Leijonia tervehtivät hävittäjälennot olivat Harri Räisäsen keksintö – ”Ei arvattu, että syntyisi tällainen häly”

rac

Julkaistu:

MM-kiekko
Naisleijonien maalivahdin Meeri Räisäsen isä ehdotti tempausta Ilmavoimille vuonna 1995.
Upea suomalaisperinne sai jatkoa maanantaina, kun Ilmavoimat osallistui kolmatta kertaa voitokkaan leijonamiehistön vastaanottamiseen.

Kaksi sinivalkoisin värein koristettua Hawk-harjoitushävittäjää lensi maailmanmestareita kuljettaneen Finnairin vierellä.

Ensimmäisenä mestaruusvuonna 1995 Leijonia saattelivat Draken-hävittäjät, 2011 Hornetit.


Naisleijonissa pitkään pelannut maalivahti Meeri Räisänen huomioi maanantain kunnianosoituksen Twitter-tilillään.

– Upeeta nähä et iskän heittämä idea kantaa kolmatta kertaa. Olen ylpeä sinusta, isä, Räisänen twiittasi.Ilta-Sanomat tavoitti Meeri Räisäsen Harri-isän kertomaan, mistä tyttären julkaisussa oli kyse. Hän oli todellakin ensimmäinen, joka ehdotti leijonalentoa Ilmavoimille.

– En ota tästä ihan kokonaan kunniaa, vaan tässä oli muitakin mukana. Olin Ilmavoimien lentoupseeri vuonna 1995, ja siinä oli pari muutakin jääkiekkofania sopivissa tehtävissä, joten tämä saatiin syntymään, Räisänen kertoo.

Kun Suomen ensimmäinen maailmanmestaruus varmistui Globenissa 1995, sinä viikonloppuna Ilmavoimilla oli päivystys, ja paikalla oli tavallista vahvempi osasto, sillä tarkoitus oli tehdä harjoituslentoja. Räisänen oli tuolloin töissä johtokeskuksessa.

– Minä otin yhteyttä päivystysryhmän johtajaan, ja hän innostui. Sitten soitin lennonjohtoon vuoropäällikölle, ja hän innostui myös. Mehän ei oikeastaan tehty muuta kuin suunnattiin yksi näistä harjoituslennoista vastaanottamaan konetta Tukholmasta, eli se oli periaatteessa täysin meidän valtuuksien rajoissa. Meidän kannalta se oli vain sivupoikkeama harjoituslennolla.

Vaikka toteutus oli Ilmavoimien puolesta pieni satsaus, sen saama huomio yllätti.

– Ei arvattu, että siitä syntyisi sellainen häly. Me olimme vain nuoria kapteeneita tervehtimässä täydellä sydämellä jääkiekkojoukkuetta.

– Siinä ei siis ollut mitään virallista taustaa. Siitä tuli virallista, kun asiasta alettiin keskustella eduskuntaa myöten.

Jokaisen mestaruuden jälkeen ilmassa on ollut erilaisia koneita. Ne menevät helposti tavalliselta lätkäfanilta sekaisin.

– Vuonna 1995 koneet olivat Drakeneita. Meillä oli kylmän sodan peruilta kahta eri kalustoa eli Migejä että Drakeneita, jotka ovat hävittäjäkoneita. Ne on suunniteltu tuhoamaan toisia koneita eli ne ovat ensilinjan taistelukoneita, Räisänen selventää.

Vuonna 2011 Leijonia tervehtivät Hornetit, joilla on Drakeneita laajempia kykyjä.

– Ne pystyvät täyttämään ilmapuolustustehtävät ja hyökkäämään myös maamaaleihin. Hornet on edelleen ensilinjan hävittäjäkone.


Räisäsen mukaan alkeet opetellaan pienemmällä koneella, jonka jälkeen siirrytään harjoitushävittäjiin. Sellaisia ovat nyt Leijonat vastaanottaneet Hawkit.

– Ne tulivat 80-luvun alkupuolella, ja niiden aikana Drakenit ja Miget ovat vaihtuneet Horneteihin.

Räisänen siirtyi vuosituhannen vaihteen jälkeen IT-alalle eikä ole enää tekemisissä hävittäjien kanssa. Hän oli kuitenkin iloinen, että perinne sai tänäkin vuonna jatkoa.

– Se on arvostuksen ele, ja hienosti he tekivät sen jälleen videoineen ja muineen. Ihan yllätyin, miten tyylikkäästi olivat hoitaneet. Kun ilmavoimat johonkin ryhtyy, he tekevät sen kunnolla.Lukuisien muiden suomalaisten tapaan Räisänen seurasi MM-turnauksen tarkkaan.

– Seuraan muutenkin miesten ja naisten maajoukkueiden pelit hyvin tarkasti. Katson melkein kaikki ottelut.

Pelaajien vanhemmat ovat saaneet ison huomioarvon, ja heidän roolinsa pelaajien menestyksen taustalla on huomioitu, Räisäsen mukaan syystä.

– Meerin lisäksi Meerin isoveli pelasi maalivahtina B-junnuihin asti, joten kaikki Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomenkin hallit ovat tuttuja niin huoltajana, isänä kuin joukkueenjohtajana, hän kertoo.


Hän muistuttaa, että huippukiekkoilijaksi kasvaminen vaatii paljon myös perheiltä.

– Ei se pelaaminen oikein nykyään enää onnistu ilman perheen hirvittävän tiukkaa tukea, niin rahallista kuin aikaa.

Ilta-Sanomien erikoislehti MM-sankarit ilmestyy keskiviikkona. 60-sivuinen lehti sisältää tuhdin paketin Leijonien maailmanmestareista ja sankareiden tiestä MM-kultaan. Lehden voi ostaa vain Ilta-Sanomien kanssa ja sen hinta on IS:n hinta + 4.90.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt