Leijonien Juhani Tyrväinen oli torilla jo 2011 – ”Mietin, että ei perkele, huomenna pitää lähteä treenaamaan”

Juhani Tyrväinen oli yksi Leijonien kultasankareista. Kahdeksan vuotta sitten hän oli mukana torijuhlissa niin sanotusti siviilinä.

Juhani Tyrväinen jyräsi Thomas Chabotin päätylautoihin 2. erässä.

27.5.2019 8:10

Koko tähänastisen uransa SM-liigassa pelannut Juhani Tyrväinen, 28, oli yksi Leijonien 18 ensikertalaisesta, jotka juhlivat nyt MM-kultaa.

Vahvan kauden HIFK:n ykkössentterinä pelannut Tyrväinen pääsi syksyllä ensi kertaa Leijoniin ja on nyt maailmanmestari. Yli 60-prosenttisesti aloitukset MM-turnauksessa voittanut keskushyökkääjä teki mallikkaat 1+4=5 pistettä syöttäen muun muassa Harri Pesosen 3–1-maalin finaalissa.

– On ollut aika hullu kausi. En asettanut itselleni hirveästi tavoitteita, vaan menin turnaus kerrallaan. Kun kausi IFK:ssa päättyi ja menin leiritykseen, viimeinen matsimme Brnossa taisi olla Ruotsia vastaan. Olimme huonekavereita Lankisen kanssa. Sanoin ”Keijolle”, että tänään saattaa olla kauden viimeinen matsini, Tyrväinen muisteli noin kuukauden takaista keskustelua sunnuntai-iltana MM-finaalin jälkeen.

Ei ollut.

– Tänään sanoin ”Keijolle”, että tänään on kauden viimeinen matsi.

Leijonat otti maailmanmestaruuden lyömällä Kanadan 3–1.

Kanada oli etenkin päätöserässä täysin niskan päällä, mutta Suomi kesti.

– Faktahan on, että olimme aika lirissä. Ison joukkueen merkki, kun taistelimme silti voiton. Lankinen oli maalissa ihan fire-moodissa.

– Kun mentiin viimeiseen erään, kopissa oli aika hyvä fiilis. Pelasimme hyviä viimeisiä eriä läpi turnauksen. Olimme altavastaajia, lähdimme viimeiseen erään MM-finaalissa tasatilanteessa eikä ollut mitään hävittävää.

– Aika mankelissa olimme viimeiset 15 minuuttia tällä kertaa, mutta voitimme.

Leijonat voitti turnauksessa kolmannet erät kaikissa muissa otteluissa paitsi Saksaa vastaan alkulohkon päätöspelissä. Kolmannen erän voittaja on usein myös pelin voittaja.

– Niin kuin Ville Nieminen sanoo, VO2 kunnossa, Tyrväinen hymyili viitaten maksimaaliseen hapenottokykyyn.

Kanukki filmasi

Tyrväinen sai ottelun avauserässä kaksiminuuttisen, kun hän otti yhteen Jared McCannin kanssa.

– Ei minulla ollut edes tunteissa tai mitään. Molemminpuolista finaaliin kuuluvaa tiukkaa vääntöä.

Suomalainen löi McCannia poikittaisella mailalla rintaan, ja kanadalainen näytti reagoivan siihen voimakkaasti heilauttamalla päätään.

– Liioittelihan se, Tyrväinen sanoi.

Leijonat pani Suomen kansan sekaisin voitollaan. Maanantaina joukkue juhlii torilla. Jo sunnuntaina Suomi meni sekaisin.

Tyrväinen osasi hyvin kuvitella, millainen meininki kotimaassa oli.

– Voin kuvitella. Olen joskus ollut siellä mukana katsomassa. Olin käymässä torilla ja muistan sen sunnuntain, kun mietin, että ei perkele, huomenna pitää lähteä treenaamaan, Tyrväinen muisteli ensimmäistä toukokuuta Jokerien pelaajana.

Kuinka kauan aiot nyt juhlia?

– Mennään eteenpäin ja pannaan Tampere sekaisin, kuten ”Juti” sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?