Teboililta on kuljettu pitkä matka! ”Mörkö-Markon” uskomaton tie MM-kultakapteeniksi – Jukka Jalonen kertoo, mikä tekee sankarista erityisen

Leijonien sankarikapteeni Marko Anttila on maanläheinen ja empaattinen veijari.

27.5.2019 0:06

Tapasin Marko Anttilan ensimmäistä kertaa kasvotusten kesällä 2004 Lempäälän Pirkanhovilla. Pirkanhovi on Teboil-huoltoasema kolmostien varressa Anttilan synnyinpaikkakunnalla Lempäälässä.

Anttila oli tuolloin 19-vuotias ja saanut hiljattain täysin puskista NHL-varauksen Chicago Blackhawksiin. Hänellä oli yllättävä NHL-varaus taskussa, mutta tosiasiassa hän taisteli pelipaikasta Ilveksen liigajoukkueeseen. Hän oli hiljattain noussut Ilveksen junioreihin Lempäälän Kisan kakkosdivarijoukkueesta.

Anttila valitsi tapaamispaikaksi Teboilin, kun pyysin haastattelua. Kuvien ottopaikaksi Anttila ehdotti Teboilin takana sijainnutta lampea – kesäistä kuvamateriaalia Lempäälästä nääs.

Haastattelupaikka kielii Anttilan maanläheisestä meiningistä. Teboililla ryystettiin ”kahveet” ja mussutettiin munkkirinkilät. Samalla hoidettiin haastattelu alta pois.

Anttila tunnetaan myös kovasta pelistään.

Anttila vastaili kysymyksiin välillä hieman hämillään ja tuumaustaukoja pitäen. Hän oli kohtelias, mutta yksi asia aiheutti levottomuutta. Kesäfestareille piti saada liput itselle ja kavereille. Pystyisiköhän pelaaja-agentti hoitamaan ne?

Tällaisia ajatuksia pyöri 19-vuotiaan Marko Anttilan päässä Teboilin kahvilassa vuonna 2004. Nyt hän on suuri kansansuosikki ja eturivin julkkis Suomessa.

”Aikuinen mies”

Lempäälässä Anttilalle on ehdotettu patsasta ja rantatonttia palkinnoksi Leijonissa nähdyistä uroteoista.

Teboililta on kuljettu pitkä matka. Tai toisaalta ei kovinkaan pitkä, kuten edellä mainitut suunnitelmat Lempäälässä kertovat.

Joka tapauksessa Anttila on nyt ”aikuinen mies”, kuten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen asian ilmaisee. Tänään maanantaina 34 vuotta täyttävä Anttila on nyt perheenisä ja Leijonien sensaatiomaisen MM-joukkueen kapteeni.

Hän sulatti Slovakian MM-turnauksessa suomalaisten sydämet. Anttila antoi kasvot työteliäälle Leijonien joukkueelle ja iski ratkaisumaaleja.

Anttila on osunut pudotuspeleissä.

203-senttisen Lempäälän jätin maalit ja tuuletukset Slovakian MM-kisojen pudotuspeleistä jäävät Suomi-kiekon historiaan ikuisesti.

Suurelle yleisölle Anttila oli ennen Slovakian-kisoja melko tuntematon suuruus.

– Aika rauhassa olen itse yrittänyt olla. Joukkueen muut jätkät sitä suosiotani toivat esille pukukopissamme, joten ei tältä puheenaiheelta voinut oikein välttyäkään.

Anttilan mukaan suosio ”ei tunnu pahalta”.

– Kyllä se lämmittää mieltä. Olen aina rakastanut sitä, että kansa tykkää tästä lajistamme. Totta kai onnistujia on silloin tällöin ja nimiä mainitaan, mutta minä nostaisin meidän koko joukkueen huollosta lähtien esiin, Anttila tuumi.

Anttilan suosio pelaajien keskuudessa on vankkumaton. Joka kerta, kun Anttila tulee puheeksi, kanssapelaajien kasvoille nousee hymy.

– Hän säästeli maalejaan tärkeisiin pudotuspeleihin, ei niitä maaleja alkusarjassa tarvittu. Kun ”Stretsiä” tarvitaan, niin ”Strutsi” laittaa kiekot sisään, väritteli Leijonien luottopuolustaja Mikko Lehtonen Anttilasta.

Jalosen luottopelaaja

Päävalmentaja Jukka Jalonen ja Anttila ovat kulkeneet pitkän tien yhdessä. He ovat toistensa luottomiehiä.

Ensimmäiset maaottelunsa Anttila pelasi keväällä 2008. Jalosen tultua ensimmäisen kerran miesten maajoukkueen päävalmentajaksi vuoden 2008 MM-kisojen jälkeen Anttilaa alkoi näkyä entistä enemmän maajoukkueessa.

Uransa ensimmäiset MM-kisat Anttila pelasi 2013.

Anttila on ollut Jalosen joukkueissa paitsi maajoukkueessa myös KHL:ssä Jokereissa. Jalonen pitää Anttilasta erityisesti siksi, että tämä pystyy suojaamaan kiekkoa erinomaisesti ja pitämään sen kriittisillä hetkillä omalla joukkueellaan.

Päävalmentaja on myös kehunut Anttilan puolustuspeliä. Ulottuvana pelaajana Anttila on etevä katkomaan syöttölinjoja ja riistämään kiekkoja kaukalon kulmissa.

Jalonen on myös oppinut pitämään Anttilan persoonasta.

– Koko joukkue rakastaa Stretsiä. Hän on empaattinen ihminen. Hänen kohdallaan kaikesta näkyy epäitsekkyys ja joukkueen eteen pelaaminen. Mikä on sen hienompaa, kun on tällainen kapteeni, Jalonen hehkuttaa.

Entäs se NHL sitten? Siitähän oli puhetta jo Teboililla 2004.

Anttilan mukaan hänelle ei ikinä kerrottu syytä, miksi NHL:n suunnasta ei lopulta tullut mitään konkreettista.

– Ei minulle toisaalta jäänyt siitä mitään hampaankoloon. Varaus leireineen oli hyvä kokemus ja auttoi minua uralla joka tapauksessa eteenpäin, Anttila tuumi.

Jalosen mukaan vielä ei ole liian myöhäistä.

– Kyllä Marko pystyisi ihan varmasti pelaamaan NHL:ssä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?