Pekka Saravo joutui todistamaan aitiopaikalta, kun Kanada ratkaisi MM-kullan 2007 – nyt Suomella on mahdollisuus revanssiin

Julkaistu:

Leijonat on yrittänyt kolmesti kukistaa Kanadan MM-finaalissa, mutta kertaakaan se ei ole onnistunut. Tänään on neljäs mahdollisuus. Leijona-legenda Pekka Saravon mukaan nimettömällä joukkueella on kaikki mahdollisuudet kirkkaimpaan mitaliin.
Monet muistavat, miten vuoden 1994 MM-finaalitaistelu Kanadaa vastaan ratkesi.

Ottelu meni 1–1 tasatilanteen jälkeen rankuille ja vieläpä jatkokierroksille.

Kanadan Luc Robitaille iski kumilätkän tötteröön, ja Leijonien Mika ”Veikko” Nieminen nosti rystyltä kiekon yli maalin, eikä Suomi saanut himoittua ensimmäistä maailmanmestaruutta. Ei muistella sitä tässä artikkelissa enempää.


Lue lisää: Muistatko Suomi–Kanada-finaalin 25 vuotta sitten? Leijonilta vietiin MM-kulta virheellä, jota tuomarit pyysivät anteeksi

Palataan sen sijaan Moskovan vuoden 2007 tapahtumiin, jotka ovat jääneet muisteluissa ehkä hieman unholaan. Suomi kaatoi USA:n rankkareilla puolivälierässä ja Venäjän välierässä jatkoajan jälkeen.

Suomen joukkueessa viiletti muun muassa puolustaja Pekka Saravo. Hän luonnehtii Suomen joukkuetta hienoksi.

– Huippuhetkiä oli se, että pystyimme voittamaan ison Venäjän välierässä jatkoaikamaalilla. Se oli huikea suoritus ja järjetön venyminen siltä porukalta.

– Se oli perinteinen MM-kisajoukkue. Kauhea taistelu ja omaan sekä yhdessä tekemiseen luottaminen, mitä kautta yritimme taistella vielä suurempia maailmantähtiä vastaan, Saravo muistelee IS:lle.

Finaalissa vastassa oli nimekäs Kanada, joka vei ottelun kahta ensimmäistä erää.

Isot nimet Rick Nash, Erik Staal ja Colby Armstrong tekivät kukin maalin, joista erityisesti Armstrongin täysosuma sujahti helponnäköisesti Kari Lehtosen vartioimaan maaliin.

– Pelirohkeus puuttui alussa, ja tota taistelua on vaikea tehdä, jos ei heittäydy siihen peliin. Jos on vähänkin jarru päällä, niin ei siitä tuu mitään, Leijonien hyökkääjä Ville Peltonen totesi Ylen haastattelussa.

Suomi pani kaasun päälle vasta kolmannessa erässä.

Lohtua toi Petri Kontiola, joka kavensi tilanteen kolmannen erän puolenvälin jälkeen 1–3:een.

Jännitys tiivistyi entisestään, kun Antti Miettinen kavensi tilanteen jo 2–3:een, kun kellossa oli peliaikaa jäljellä runsaat kaksi minuuttia. Niin Leijonilla kuin suomalaisfaneilla heräsi toivonkipinä tasoituksesta ja himoitusta toisesta maailmanmestaruudesta.

Suomi sai raahattua kiekon vielä Kanadan päätyyn ja vedonkin Kanadan veskaria Cameron Wardia päin, jonka jälkeen Tomi Kallio sujautti kiekon niukasti Wardin vartioiman maalin ohitse.

Kanada karvasi kiekon itselleen, ja turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksikin valittu Nash pääsi Shane Doanin syötöstä karkuun.

– Pelinluvussa tuli tehtyä hyökkäyspäässä virhe, kun oli niin hirveä halu tehdä maali.

– Ei se ainoa virhe mullakaan pelissä ollut. Niitä tulee koko ajan, mutta jälkeenpäin ajatellen olisi kannattanut pelata vielä enemmän varmistuksen kautta.

– Ei tuommoista äijää voisi päästää karkumatkalle. Sen jälkeen ei ollut oikein mitään tehtävissä, Saravo muistelee.


Saravo yritti kaikin mahdollisin laillisin ja laittominkin keinoin pitää Nashista kiinni, mutta tämä rimpuili itsensä vapaaksi ja kikkaili kiekon maaliin, jonne hän liukui itsekin perässä.

– Mä koitin ottaa vähän aikaa niin, ettei tulisi jäähyä, ja sen jälkeen koitin ottaa silla lailla, että tulisi jäähy, mutta ei sitäkään tullut. Se oli kova äijä silloin. Siinä vaiheessa ei enää oikein voinut mitään tehdä, kun jouduin takapuolelle, Saravo sanoo.

Saravo todisti maalia ja MM-kultahaaveen lipumista aitiopaikalta.


– Joka kerta, kun kiekko menee omaan maaliin, niin se harmittaa aina, on peli mikä tahansa. En muista, olisiko se siinä sekunnilla aiheuttanut mitään sen suurempaa, Saravo kertoo IS:lle.

– Tuommoista peliä, kun pelaa, se on aina huikea homma. Kaikki olisivat halunneet sen voittaa. Kyllä siitäkin turnauksesta jäi silti positiivinen fiilis. Ihan kaikkemme siellä yritimme, ja tuon verran se jäi silloin vajaaksi.

– Aina voi jossitella suuntaan tai toiseen, olipa tilanne mikä tahansa, mutta ei siitä ole tähän päivään mennessä ollut kauheasti hyötyä, Saravo tuumaa.

Kolmas finaalitaisto Kanadaa vastaan käytiin Venäjän Moskovassa kolme vuotta sitten. Vain viisi päivää ennen finaalia Suomi oli voittanut Kanadan alkusarjaottelussa Pietarissa lähes ylivoimaisella pelillä 4–0.

Finaalista tuli kuitenkin pannukakku, ja Suomi jäi täysin telineisiin, vaikka se hävisikin ottelun vain lukemin 2–0.
Leijonat kohtaa Kanadan neljännen kerran MM-finaalissa tänään sunnuntaina. Kanadan joukkueessa vilisee tänäkin vuonna maailmantähtiä, kun Leijonien joukkueessa eivät nimimiehet patsastele. Joukkueessa on ainoastaan kaksi NHL-pelaajaa.

Joukkueen MM-ensikertalaiset kuten Vaasan Sportin Joel Kiviranta sekä TPS:n Kaapo Kakko ovat lunastaneet paikkansa miehistössä.

– Suomalainen, varsinkin nimettömämpi joukkue, perustuu yhteisen tarinan luomiseen, kehittymiseen ja pelin kehittymiseen sekä yhteen kasvamiseen.


– Sen voiman on pakko tulla sieltä joukkueesta. On pitkä leiritys ollut ja muuta, niin se porukka on hitsautunut niin hyvin kasaan, että ei siellä enää kukaan tässä vaiheessa mieti, minkä näköisiä maailmantähtiä tulee vastaan, Saravo alleviivaa.

Saravon mukaan Leijonilla on hyvät mahdollisuudet voittaa maailmanmestaruus. Saravon näkemyksen mukaan erityisesti joukkueen henki on se ase, jolla se voi iskeä Kanadaa vastaan.

– Alkuun vähän lytätään ja väitetään, ettei ole mitään mahdollisuuksia ja ulkopuolelta jopa naureskellaan joukkueelle. Ja kun se henki saadaan päälle, yhtäkkiä kaikki kääntää totta kai kelkkansa, että kyllä tähän on uskottu koko ajan.

– Se tuo joukkueelle huikean fiiliksen. Nyt sen pitäisi kestää vielä yksi peli, Saravo sanoo.

Hänen mukaansa on selvä asia, että Leijonien pitää pelata turnauksen paras pelinsä, mikäli se mielii maailmanmestaruutta.

– Mikään muu ei riitä. En usko, että siellä on kysymystäkään siitä, että kukaan luulee, jotta Kanada kaatuu yksinkertaisesti ja helposti.

– Se on kylmä fakta, että miettiminen taas kerran pois, valmistautuminen vielä kerran yhteen peliin tälle kaudelle sekä kaikki jäälle, mitä kautta on mahdollisuus tehdä vaikka mitä, jos kaikki onnistuu, Saravo tähdentää.

– 50–50 on mahdollisuudet ennen peliä. Mutta se on raaka fakta, että paras peli pitää pelata, jos maailmanmestaruuden meinaa sieltä voittaa. Enkä näe mitään estettä, miksei semmoista voisi tulla, Saravo sanoo.

Hänen mielestään joukkueen ei kannata muuttaa pelitapaansa.

– Erikoistilanteet molempiin suuntiin eli yli- ja alivoimat täytyy olla hyviä. Sitten maalinedustat ratkaisevat varmaan paljon, että oman maalin edestä ei lyödä ripareita sisään. Sitten vastustajan maalin eteen olisi pakko päästä.

Saravon mielestä Suomen kannattaa lähteä peliin hyvän puolustuksen kautta.

– Ei missään nimessä jäädä seisomaan ja odottelemaan träppiin vastustajaa, mutta kyllä sen täytyy puolustukseen perustua. Siihen tasapainoon, että saadaan hyviä hyökkäyksiä toiseen päähän ja sitä kautta mahdollisesti maaleja, Saravo selvittää.

Suomen ja Kanadan välinen finaaliottelu alkaa kello 21.15.