Ruotsin tv:n tähtiselostaja rakastui Leijoniin – kertoo suomalaistaustastaan: ”Olen täysin pesishullu” - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Ruotsin tv:n tähtiselostaja rakastui Leijoniin – kertoo suomalaistaustastaan: ”Olen täysin pesishullu”

Ruotsin tv:n tähtiselostaja Chris Härenstam rakastui Slovakiassa kiekkoleijoniin ja on innokas pesismies.

Julkaistu: 29.5.2019 17:08

Ruotsin tv rakastui MM-kisoissa Leijoniin pääselostajansa Chris Härenstamin johdolla.

Jääkiekon MM-kisoissa Leijonia ei ihasteltu vain kotimaan mediassa. Myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT otti joukkueen omakseen pääselostajansa, Ruotsin tunnetuimpiin tv-urheilukasvoihin kuuluvan Chris Härenstamin, 45, johdolla. Suhtautuminen Suomen nimettömänä pidettyyn joukkueeseen oli alusta saakka erittäin positiivista, ja kun Leijonat pudotti sensaatiomaisesti Ruotsin jatkoajalla, Härenstam ja asiantuntija Jonas Andersson totesivat ensitöikseen Suomen voiton enemmän kuin ansaituksi.

– Kun Ruotsi oli pudonnut, ylivoimainen enemmistö ruotsalaisista kisojen seuraajista toivoi Suomen menevän mestaruuteen saakka. Me SVT:ssä olemme objektiivisia, mutta eihän tähän Suomen joukkueeseen voinut olla rakastumatta, Härenstam kommentoi Ilta-Sanomille keskiviikkona.

– Ei tällaista äärimmäistä nöyryyttä joukkueen yhteisten tavoitteiden hyväksi kovin usein näe. Kun palasin Bratislavasta kotiin, monet ihmiset tulivat kadulla kehumaan, miten upean joukkueen Suomi lähetti MM-kisoihin, kotimaassaan suureksi julkkikseksi noussut Härenstam hehkutti.

SVT:n kisatiimissä oli vahvaa Suomi-osaamista ja -taustaa: haastattelija Dusan Umisevicin veli Dragan Umisevic pelasi 2012–13 SM-liigaa Ässissä ja Tapparassa. Asiantuntija Jonas Andersson on pelannut HPK:ssa, Ilveksessä ja Kärpissä. Toinen asiantuntija Mika Zibanejad on suomalaisen äidin poika ja osaa suomea.

Mutta pääselostaja Härenstam lyö kaikki laudalta:

– Äitini on suomalainen. Olen syntynyt Haminassa, jossa asuin nelivuotiaaksi saakka. Sen jälkeen muutimme Ruotsiin, Härenstam kertoi.

Hän osaa suomea vain auttavasti. Härenstamin isovanhemmilla oli juuria myös luovutetussa Karjalassa.

Pikkupoikana Härenstam rakastui urheilulajiin, jota hän edelleen seuraa fanaattisesti läpi sarjakauden. Laji on suomalaisista suomalaisin: pesäpallo.

– Olen täysin pesishullu. Töissä minulla on jatkuvasti päällä pesislive.fi-sivusto, josta seuraan tietysti erityisesti Haminan Palloilijoiden (nyk. Ykköspesiksessä) otteluita. Ja kyllä, on siinä työkavereilla ihmettelemistä, Härenstam naurahti.

Kolmen lapsen isä yrittää käydä Haminassa kahdesti vuodessa tapaamassa sukulaisia – ja sijoittaa käynnit siten, että Haminalla on vierailun aikana kotiottelu.

– Joka aamu katson ensimmäiseksi Ylen teksti-tv:n sivulta 235 NHL-tulokset ja sen jälkeen sivulta 236 suomalaisten tehot ja peliajat.

Härenstam on selostanut 12 kertaa putkeen alle 20-vuotiaiden MM-kisat, joten Suomen nuoret loistavat sukupolvet ovat miehelle erittäin tuttuja.

Ennen SVT:tä mm. Eurosportilla työskennelleen Härenstamin toinen päälaji on jalkapallo. Hän on toiminut selostajana mm. kaikissa jalkapallon MM-kisoissa 2002–2018. Kuningaspelin päätapahtumassa pelaajien haastattelut ovat kortilla. Härenstam kehuu Suomen pelaajia myös tästä vinkkelistä:

– Leijonat oli kisoissa erittäin hyväkäytöksinen ja sympaattinen joukkue myös SVT:lle ja löysimme useita ruotsia puhuvia pelaajia haastatteluihin.

Yhden pelaajan Härenstam haluaa nostaa erityisesti esiin:

– Puolustaja Mikko Lehtonen siirtyy HV71:stä (Jönköping) Jokereihin. Hän kuuluisi ilman muuta NHL:ään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?