Kommentti: Aikuisten käytös lasten peleissä oli sairasta – Leijonien voittamassa MM-kullassa kytee mahdollisuus

Julkaistu:

Kommentti
Leijonien MM-kullan myötä suomalaiskiekkoilun suurin mörkö olisi nuijittavissa, kirjoittaa Marko Lempinen.
En ikinä unohda niitä uskomattomia huutoja noin viiden vuoden takaa.

”Tappakaa ne! Tappakaa ne, saatana!”

Ääni kuului keski-ikäiselle naiselle, joka oli saapunut katsomaan kymmenvuotiaiden poikien jääkiekko-ottelua Lempäälän jäähalliin. Hän oli ilmiselvästi kotijoukkueen puolella.

Hetkeä aiemmin vastustajajoukkueen pelaaja oli tönäissyt pirkanmaalaisjuniorin kumoon kaukalon laidassa. Teko ei vaikuttanut tahalliselta, mutta se kuumensi tunteita katsomossa. Varsinkin tämä keski-ikäinen nainen janosi kostoa.

– Jumalauta, mitä sikailua! Jos täällä kerta saa tehdä, mitä huvittaa, niin antakaa pojat palaa samalla mitalla takaisin! hän tilitti.

Tein tuolloin laajaa reportaasia suomalaisista lätkävanhemmista. Kimmoke aiheeseen syntyi, kun lukemattomat kaukalon laidalta saadut vinkit viestivät, että vanhemmat eri puolilla Suomea käyttäytyivät suorastaan sikamaisesti.

Tunteet veivät lukemattomia vanhempia, koska nämä näkivät jo alle kymmenvuotiaissa pojissaan tulevia SM-liigan tai NHL:n tähtipelaajia. Jalkauduin jäähallien katsomoihin, ja lopputulos todella oli lahjomaton: vanhempien touhu oli sairasta.

Jos oma poika pärjäsi kaukalossa, se aiheutti vanhemmissa monesti ylimielistä käytöstä. Jos ei pärjännyt, kiukku ja ärtymys purettiin usein huutoina joko joukkueen valmentajille tai tuomareille – tai saman juniorijoukkueen edesottamuksia seuranneille vanhemmille. Kateus oli kunniassaan.

Tappouhkauksia, henkistä väkivaltaa, lahjontaa ja manipulointia. Tätä kaikkea juniorivalmentajat ympäri Suomen saivat kokea, kun isät ja äidit tekivät dollarinkuvat silmillään lapsistaan väkisin NHL-tähtiä. Seurauksena oli pahoinvoivia lapsia ja pulaa kasvattajista, juniorivalmentajista.

Nämä muistot ovat pyörineet viime päivinä mielessäni – Leijonien voitettua upeasti jääkiekon maailmanmestaruuden.

Suomi-kiekon suurin mörkö

Nyt kun Suomen jääkiekkoilu on saanut hetkessä ja täysin puskista uusia supertähtiä Marko ”Mörkö” Anttilasta ja Kaapo Kakosta alkaen, ovatko lätkävanhemmat jatkossa entistäkin hullumpia? Sekoavatko vanhemmat näistä hienoista esikuvista lopullisesti? Alkaako kodeissa uusien Leijona-tähtien pakonomainen kasvattaminen?

Vaikka hullujen lätkävanhempien ongelmasta on puhuttu, mikään ei ole onnistunut hävittämään sitä. Puhutaan todennäköisesti suomalaiskiekkoilun suurimmasta möröstä.

Tämän tietää taatusti tavaratalon kokoinen Anttilakin, tuo Lempäälästä kotoisin oleva Mörkö – ja ylipäätään asia on tuttu Suomen kiekkopiireissä.

Uhkakuva on suuri, sairas. Suuri on myös mahdollisuus.

Nimenomaan mahdollisuus siihen, että tästä idiotismista päästäisiin viimein eroon.

Vanhemmat eivät halua pahaa kenellekään. Jääkiekon selittämätön suuri suosio Suomessa saa kuitenkin monet kulkemaan usvassa ja menemään pahasti asioiden edelle.


Mielikuvissa lätkätähdet tienaavat tolkuttomasti rahaa, ja siksi omasta pojasta aletaan kasvattaa staraa jo kouluiän kynnyksellä.

Se on inhimillistä. Epäinhimillistä sen sijaan on siitä aiheutuva typerä käyttäytyminen.

Jotkut vanhemmat haluavat kokea lätkätähteyttä poikiensa pelisuoritusten kautta. Nyt MM-huuman vyöryssä monet halajavat pojistaan tulevaisuuden ”mörkömäisiä” sankareita ja jopa pakottavat näitä vastentahtoisesti treenaamaan hulluna.

On kaunista, että vanhemmat ohjaavat lapsiaan harrastuksiin. Että he maksavat harrastusten kalliit kulut ja kannustavat lapsiaan yrittämään parhaansa.

Sen osa vanhemmista kuitenkin unohtaa, ettei aitoa intohimoa tai paloa voi kukaan sytyttää toisen puolesta. Sen voivat tehdä vain pojat itse.

Ikävintä on, etteivät nämä itsetuntovajeesta kärsivät vanhemmat tajua poikiensa kärsivän painostamisesta. Pojat aistivat vanhempiensa valtaisat odotukset. Se ahdistaa heitä.

Heitä jännittää, että taas seuraavassa pelissä olisi jälleen tehtävä ihmeitä, jotta vanhempien mielet tyydyttyisivät. Tämä on omiaan tappamaan poikien motivaation.

Tähdeksi voi tulla myöhemminkin

Mahdollisuus on Leijonien voittamassa maailmanmestaruudessa. On vain nähtävä hienon tarinan taakse.

Raadollisen epäkohdan kitkemisen kannalta oli siunaus, että MM-kullan voitti lähinnä täysistä tuntemattomuuksista koostunut maajoukkue.

Se oli täynnä tuhkimotarinoita siitä, etteivät juniorivuosien aito intohimo ja palo usein realisoidu tähteydeksi vielä alle 15- tai edes alle 25-vuotiaana. Monella MM-sankarilla koko ura oli ollut katketa jo juniori-iässä.

MM- tai NHL-kohtaloita ei ratkaista vielä kasvuiässä. Jos aitoa treenimotivaatiota ja omistautumista löytyy, huipulle voi yltää selvästi myöhemminkin.

Slovakian kisoissa hyvä esimerkki oli hyökkääjä Kristian Kuusela, joka debytoi MM-tasolla 36-vuotiaana. Ja ylipäätään Leijonien joukkueessa 22 kenttäpelaajasta vain kuudella oli kokemusta alle 16-vuotiaiden maajoukkueesta!

Pointti on siinä, että antakaa nyt hyvät vanhemmat lastenne kasvaa rauhassa!

Se on paras mahdollinen tapa auttaa heitä eteenpäin sekä pelaajina että ennen kaikkea ihmisinä. Mitä vapaammin lapset saavat toteuttaa itseään, sitä todennäköisemmin heissä syttyy aito intohimo, joka on ylivoimaisesti tärkein työkalu jääkiekossa kehittymisessä – kaikessa elämässä.

Jääkiekko on upea harrastus. Raaka fakta kuitenkin on, että vain noin prosentti Suomen kaikista lätkäjunnuista kypsyy SM-liigatasolle ja vain suunnilleen jokin promille NHL-pelaajiksi.

Vanhempien olisikin syytä muistaa, ettei juniorivalmennuksen tärkein tehtävä ole huippupelaajien vaan ensisijaisesti ihmisten kasvattaminen.

Erilaiset kokemukset joukkueen parissa auttavat nuoria käsittelemään niin onnistumisten kuin pettymystenkin tunteita. Ne valmentavat nuoria elämän erilaisiin haasteisiin ja painetiloihin. Ne tekevät pojista miehiä.

Ihmisen kasvuprosessin kannalta jääkiekko on mitä parhain harrastus. Ei sitä korvaa mikään. Se on myös Leijonien kultasankareiden tärkein palkinto lajista.

Ilta-Sanomien erikoislehti MM-sankarit ilmestyi keskiviikkona. 60-sivuinen lehti sisältää tuhdin paketin Leijonien maailmanmestareista ja sankareiden tiestä MM-kultaan. Lehden voi ostaa vain Ilta-Sanomien kanssa ja sen hinta on IS:n hinta + 4.90.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt