Kommentti: Hei, Antti Rinne – Jukka Jalosella on sinulle paras menestysresepti, jolla syntyy vaikka hallitus

Julkaistu:

Kommentti
Leijonat hurmasi Suomen MM-kaukalossa ennennäkemättömällä tavalla, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.
Joskus tapa ja teot ovat merkityksellisempiä kuin saavutus.

Näin siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Leijonien tuoreessa, historian kolmannessa maailmanmestaruudessa saavutus oli maksimaalinen.

Ensin kaatui NHL-tähtien Ruotsi, sitten NHL-tähtien Venäjä ja lopulta voittamattomana pidetty NHL-tähtien Kanada joukkueella, jossa pelasi 18 ensikertalaista ja joka oli koottu maailman kakkos- ja kolmosliigoista.

Joukkueella, jolla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia.

Suomen katkerien tappioiden kohdalla aina muistutetaan, että pitää katsoa tuloksen taakse. Tämän sensaatiomaisen mestaruuden kohdalla jos missä tuloksen taakse pitää katsoa ja tarkkaan.

Päävalmentaja Jukka Jalonen, joka oli jo ennen toista miesten MM-kultaansa kaikkien aikojen maajoukkueluotsi, nimittäin jalosti suomalaisen menestysreseptin aiempaa paremmaksi.

Jukka Jalonen oli pulassa pari kuukautta sitten. Suomalaisen huippulaadukkaan uuden NHL-sukupolven sopimukset olivat katkolla. Jalonen tiesi, ettei voi rakentaa mitään Patrik Laineen tai Sebastian Ahon varaan.

Hänen oli luotava toisenlainen suunnitelma. Sen avainsana oli luottamus.

Hän valitsi pitkälle leirijaksolle nipun pelaajia, joista jokaiselle antoi reilun mahdollisuuden taistella paikasta joukkueessa, jonka keskiössä olivat tarkasti raamitetun pelitavan rinnalla väkevä arvomaailma: pelaajilta edellytettiin riittävästi kykyä pelata suomalaista kahden rytmin jääkiekkoa, mutta etenkin intohimoa, halua sitoutua yhteiseen asiaan ja pyyteettömyyttä.

Sitten hän lukitsi tarkan analyysin pohjalta ne 25 pelaajaa, jotka olivat leirijaksolla paikkansa ansainneet. NHL:stä olisi vielä mahdollisesti saanut apuja kisojen alussa – monet maat lisäsivät kokoonpanoihinsa NHL-pelaajan tai kaksi –mutta Jalonen lukitsi joukkueensa jo ennen kuin päästiin edes spekuloimaan, miksi tämä tai tuo pelaaja ei ole mukana.

Se oli vavahduttava viesti valituille pelaajille: heihin luotettiin. Heitä arvostettiin enemmän kuin yhtä tai kahta viime hetken NHL-apua.

Samalla jääräpäinen mutta rohkea Jalonen teki mahdollisen epäonnistumisen kohdalla itsestään ainoan syntipukin.

Se oli häneltä vertaansa vailla olevaa johtajuutta.

Kaapo Kakko pelasti Suomen alkukisat. Hänet Jalonen lukitsi mukaan jo huhtikuussa. Teinitähti oli yksittäisistä pelaajista mielenkiintoisin tapaus. Kakko valittiin joukkueeseen, ja siinä avainrooliin sen pohjalta, mitä hän saattaa parhaassa mahdollisessa olosuhteessa pystyä tekemään.

Koko leirijakson häntä valmennettiin ja tuettiin pelaamaan leijonakiekkoa sen vaatimalla vaatimustasolla. Maaleja ei harjoituspeleissä syntynyt, mutta Jalonen luotti.

Kakko maksoi luottamuksen takaisin henkeäsalpaavilla osumilla, jotka ohjasivat leijonajunan oikealla raiteelle heti kättelyssä.

 

Suomi on parhaimmillaan aina, kun muut sanovat, ettei tule mitään. Silloin me katsomme toisiamme silmiin ja teemme henkisen verivalan, jossa sitoudumme antamaan yhteisölle enemmän kuin ottamaan.

Mestaruus oli nimenomaan väkivahvan joukkueen voitto, mutta loppukisat puolestaan pelasti Marko ”Mörkö” Anttila, jonka suhde Jaloseen on aivan erityinen. Se perustuu luottamukseen, sillä Jalonen on yksi harvoista valmentajista, joka on uskonut toivottomaksi honkkeliksi takavuosina tuomittuun hyökkääjään.

Jalonen teki Anttilasta kapteenin, joka johti esimerkillisesti. Hän teki tasoitusmaalin puolivälierässä Ruotsia vastaan ja voittomaalit välierässä sekä finaalissa. Kauniimmin ei voi luottamuksesta ja arvostuksesta kiittää.

Luottamus ja arvostus. Niistä syntyi historiallisen sitoutunut ja pyyteetön joukkue, joka pelasi tinkimättömästi maailman parasta yhteistyön jääkiekkoa toisilleen uhrautuen, enemmän joukkueelle antaen kuin siitä ottaen.

Antti Rinteen vetämät viiden puolueen hallitusneuvottelut tuntuvat nihkeiltä. Tuntuu, että jokainen puolue yrittää ottaa haluamansa kakusta, mutta kukaan ei ole valmis antamaan. Jukka Jalosen johtama 25 jääkiekkoilijan ryhmä osoitti Slovakiassa, ettei se ole voittajien resepti.

Suomi on parhaillaan aina, kun muut sanovat, ettei tule mitään. Silloin katsomme toisiamme silmiin ja teemme henkisen verivalan, jossa sitoudumme antamaan yhteisölle enemmän kuin ottamaan.

Se oli Leijonien käsittämättömän MM-kullan resepti. Sen pitäisi olla koko Suomen resepti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt