Jukka Jalonen ylisti estoitta Marko Anttilaa, listasi sankarin kovimmat ominaisuudet – ”Eihän niistä voi olla pitämättä”

rac

Julkaistu:

Jukka Jalosen päävalmentama Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue villitsi suomalaiset maailmanmestaruudellaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen.
Suomessa Leijonien innoittamat kultajuhlat lähtivät käyntiin heti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

– Kyllä se kertoo, mitä Leijonat merkitsee Suomen kansalle. On kova instituutio, jos näin voi sanoa. Kyllä tämä yksi suomalaisen palloiluhistorian kovimmista suorituksista on, päävalmentaja Jalonen mietti Bratislavassa.

Jalonen ja muu Leijonien valmennusjohto pysyi valitsemallaan tiellä, eikä lähtenyt itkemään NHL-vahvistusten perään. Lähes täysin Euroopassa pelaavista kiekkoilijoista koottu MM-joukkue sai työrauhan hyvissä ajoin, kun pelipaikkoja ei pidetty kisojen aikana auki.

– Kun miettii meidän ryhmää ja kolmea viimeistä MM-vastustajaamme, onhan se aika huikea juttu. Mestaruuksia on kuitenkin vaikea verrata. Se on vähän sama kuin vertailisi omia lapsiaan, ketä rakastaa eniten. Kaikkia rakastaa yhtä paljon, mutta eri lailla.

Anttilan tarina sykähdyttää

Jalosen ja muun valmennusjohdon päätös nimetä laitahyökkääjä Marko Anttila MM-joukkueen kapteeniksi oli nappivalinta.

– "Mörkö" on pidetty joukkueen keskuudessa. Hänen epäitsekkyytensä ja empaattisuutensa, eihän niistä voi olla pitämättä.


Vielä vähän vaille kaksikymppisenä neljännellä sarjaportaalla Suomi-sarjassa kiekkoillut Anttila oli pitkän tien kulkijana mitä sopivin pelaaja antamaan kasvot Leijonien tähdettömälle MM-joukkueelle.

– Onhan se hieno tarina. Hänellä on kauhea työmoraali, eikä hän ikinä syyttele ketään, vaan nostaa käden pystyyn, jos tekee virheen ja ottaa vastuun siitä.

Jalonen vertaa Anttilaa kahdeksan vuoden takaisen kultajoukkueen kapteeniin Mikko Koivuun.

– Jos vuoden 2011 mestaruusryhmä oli Mikko Koivun joukkue, tämän voi nimetä Marko Anttilan joukkueeksi. Molemmat ovat kovia johtajia, mutta hyvin erilaisia. Molemmat ovat huippuja omalla tavallaan ja omilla vahvuuksillaan.