Ihanaa Leijonat! 10 000 ihmistä juhli Kauppatorilla – villi karnevaali vyöryi Helsingin yli

Tuhannet ihmiset riemuitsivat Leijonien MM-kullasta Helsingin keskustassa.


27.5.2019 1:12 | Päivitetty 27.5.2019 7:16

Puoli neljän aikaan yöllä Helsingin ydinkeskusta oli yhä täynnä juhlintaa.

– Poika saunoo soi yhä, ihmiset laulavat kuorossa. Maa ja Mantan suihkulähde ovat täynnä roskaa, lasinsiruja ja tölkkejä, mutta ihmiset uivat silti vieläkin altaassa. Poliisipartio päivystää, ja kumivene kelluu suihkulähteessä hylättynä, paikalla oleva Ilta-Sanomien toimittaja Karoliina Paananen kertoi.

– Hiljalleen porukka vähenee, mutta vielä puoli neljältä paikalla on ainakin useita kymmeniä ihmisiä. Suomi on uusi maailmanmestari -huutoja on kuulunut läpi yön. Mitään tappeluita ei ole näkynyt koko yönä. Huolestuttavinta on ollut vedessä olleet kaatuilevat ja humalaiset ihmiset.

Ilotulituksia näkyi aina silloin tällöin, ja Den Glider in raikasi pitkälle aamuyöhön.

Juuso Ijäs, Aku Heino ja Tuomas Rauhala tulivat Lahdesta Helsinkiin juhlimaan leijonien MM-voittoa.

19–20-vuotiaat lahtelaiset Juuso Ijäs, Aku Heino ja Tuomas Rauhala tulivat Helsinkiin katsomaan peliä.

– En olisi arvannut, että siinä käy näin. Mutta näin sen piti mennä! pojat hehkuttivat.

Aku Heino kävi Havis Amandan patsaalla kokeilemassa suihkulähdejuhlintaa.

– Vesi oli kylmää, mutta se oli vaan pakko, hän sanoi.

Viimeksi Suomen voittaessa mestaruuden he olivat vielä liian nuoria suurjuhlintaan. Nyt pojat aikovat ottaa kiekkojuhlasta kaiken irti. He saivat huomisen töistä vapaaksi ja varasivat Helsingistä hotellin yöksi.

Mikko Kaukua ja Milla Nieminen saapuivat ystäviensä kanssa torille suoraan ystäviensä kanssa torille suoraan sporttibaarin kisakatsomosta. He kertoi torilla olevansa kylmissään, mutta onnellisia – he nimittäin poikkesivat myös suihkulähteessä.

Mikko Kaukua, Juuso Tenhunen ja Milla Nieminen nauttivat kultayöstä Havis Amandan luona.

Mikko Kaukua kiipesi jopa ylös patsaan luo toisen juhlijan avustuksella. Vappuisin ylioppilaslakin saava Havis Amanda puettiin Muumien Mörön vaatteisiin kultakapteeni Marko Anttilan kunniaksi.

Entinen Jokerien kannattaja, nykyinen leijonafani Sari kuvasi videolle, kun hänen puolisonsa, HIFK:n kannattaja Mikki meni Mantaan uimaan kello 3.10. Moni muukin ui ja hyppi samalla patsaalta altaaseen.

Pari iloitsi siitä, että Suomen nuoret ensikertalaiset näyttivät MM-kisoissa NHL-tähdille.

– Niin kuin Mertaranta sanoi, 21 tähteä pakkaa laukkunsa – ja me ollaan täällä! Sari ilakoi.

Espoossa peliä seurannut pariskunta piti Leijonien peliä hienona, ja ilta huipentui uintireissuun.

– Kun voitto tuli, oli pakko lähteä Stadiin.

Mikki sanoi, että suihkulähteen vesi oli yllättävän lämmintä.

– Ehkä siksi, koska niin moni on jo käynyt siellä, mies nauroi.

Mikin ja Sarin ilta huipentui uintireissuun Havis Amandalla. Mikin päässä oli kudottu Suomi-pipo, jonka oli tehnyt hänen kaverinsa.

Poliisin mukaan paikalle kertyi keskellä yötä arviolta 10 000 juhlijaa.

Joulupukiksi pukeutunut henkilö väitti saapuneensa kansanjuhlaan Korvatunturilta.

– Mitäpä luulet? Petteri punakuono toi tietysti. Äkkiähän sen valjasti. Se on tottunut lähtemään nopeasti, ja muutamassa sekunnissa oltiin parhaassa juhlassa!

Patsaan ympärillä oli ihmismuuri, ja innokkaimmat juhlijat ovat koleassa kevätyössä ottaneet paidat pois ja tanssivat alushoususillaan. Monet ovat myös kiivenneet Kauppatorin ympäristön bussi- ja raitiovaunupysäkkien katoille.

Kauppatorilla raikuvat Mörkö-huudot finaalissa kaksi maalia iskeneen leijonakapteeni Anttilan kunniaksi. Eräs fani oli tuonut mukanaan muumimukin, jossa on mörön kuva.

Poliisin mukaan kiekkohuuman synnyttämä väkimäärä haittasi yöllä myös liikennettä, joka oli tukossa Katajanokan ja Kauppatorin ympäristössä. Myös kaikki keskustaan vievät sisääntuloväylät ruuhkautuivat.

Mannerheimintie oli täysin tukossa, kun ihmiset pyrkivät Kauppatorille päin. Useilla autoilla oli ikkuna auki ja stereoista pauhasi Den glider in, Poika saunoo, Löikö Mörkö sisään? tai jokin muu tilanteeseen sopiva kiekkohymni. Autot tuuttailivat torviaan, ja joidenkin autojen kuljettajat olivat heittäneet toistensa kanssa ylävitosia avonaisista ikkunoista. Autoista myös heiluteltiin Suomen lippuja.

Moni suuntasi torille myös julkisilla kulkuneuvoilla ja jalan. Useat Mannerheimintietä kulkevat raitiovaunut olivat aivan täynnä, ja jatkuva jalankulkijoiden virta toi lisää väkeä Kauppatorille esimerkiksi Aleksanterinkatua ja Unioninkatua pitkin.

Tältä Helsingin Kauppatorilla näytti:

Kauppatorille on pakkautunut valtavasti ihmisiä.

Kauppatori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?