Leijonat tyrmäsi Ruotsin MM-kisoissa – nyt Tre Kronorin valmentaja ylistää Suomea: ”Ei tarvinnut olla jääkiekon ammattilainen” - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Leijonat tyrmäsi Ruotsin MM-kisoissa – nyt Tre Kronorin valmentaja ylistää Suomea: ”Ei tarvinnut olla jääkiekon ammattilainen”

Sakari Mannisen jatkoaikamaali pudotti valmentaja Rikard Grönborgin 21 NHL-miehen vahvistaman Tre Kronorin mitalipeleistä.

Julkaistu: 28.5.2019 10:46

Tre Kronorin päävalmentaja Rikard Grönborg ihaili Suomen kollektiivista joukkuepeliä ja lähetti lämpimät onnittelut Leijonille.

Suomen loppukiri kohti sensaatiomaista maailmanmestaruutta alkoi puolivälieräottelusta Ruotsia vastaan.

Päävalmentaja Rikard Grönborg, 50, seurasi vaihtoaitiosta suorastaan epäuskoisena, miten Suomi hallitsi ajoittain jopa suvereenisti kenttää ja nousi 1–3-tappioasemasta 5–4-jatkoaikavoittoon.

Ilta-Sanomat tavoitti maanantaina länsinaapurin mediassa tylysti teilatun Grönborgin, joka oli seurannut tarkalla ammattilaissilmällä myös Suomen kahta viimeistä ottelua:

– Ei tarvinnut olla jääkiekon ammattilainen nähdäkseen, että Suomi oli meitä parempi ja ansaitsi voittonsa. Välieräottelua murskaavan kovaa Venäjää vastaa pidin todella kiehtovana näytöksenä, sillä paitsi että Suomi voitti, se teki sen aivan erilaisella pelillä kuin meidän lyömisemme vaati.

Suomen ”nimetön” joukkue keräsi Ruotsissa turnauksen edetessä rajusti sympatiapisteitä, ja myös Grönborg liittyi joukkueensa pudottua Suomen symppaajiin.

– Suomi on aina jääkiekossa mitaliehdokas. Tällä kertaa etukäteen ehkä hieman vähemmän kuin yleensä, mutta nyt Suomi esitti sellaista kollektiivin hitsautunutta joukkuepeliä, että Venäjä-voiton jälkeen mestaruus ei ollut yllätys.

Kun alkoi näyttää, ettei NHL:stä saada avuksi juuri ketään, päävalmentaja Jukka Jalonen lopetti odottelun ja lukitsi joukkueen. Grönborg taas valmensi Slovakiassa peräti 21 NHL-pelaajaa.

– Määrä voisi nyt jälkiviisauden valossa näyttää liian suurelta, mutta voitimme 19 NHL-pelaajan voimin MM-kultaa sekä 2017 että 2018. Suomi pystyi tietyistä syistä osoittamaan, että NHL-tason ja eurooppalaisen huipputason ero on kutistettavissa jopa aivan olemattomiin, Grönborg ylisti.

”Tietyillä syillä” Tre Kronorin päävalmentaja tarkoittaa aikaa, jota Jalosella Euroopasta kootun joukkueen kanssa riitti.

– Aika on urheiluvalmennuksessa ratkaiseva tekijä, ja sitä on yleensä aina liian vähän. Nyt Jukka sai aikaa ja maksimoi sen hyödyt. Joukkue oli hienosti roolitettu, erinomaisesti opetettu, hyvin luisteluvoimainen ja vahva, täynnä sydäntä ja sisua.

Grönborg muistuttaa erojen pienuudesta konkreettisella esimerkillä. Leijonat ja Tre Kronor pelasivat huhtikuussa Suomessa kaksi tasaista harjoitusottelua. Toisessa Suomella oli mukana lopullisesta kisajoukkueestaan jo peräti 18 miestä, Ruotsilla 5.

– Jukka on tietenkin jo pitkältä ajalta tuttu henkilö ja valmentaja. Hän on ammattilaispiireissä erittäin arvostettu. Tällaisena päivänä minun tuskin tarvitsee kertoa, miksi. Isot onnittelut, Leijonat ja koko Suomi! Grönborg julisti.

Jalonen jatkaa maajoukkuevalmennuksessa, mutta Ruotsin jääkiekkoliittoa eri tehtävissä jo vuodesta 2006 palvellut Grönborg siirtyy Sveitsiin Zürich Lionsin päävalmentajaksi.

Hän ehti toimia apu- ja päävalmentajan työssä alle 18- ja 20-vuotiaiden maajoukkueissa sekä A-maajoukkueessa, jonka vetovuoro siirtyy entiselle suurpelaajalle Johan Garpenlöville.

– On aika tehdä jotain muuta. Katson, että menestyimme vuosinani niin hyvin, että voin lähteä omatunto puhtaana, Grönborg totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?