Sadat lempääläläiset jännittävät Mörkö-studiossa MM-finaalia: ”Hän on pienelle kunnalle iso hahmo” - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Sadat lempääläläiset jännittävät Mörkö-studiossa MM-finaalia: ”Hän on pienelle kunnalle iso hahmo”

Lempääläläiset ovat oman poikansa ja Leijona-kapteeni Marko Anttilan tukena Mörkö-studiossa.

Ella Lemetti, Vikke Aaltonen, Joonas Marjeta ja Valtteri Aaltonen kannustavat oman kylän poikaa Marko ”Mörkö” Anttilaa.

26.5.2019 22:51

Lempääläläinen kiekkopyhättö ei ole jäähalli kauneimmasta päästä.

Sitä se ei ole varsinkaan koleana toukokuisena sunnuntai-iltana. Vesisade piiskaa, ja kaikessa harmaudessaan Lempäälän jäähalli on ruma näky.

Nyt ei ole kuitenkaan tavallinen toukokuinen sunnuntai-ilta, vaan halli on täynnä eloa. Kiekkopyhätön ulko-ovien edessä näkyy kymmenittäin Suomen paitaan pukeutuneita leijonakannattajia. Muutamilla paidan selkään on piirretty tussilla ”Mörkö 12”.

Viimeistään sisälle halliin astuessa selviää, mistä tänä iltana on kysymys.

Löikö Mörkö sisään? Löikö Mörkö sisään? Löikö Mörkö sisään?

Lempäälän jäähallissa raikaa tuttu renkutus. Halli ei ole enää kylmä ja ruma, vaan sisällä huokuu lämmin ja tiivis tunnelma. Kiekkokuume – tai oikeastaan Mörkö-kuume – on vallannut leijonakapteenin kotikunnan Lempäälän.

Markus Punnala kävi hakemassa evästä ennen peliä.

Suomen ja Kanadan MM-finaalia voi seurata Lempäälän jäähallin suurelta videotaululta. Tapahtuman nimi on luonnollisesti Mörkö-studio.

– Idea tälle tapahtumalle tuli Lempäälän kunnan Facebook-ryhmästä. Joku heitti ajatuksen, että voisiko tällaisen tapahtuman järjestää jossain isommassa tilassa. Me Lempäälän Toivossa tartuimme tähän ideaan, paikallisen urheiluseuran puheenjohtaja Jussi-Pekka Okero kertoo.

Marko Anttilan nousu LeKistä Suomen maajoukkueen kapteeniksi on koskettanut Tampereen vieressä sijaitsevaa kuntaa.

– Markon roolihan tässä eniten liikuttaa. Hän on oman kylän miehiä. Hänet on aina tunnettu Lempäälässä, mutta nyt koko Suomi tietää hänet.

– Hän on pienelle kunnalla iso hahmo. Ihan kirjaimellisesti, Okero nauraa.

Siltä se vaikuttaakin. Paikalle on saapunut satoja ihmisiä seuraamaan MM-finaalia: On naisia, miehiä, lapsia, teinejä, ikäihmisiä... Monipuolinen sekoitus lempääläläisiä, joista osa on istuu katsomossa ja osa kaukalon sisälle asennetuilla penkeillä.

Anttila vaikuttaa totisesti olevan tällä hetkellä koko Lempäälän juttu.

– Tietenkin on. Ainakin omalle ikäpolvelle hän on erityinen hahmo Lempäälässä. ”Mörkö” on kulkenut pitkän matkan siihen paikkaan, missä hän nyt on, Tomi Lahtinen kertoo.

Tomi Lahtinen ja Anna Westergård.

Anttilan suosiosta saa esimakua jo ennen ottelun alkua, kun televisiolähetyksessä esitellään Suomen kentät ja rytmikäs ”Hyvä, Marko” -huuto alkaa kiertää hallia. Räjähtäviin suosionosoituksiin halli repeää ensimmäisessä erässä, kun Anttila taklaa kanadalaispuolustajaa. Aplodit vaihtuvat kuitenkin nopeasti buuauksiin, kun lempääläläiselle tuomitaankin tilanteesta rangaistus.

Hiljaiseksi halli muuttuu, kun Kanada siirtyy avauserässä 1–0-johtoon, eikä Suomi vaikuta saavan peliään käyntiin.

Yleisöstä löytyisi kuitenkin ratkaisu Leijonien ongelmiin.

– Marko on kahden metrin mies, jolla on viisimetrinen maila. Kun ”Mörkö” parkkeeraa maalin eteen, niin ei Suomella ole mitään hätää, Markus Punnala luo uskoa.

Heti toisen erän alussa Punnalan sanat käyvätkin toteen, kun Anttila iskee Suomen tasoihin. Sadat lempääläläiset hyppäävät ilmaan, hallissa on huikea tunnelma ja kaiuttimista pauhaa tuttu kysymys: Löikö Mörkö sisään?

Mörkö löi jälleen sisään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?