotilanne, mutta ei sillä olisi uskonut olevan suurta merkitystä Leijonien maailmanmestaruudessa. Kenties jopa ratkaisevan suurta.

Pelattiin Suomen ja Venäjän välistä MM-välierää. Itänaapurin hyökkääjä Jevgeni Malkin pudotti maaliviivan taakse, sai saman tien syötön, jonka jatkoi heti maalin eteen tähtihyökkääjä Nikita Kutsheroville.

Seurasi nopea suora laukaus, jonka Leijonien ykkösvahti Kevin Lankinen kuitenkin torjui – hämmästyttävän vaivattomasti.

Pohjois-Amerikassa AHL:ssä kuluvalla kaudella pelannut Lankinen, 24, reagoi tilanteessa normaalista poikkeavasti. Lankinen oli tottunut menemään – kuten miltei kaikki huippuveskarit nykyään – polvilleen maalintaustatilanteissa, mutta nyt hän yllättäen pysyikin pystyssä.

– Terillä seistessään ”Keke” (Lankinen) pääsi siinä tilanteessa ponnistamaan optimaalisesti tolpalta laukauksen eteen. Jos hän olisi ollut kontallaan, verkko olisi todennäköisesti heilunut, Leijonien maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen kertoo.

– Meillä oli Keken kanssa MM-teemana juuri tämä terillä pysyminen maalintaustatilanteissa. Sitä me jumppasimme läpi kisojen, koska uskoin sen auttavan häntä sopeutumaan nopeammin pienestä kaukalosta isompaan. Yllätti kuitenkin, miten uskomattoman nopeasti hän sisäisti kaiken.

Lankinen oli välieräpelissä ja finaalissa Kanadaa vastaan sanoinkuvaamattoman hyvä, maaginen.


Puolivälierissä Ruotsia vastaan Leijona-vahdin lataus ei täysin onnistunut, ja niinpä hän teki Lehtosen mukaan pelin alkupuolella useampia, myös maaliin johtaneita virheitä. Epävarmuus leimasi.

– Se on totta. Ruotsi-peli oli mulle tosi vaikea. Kun kuitenkin sain selkävoiton Ruotsin tähtivahdista (Henrik Lundqvist), niin itseluottamukseni säilyi hyvänä, Lankinen kertoo nyt.

– Siinä Venäjä-pelissä sitten juuri se yksi tilanne toi mulle vielä ratkaisevasti lisää uskoa. Siinä hetkessä tajusin, että kaikki mitä olimme ”Leken” (Lehtonen) kanssa kisojen aikana jumpanneet, todella toimi loistavasti käytännössä. Se oli tavallaan ratkaiseva hetki, eikä sitten tarvinnut kuin antaa mennä vaan, hän paljastaa merkityksellisen tiedon kulisseista.

Käänne oli paitsi nopea myös uskomattoman tehokas.

Kiitos sen, Lankinen on nyt uusi kansallissankari.

Vantaan Korson lapsuusmaisemat ovat hyväntuuliselle, Leijonien MM-kultajuhlinnasta vielä hieman väsymystä potevalle Lankiselle tärkeitä. Hänen jääkiekkounelmansa roihahtivat ja intohimonsa syttyi Asolan kentällä ja Käkipolulla juniori-iässä.

– Pikkupoikana haaveilin näissä maisemissa, että pelaisin joskus MM-kisoissa Leijonien veskarina. Nyt, kun se unelma on toteutunut ja vieläpä MM-kullan muodossa, niin kyllähän tässä tunteitakin nousee pintaan, Lankinen sanoo.

Vielä syksyllä 2018 unelma MM-kisoista näytti perin kaukaiselta. Chicagon NHL-joukkueesta ei irronnut pelipaikkaa, eikä vielä siinä vaiheessa AHL:n Rockford IceHogsistakaan. Näin ollen suomalainen pudotettiin selvästi vähemmän arvostettuun ECHL:ään.

– Siinä vaiheessa en tietenkään osannut edes kuvitella, että kauteni päättyisi maailmanmestaruuteen, Lankinen myöntää.

Satumaisen tarinan ensimmäinen käänne nähtiin joulukuussa, jolloin Lankinen vakiinnutti paikkansa AHL:ssä. Kevättä kohden tultaessa hänen torjuntavarmuutensa parani tasaisesti.

Ei silti ollut ollenkaan selvää, että Lehtonen ja Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen luottaisivat kisoissa juuri häneen. Tai itse asiassa Lehtoselle saattoi jopa olla.

– Tutustuin Kekeen jo kauan sitten Tomek Valtosen kiekkoleireillä Kiteellä. Keke oli useampana kesänä mukana, sellaisena vähän päälle kymmenvuotiaana nassikkana. Hyvät aihiot ovat olleet sieltä asti näkyvissä, Lehtonen kertoo.

Kohteliaasti käyttäytyvä Lankinen toivoo, että hänen MM-kisojen huippunäyttönsä huomioitaisiin myös Pohjois-Amerikassa, Chicagossa.

– Ensi kaudella mulla ei ole kuin yksi tavoite: pelipaikan vakiinnuttaminen NHL:ssä, Lankinen korostaa.

Suurta kirjallisuuden ystävää kehutaan hyväksi keskittyjäksi.

– En yleensä viihdy hälinöissä. Nyt näissä upeissa MM-juhlissa on saanut kokea sitä jo tosi paljon. Kun pöly tästä laskeutuu, vietän jälleen mahdollisimman paljon aikaa mökillä. En ole kalamiehiä, mutta tykkään tehdä ruokaa ja nauttia läheisteni seurasta, Lankinen selvittää.

– Nyt olisi tärkeää antaa laatuaikaa tyttöystävälleni.

Koulussa hyvin pärjänneestä Lankisesta on sanottu, että hän on jopa liian fiksu maalivahdiksi. Tämä naurattaa sankaria.

– Hyvä, että se kulissi on vielä pysynyt pystyssä – ettei totuus ole siis vielä paljastunut, hän summaa naurahdellen.

”Hyväkäytöksinen herrasmies”

Ennen MM-kisoja Lankinen tunnettiin Suomessa ennen kaikkea SM-liigaseura HIFK:n entisenä veräjänvartijana. Lankinen pelasi HIFK:ssa 2014–2018, ja teki tuolloin hedelmällistä yhteistyötä seuran arvostetun maalivahtivalmentajan Jan Lundellin kanssa.

– ”Janne” on yksi mukavimpia ihmisiä, joita tiedän. Hänestä ei voi olla pitämättä, ja meistä tulikin tosi läheiset ystävät. Uskon, että teemme kesällä taas jotain yhdessä, Lankinen kertoo.

Lundell luonnehtii Lankista alati positiivisella tuulella olevaksi ja toiset ihmiset huomioivaksi persoonaksi.

– Hän on hyväkäytöksinen herrasmies, Lundell näkee.

Kokenut veskarivalmentaja korostaa Lankisen määrätietoisen harjoitteluasenteen merkitystä Leijonien huippumenestyksen taustalla.

– Keke (Lankinen) pysyttelee mieluummin taustalla kuin ajaa itseään parrasvaloihin. Häneltä kuitenkin löytyy suuresti itsevarmuutta, sellaista maalivahdin ammatissa tarvittavaa tervettä ylpeyttä. Hän tietää koko ajan, mihin kaukalossa pystyy ja mitä on siellä tekemässä, Lundell sanoo.

– En yllättynyt, että Keke torjui häikäisevästi Slovakian MM-kisoissa. Takana on niin hurjasti työtunteja, että jossain vaiheessa se kaikki oli joka tapauksessa realisoitumassa huippusaavutukseksi. Toivottavasti nämä näytöt auttavat häntä saamaan kunnon näyttöpaikan NHL:ssä.


Kansallissankari Lankisesta on kuluneen viikon aikana kerrottu jo lähes kaikki mahdollinen. Lankisen, kuten monien muiden MM-kultasankareiden, nousu kansakunnan kaapin päälle hakee nopeudessa vertaistaan. Iso kysymys kuuluukin, meneekö Lankisen ja muiden uusien tähtien pää sekaisin huumasta.

Lankisen äiti Christa Grönlund kuvailee maalivahtipoikaansa sen verran kovapäiseksi luonteeksi, ettei usko tämän elämän mullistumiseen.

– Kevin on aina ollut jalat maassa -tyyppi. En millään osaa nähdä, että tämä maailmanmestaruus muuttaisi häntä jotenkin ihmisenä, Grönlund uskoo.

– Toki Kevin tuntee varmasti suurta ylpeyttä saavutuksestaan, mutta olen jokseenkin varma, että näiden juhlien jälkeen hän viihtyy vapaa-ajallaan kaukana hälinästä. Hän vetäytynee mökille saunomaan ja lepäämään.

Tikkurilan Jää-Veikkojen ja K-Vantaan kautta aikanaan Jokereihin harpannut, ja sieltä edelleen keväällä 2014 HIFK:hon siirtyneelle Lankiselle kirjallisuus on tapa rentoutua.

– Kirjan käteensä ottamalla Kevin pystyy pakenemaan kaikkea, siis rauhoittumaan ja rentoutumaan, mikä on tärkeää varsinkin otteluiden välillä, äiti kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt