Kommentti: Marko Anttila on Leijonat

Leijonat henkilöityy Marko Anttilaan, kirjoittaa Tommi Koivunen Bratislavasta.

26.5.2019 23:47

Kun MM-turnaus alkoi kaksi viikkoa ja kaksi päivää sitten, ajattelin kirjoittavani vastaavan kommentin Marko ”Mörkö” Anttilasta, joka dominoi taklauksillaan ja ajoi mm. Kanadan Darnell Nursen raivon partaalle.

No, sitten tuli Kaapo Kakko, eikä muutamaan päivään puhuttu juuri muusta.

Mörön kevät tästä sitten loppujen lopuksi tuli. Joskus ivailua ja pilkkaakin niskaansa saaneeseen jättiläiseen henkilöityy Suomen joukkue, jota monet yhtä lailla pilkkasivat ja lyttäsivät ennen MM-turnausta.

Eivät pilkkaa enää. Anttila on MM-kultakapteeni ja hänen joukkueensa kaikkien aikojen Leijonat – kiitos Jukka Jalosen, kaikkien aikojen maajoukkuevalmentajan.

Leijonien turnaus oli yksi kaikkien aikojen upeimmista suomalaisista urheilutarinoista. Timo Jutilan sanoin se oli joukkue ja osoitti joukkueurheilun hienouden.

Anttila antaa tarinalle oman itsensä ylittämisestä kasvot, mutta tässä joukkueessa nähtiin monta muutakin uskomattoman upeaa tarinaa. Kuten vaikkapa Kevin Lankisen, ECHL- ja AHL-maalivahdin, huima kasvu kahden viimeisen ja tärkeimmän ottelun suureksi sankariksi. Tai Kakko, joka pelasi loppukisojen tehottomuudesta huolimatta yhä loistavia pelejä.

Näidenkin yksilöiden onnistumisen mahdollisti saumaton joukkue, jota kuvailemaan on vaikea löytää sanoja. Uhrautuvaisuus, kiekon syöminen ja joukkuekavereille pelaaminen saivat suorastaan uuden merkityksen.

Suomen päävalmentaja Jalonen sanoi ennen ottelua, että tämä on luultavasti jokaiselle joukkueen jäsenelle viimeinen mahdollisuus pelata MM-kullasta.

Rohkenen epäillä. Suomi on viime vuosina kirinyt aivan maailman kärkeen kaikissa ikäluokissa. Kuten tuoreimpana Kaapo Kakko osoittaa, Suomi puskee tasaisesti maailman kärkipelaajia.

Lisäksi valmennusosaaminen on maailman kärkeä Jalosen, Antti Pennasen, Mikko Mannerin ja kumppaneiden johdolla, unohtamatta mm. ympäri Eurooppaa dominoivia suomalaisvalmentajia.

Jalonen pyrki toki sanoillaan alleviivaamaan jo finaalipaikan merkittävyyden suuruutta. Silti: on pomminvarmaa, että tästäkin MM-kultajoukkueesta löytyy pelaajia ja valmentajia, jotka saavat vielä taistella maailmanmestaruudesta uudelleen. Ja ehkä voittaa.

Ja vielä...

Marko Anttilan puolesta täytyy vielä toivoa, että hän on valmistautunut vähintäänkin koko kesän kestävään ”Mörkö!!!”-huuteluun ja kansansuosioon kaikkialla. Se ei lopu ihan heti – ellei sitten joku vie hänet NHL:ään turvaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?