Jari huomasi, että Leijonien MM-pokaali on vaihtunut – joukkueenjohtaja antaa selityksen mysteeriin

Pelaajat saivat juhlia alkuperäisen MM-pokaalin kanssa vain hetken aikaa.

Leijonien voittopokaalin ulkonäön muuttuminen juhlimisten välillä herätti ihmetystä.

28.5.2019 14:10 | Päivitetty 28.5.2019 17:52

Maailmanmestaruuden voittanut leijonamiehistö vietti ansaittuja juhlia maanantaina Helsingissä. Torijuhlan jälkeen joukkue suuntasi ravintola Teatteriin, jossa bileet jatkuivat aamuyöhön.

Mukana juhlissa oli totta kai ”Poika” eli noin 10-kiloinen MM-pokaali. Nykyinen pytty on ollut käytössä vuodesta 2001. Siinä on muun muassa hopeisia ja kultaisia osia, ja sen pohja on tehty eeben- ja ruusupuusta.

Ilta-Sanomia lähestynyt lukija Jari oli havainnut kuvista, että Leijonien hallussa Bratislavan hallissa ja Helsingin kansanjuhlassa olleiden pokaalien ulkonäössä oli eroa. Leijonien Slovakiassa nosteleman MM-pokaalin jalassa on lukuisia hopeisia laattoja, kun taas Suomeen tuodun pystin alaosa on liki kokonaan puinen.

Suomeen tuodusta pokaalista puuttuu myös pohja kokonaan.

Alkuperäisen pytyn alaosa on koristeellinen..

...kun taas kopion alaosa on hiukan koruttomampi.

Sauli Niinistön nostamasta kopiopytystä puuttuu myös pohja.

Suomen jääkiekkoliitosta vahvistettiin, että pelaajat pääsevät juhlimaan pokaalin kanssa jäällä mestaruuden ratkettua, mutta sen jälkeen se palautetaan Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n haltuun.

Ilta-Sanomat tavoitti Leijonien joukkueenjohtajan Mika ”Kölli” Kortelaisen juhlien jälkeisenä aamuna.

– Alkuperäinen pokaali oli jäällä ja pukukopissa, minkä jälkeen se haettiin pois, Kortelainen vahvisti.

Mika Kortelainen (oik.) toimi Leijonien joukkueenjohtajana. Kuvassa myös Kristian Kuusela.

Ei ole mikään yllätys, ettei alkuperäistä pystiä luovuteta pelaajien villeihin voitonjuhliin, sillä historian saatossa useat palkintopytyt ovat kokeneet kovia.

Viime mestaruusjuhlissa 2011 ”Pojan” jalka ja kahva irtosivat, ja se jouduttiin toimittamaan ”pieneen ehostukseen”.

Yksi kuuluisimmista tapauksista on, kun Copa del Reyn voittaneen Real Madridin puolustaja Sergio Ramos pudotti pokaalin bussista tielle, ja bussi ajoi sen päältä.

”Poika” kiertää koko Suomen

Joukkueenjohtaja Kortelaisella ei ollut tietoa, oliko Leijonien pokaali selvinnyt yön riennoista ja oliko se edes tallessa.

– Ei harmainta hajua. Toivottavasti joku otti sen mukaan. Olisiko Niko Mikkola ottanut sen, hän muisteli.

Jonkinlaista varovaisuutta on noudatettava myös kopion kanssa. Kortelaisen tietojen mukaan kopioita on olemassa vain yksi.

– En usko, että niitä on olemassa useampia. Meillä on ainakin mukana vain yksi. Sillä mennään, hän sanoi.

Jos kuitenkin kävisi niin, että ”Poika” olisi juhlien jälkeen yhtä huonossa kunnossa kuin osa joukkueesta, siihenkin on joukkueenjohtajalla ratkaisu.

– Eiköhän se siinä tapauksessa viedä johonkin takomoon ja panna kuntoon, onhan tuo liigapatsaskin aina taottu kuntoon. Joku alan mies sen tekee.

Nyt pokaalin matka vasta toden teolla alkaakin, sillä todennäköisesti se kiertää seuraavat kuukaudet Suomea ristiin rastiin. Reitti ei ole kuitenkaan tiedossa.

– Nythän aletaan vasta suunnitella, kenen matkaan se lähtee ja missä järjestyksessä. On mennyt niin vähän aikaa, että on ehditty vasta ottaa niin sanotusti löysät pois eli ei sitä ole ehditty miettiä, ”Kölli” kertoi.

– Jokainen pelaaja saa sen halutessaan vähäksi aikaa.

Pokaalin seuraavaakaan osoitetta ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Käsittääkseni Tampereella on suunnitteilla huomiseksi (keskiviikoksi) joku kansanjuhla, että ehkä sinne. Mitään vahvistusta ei vielä ole.

Presidentti Sauli Niinistöllä näytti olevan pieniä vaikeuksia nostaa pytty ilmaan juhlassa Kaisaniemen puistossa. Siinä suhteessa kopio ei häviä alkuperäiselle pokaalille.

– On se painava. Painaa palttiarallaa 10 kiloa, Kortelainen vahvisti.

Artikkelia korjattu 28.5.2019 kello 14.41. Kansanjuhla oli Kaisaniemen puistossa, ei Kaivopuistossa, kuten toiseksi viimeisessä lauseessa väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?