Millainen persoona on Mörkö? Kyläkoulun opettaja kertoo Marko Anttilan intohimosta: ”Tuli tunneillekin luistimet jalassa”

Julkaistu:

MM-kiekko
Leijonien kultakapteeni Marko Anttila on hiljainen, pidetty ja jalat maassa kulkeva kaveri, vaikka hänen päänsä hipookin pilviä.
Lempäälän jäiltä maailmanmestariksi ponnistanut ”honkkeli bambi” Marko Anttila on nyt urheilusankari, joka on nostanut MM-pokaalin ja kätellyt presidenttiä 50 000 katsojan hurratessa – vahvemmin hänelle kuin Sauli Niinistölle.

Vaatimaton Anttila oli uransa alkuvaiheessa niin hiljainen, ettei hänellä ollut edes vakiintunutta lempinimeä. Nyt kansa laulaa Anttilan lempinimeä Mörkö, eikä se rallatus ihan heti hiljene.
Millainen on tämä yli kaksimetrinen ja yli 100-kiloinen suosikkijättiläinen?

Anttilan intohimona on ollut alusta asti itse jääkiekko, ei tämän tuoma julkisuus. Hän rakasti lajia jo pikkupoikana Kelhon kyläkoulussa.

– Osa pojista tuli tunnillekin luistimet jalassa tuppien kanssa, jotta ehtivät sitten välitunnilla pelaamaan. Marko oli yksi heistä, Anttilaa opettanut Olli-Pekka Rantanen kertoo.


Anttila oli tunnollinen ja hyvä oppilas, jota ei tarvinnut patistaa erikseen koulutöiden hoitamiseen.

– Hän oli hyvä koulussa ja tuli kaikkien kanssa toimeen. Fiksu, rauhallinen, kiltti ja mukava kaveri, opettaja muistaa.

Lapsuudenystävä ja vanha pelikaveri Topi-Pekka Kuusjärvi kuvailee Anttilaa maanläheiseksi ja reiluksi.

– Marko on ollut aina ystävällinen, auktoriteettia ja toisia kunnioittava kaveri, Kuusjärvi sanoo.

– Marko arvosti kaikkia silloinkin, kun hänen pelitouhunsa rupesivat näyttämään hyvältä. Hän on reilu ja rehellinen. Hän ei ollut koskaan ylimielinen. Hän kyllä tavallaan johti joukkuetta, mutta ei tehnyt itsestään numeroa, Kuusjärvi kertoo.
Pelaajan äiti Tiina Anttila sanoi aikaisemmin tällä viikolla, että Markon luonne on peritty ”vähän molemmilta” vanhemmilta. Isä Kalle Anttila puolestaan näkee, että kasvuolosuhteet ovat muovanneet kultakapteenin persoonaa.

– Olemme aina asuneet vähän syrjemmässä: pari–kolme kilometriä kylältä. Mettä antaa hyvän lähtökohdan, Kalle Anttila sanoi.

Ilveksen A-nuorten valmentaja Juha Pajuoja sai 2004 Lempäälän Kisa 2. divisioonan joukkueen valmentajalta Kari Järviseltä vinkin mielenkiintoisesta pelaajasta.

Tämä oli tietenkin Anttila, hontelo mutta samalla kovin ulottuva ja voitontahtoinen pelaaja. Anttila jäi Pajuojan mieleen myös persoonana.

– Markon luonne on aina ollut sellainen, ettei hän tee itsestään numeroa. Hän kulkikin vähän kumarassa, ettei kukaan vaan huomaisi häntä, Pajuoja muistelee huvittuneena.


Nopea pituuskasvu nuorena jarrutti kehitystä pelaajana, mutta luonne ei muuttunut. Sama nöyrä asenne on säilynyt, vaikka hallit ovat suurentuneet ja valot kirkastuneet.

– Tuntien häntä hän haluaa tämän hössötyksen loppuvan mahdollisimman pian, että pääsee taas keskittymään normaaliin elämään. Ei silti ole mitään pelkoa, että julkisuus nousisi Anttilalle päähän, Anttilan nykyisen seuran Jokerien päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoo.

Anttilan pelityylivertailu toiseen Leijonien legendaan, Raimo Helmiseen, on epäreilua, mutta jotakin yhtäläistä miehistä löytyy. Molemmat ovat entisiä Ilveksen pelaajia ja maailmanmestareita, jotka eivät niin puheille perusta.
Kaukaloiden silkkikätenä tutuksi tullut Helminen on kuulunut viime vuosina Anttilan edustaman Jokerien valmennusryhmään.

– Anttila on erittäin fiksu kaveri, pitää jalat maassa ja elää normaalia elämää. Hänen menestyksensä ei ole yllätys, kun katsoo kuinka hän on tehnyt päivä päivältä sitkeästi töitä uransa aikana, Helminen sanoo.

Kun Anttila alkoi murtautua Ilveksen edustusmiehistöön 2004, hän oli melko hiljainen pelaaja.

– Marko tuli aina kaikkien kanssa toimeen. Iso kundi, joka nauroi paljon. Hän on vilpitön ja rehellinen, mutta Ilveksessä hän oli aluksi ujo. Kopissa sentään oli sellaisia pelaajia kuin Raipe (Raimo Helminen) ja Tuukka (Rask), Anttilaa Ilveksessä 2006–09 valmentanut Sakari Pietilä kertoo.

Pietilä oli sitä ennen hoitanut Chicago Blackhawksin kykyjenetsijänä Anttilalle NHL-varauksenkin.


Anttilasta ei tullut – ainakaan toistaiseksi – NHL-pelaajaa. Hänestä tuli koko kansan Mörkö.

Lauri Marjamäen mukaan Anttila nauttii joukkuekaveriensa suurta luottamusta – sekä pelaajana että persoonana.

– Hän tulee pukukoppiin aina hyvällä tuulella. Hän osaa olla rento silloin, kun pitää, ja tosissaan tilanteen vaatiessa. Äärimmäisen pidetty mies joukkueessa.

– Anttila on suomalaisuuden perikuva: kaikki huomioon ottava ja sitoutunut kaveri.

Anttila ei kummittele ”isona pahana Mörkönä”, niin kookas kuin onkin.

– Hän ei halua kenellekään pahaa, eikä satuttaa ketään. Samalla hän on silti joukkueessa toisia suojeleva pelaaja, joka luo turvallisuutta, Marjamäki luonnehtii.

Lätkäkansan nykyinen suursuosikki on käynyt urallaan läpi myös vaikeita vaiheita. Hän on joutunut kuulemaan jopa suoranaista pilkkaa olemuksestaan. Se ei ole lannistanut.

– Marko on aina kova harjoittelemaan. Hänellä on ollut alusta asti ihan valtava motivaatio, Pajuoja sanoo.
Anttilan tuntevat liikuttuivat, kun pelaaja nousi ratkaisurooliin Leijonien voittaessa MM-kultaa Slovakian kisoissa.

– Kyynel norahti silmään, kun katsoin hänen menestystään, Pajuoja kertoo.

Myös Marjamäki iloitsee siitä kunniasta, jonka Anttila on saanut.

– Markolle, jos jollekin, tuon kaiken suo. Kukaan ei halua hänelle pahaa.

Ilta-Sanomien erikoislehti MM-sankarit ilmestyy keskiviikkona. 60-sivuinen lehti sisältää tuhdin paketin Leijonien maailmanmestareista ja sankareiden tiestä MM-kultaan. Lehden voi ostaa vain Ilta-Sanomien kanssa ja sen hinta on IS:n hinta + 4.90.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt