Leijonien MM-menestys opetti kaikkia – Saksan päävalmentaja Toni Söderholm: ”Syvin olemus on luojan kiitos vielä olemassa”

Julkaistu:

MM-kiekko
Toni Söderholm oli ensimmäistä kertaa päävalmentajana MM-turnauksessa. Saksa selvisi puolivälieriin. Söderholm ihasteli myös Leijonien menestystarinaa.
Kun Leijonat löi Ruotsin Kosicen MM-puolivälierässä ja eteni mitalipeleihin sensaatiomaisella 5–4-voitolla, Saksan maajoukkueen taival katkesi Bratislavassa samaan aikaan pelatussa puolivälierässä.

Toni Söderholmin valmentama Saksa kaatui Tshekille maalein 1–5.

Ottelu oli kahden erän jälkeen tasatilanteessa 1–1, mutta viimeisessä erässä Tshekki latoi neljä maalia. Jakub Voracek iski 2–1:een ajassa 44.19, kun Tshekki pääsi vähän onnekkaankin pomppukiekon jälkeen hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Jan Kovar tälläsi vastahyökkäyksestä 3–1:een ajassa 51.41, mikä viimeistään oli lopun alkua Saksalle.

– Tshekin toisen maalin jälkeen se meni meiltä liian hätäiseksi. Aikaa olisi ollut myllyttää vielä normaalilla pelillä itsensä mukaan, Söderholm sanoo nyt IS:lle.

Suomen takalinjoilla kolme MM-turnausta pelannut Söderholm sai nyt maistaa MM-kiekkoa ensi kertaa valmentajana.

– Jos ajattelen vain itseäni, niin makea kokemus kaikkinensa. Hieno tapahtuma, ja paljon hyviä juttuja, joita voin ottaa mukaan. Kyllä siinä silti jäi myös piippuun. Kun olen käynyt pelejä läpi, niin se on ollut yksi ajatus. Piippuun jäi, se on fakta. Olisimme voineet pelata paremmin, Söderholm sanoo.


Kisojen aikana mm. Saksan kapteeni Moritz Müller kiitteli IS:n haastattelussa Söderholmia, joka on lähtenyt ajamaan joukkueeseen entistä kiekollisempaa pelitapaa ja uskallusta pelata kiekolla. Leijonien sentteri Juhani Tyrväinen puolestaan ihasteli keskinäisen kohtaamisen jälkeen Saksaa, jonka pelissä oli suomalaisia elementtejä.

Söderholmin mielestä erityisesti Saksan hyökkäyspelissä jäi parannettavaa.

– Siinä emme olleet tarpeeksi hyviä. Tietysti meillä on uudistunut pelitapa tai ehkä paremminkin ajattelutapaa on uudistettu. Sitä pitää jalostaa ja jatkokehittää. Joissain asioissa pääsimme eteenpäin. Peliohjelma oli sellainen, että jos pakkovoitoista puolivälieräpaikan suhteen voidaan puhua, niin ne pelit olivat heti neljä ensimmäistä. Sen jälkeen pelimme kyllä mielestäni parani jonkin verran, Söderholm sanoo.

Saksan sijoitus varmisti sille paikan talven 2022 olympialaisiin, mikä oli luonnollisesti iso asia hallitsevalle olympiahopeamitalistille.

– Se oli tärkeä asia jatkuvuuden kannalta.

Söderholm myös kiittelee saatua puolivälieräkokemusta. Kahdeksan parhaan joukkoon ei ole selviö Saksalle.

– Puolivälieriä oppii voittamaan niitä pelaamalla. Se on ehkä kaikkein tärkeintä. Meidän pelaajat tarvitsevat lisää kokemuksia siitä, miten niitä pelejä voitetaan.

Saksa oli ainoa joukkue, joka kykeni MM-kisoissa lyömään Suomen varsinaisella peliajalla. Tämä tapahtui alkulohkon päätöspelissä.

Sen jälkeen Suomi löi Ruotsin, Venäjän ja Kanadan. Tuloksena oli yksi kaikkien aikojen kiekkosensaatioista ja MM-kulta.

– Katsoin sitä suomalaisena todella ylpeänä. Jääkiekkomaailmakin menee vahvasti siihen suuntaan, että on supertähtiä ja sitten on pelaajia. Tämä oli tosi makea osoitus siitä, kuinka tärkeää joukkueen yhtenäisyys on. Yhteen pelaamalla voi voittaa sen, mitä joissain taidoissa häviää. Pitää tosin muistaa, että Suomella ei missään nimessä ollut mikään huono joukkue taidollisesti.


Söderholm sanoo, että Suomen mestaruus oli hyvä opetus kaikille. Kaikki muut maat ottavat siitä oppia.

Voisi kuitenkin kuvitella, että erityisen inspiroiva menestystarina oli Saksan kaltaisille seuraavan portaan kiekkomaille.

– Sitäkin kyllä. Kun katsoin peliä, niin kävi mielessä, että voi perkele sentään, tässä meni meilläkin mahdollisuus ohi. Juuri siis siltä kantilta, että todella tiiviillä joukkuepelillä olisimme mekin voineet ehkä yhden pelin kairata ja päästä mitalipeleihin. Sitä on kuitenkin ihan turha jossitella. Pitää nostaa hattua Suomen joukkueelle.

– Tykkään näistä tarinoista, että ilman niin sanottuja supertähtiä voi menestyä. Jääkiekon syvin olemus on luojan kiitos vielä olemassa.

Söderholm, 41, palkattiin Saksan päävalmentajaksi viime syksynä 2+2-vuotisella paperilla.

MM-turnauksen jälkeen hän palasi nykyiseen asuinmaahansa. Kesällä on aikaa käydä myös Suomessa.

– Koostan tässä vielä kisoja oppimateriaaliksi, jota käytetään syksyllä mm. seurakierroksilla, Söderholm kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt