Kommentti: NHL-pelaajan turhautuneet sanat kertoivat kaiken – MM-tappio Leijonille oli Venäjälle kaikkien aikojen pettymys

rac

Julkaistu:

Kommentti
Lauantain tappio Suomelle oli Venäjän jääkiekkohistorian katkerin, kirjoittaa Jelena Leppänen.
Lauantain MM-välierähäviö Leijonille korpesi osaa itänaapurin pelaajista ja kiekkoasiantuntijoista niin paljon, että Suomen voitolle haettiin selitystä antijääkiekkoa muistuttavasta pelitavasta ja epämiellyttävästä tuomarityöskentelystä.

Yksi turhautuneista oli Venäjän puolustaja Mihail Sergatshov, joka muun muassa kutsui Marko Anttilan ratkaisuosumaa onnenkantamoiseksi.

– Suomalaiset eivät saaneet tänään mitään erityistä aikaan, he vain puolustivat hyvin, NHL-seura Tampa Bay Lightningia edustava Sergatshov vähätteli pelin jälkeen venäläistoimittajille.

Huonoa häviämistä ja katkeruutta? Eittämättä, mutta kitkerien kommenttien taustalla on paljon muutakin.

Kuten useammat venäläislehdet otsikoissaan muistuttivat, lauantain tappio oli itänaapurin jääkiekkohistorian katkerin. Pettymys on monien mielestä rajumpi kuin Sotshin olympialaisissa 2014, kun Venäjän unelma kotikisojen voitosta mureni katkeraan puolivälierätappioon – juurikin Suomea vastaan.

Ja nyt puhutaan Venäjän ajasta eli Neuvostoliiton tappiota USA:n yliopistojoukkueelle Lake Placidin olympialaisissa ei lasketa mukaan.
 • Video: jutun pääkuvana olevalla videolla videotuomarit Vesa Rantanen ja Ismo Lehkonen analysoivat lauantain Suomi–Venäjä-ottelua.
Sergatshovin puolustukseksi on sanottava, ettei Venäjän arvokisaryhmän niskaan ole ehkä koskaan ladattu niin paljon paineita kuin tänä vuonna.

Riitti kun katsoi itänaapurin MM-joukkueen nimilistaa.

NHL:n runkosarjan pistepörssin voittaja Nikita Kutsherov, yksi taalaliigan kaikkien aikojen parhaista Aleksandr Ovetshkin, kiekonkäsittelytaidoillaan ja pelisilmällään Pohjois-Amerikassa hurmannut puolustaja Dmitri Orlov, huippuvireinen maalivahti Andrei Vasilevski...

Slovakiaan saapuneille maailmanluokan pelaajille ja oikeastaan koko venäläiselle kiekkokansalle kelpasi vain ja ainoastaan kulta.

Takavuosien arvoturnaukset ovat osoittaneet, etteivät NHL-tähdet itsessään takaa menestyksestä. Ennen välierää Venäjä oli kuitenkin voittanut kaikki pelaamaansa kahdeksan MM-peliä vakuuttavasti.

Venäläinen urheilusivusto Sports.ru listasi syyt, joiden vuoksi lauantain tappiota pidetään kaikkien aikojen floppina.

Venäjän maajoukkueella oli kaikki jääkiekon MM-kisoissa 2019:
 • Johtava hyökkääjä maailmassa.
 • Tehokkain NHL-pelaaja viimeisimpään 20 vuoteen.
 • Yksi NHL:n parhaista keskushyökkääjistä.
 • NHL:n paras pelaaja.
 • Luotettavin puolustus turnauksessa.
 • Kaksi huikeaa ylivoimakentällistä.
 • MM-kisojen paras alivoima.
 • 8 voittoa 8 ottelussa.
He hävisivät välierässä joukkueelle, jolla ei ollut ollenkaan NHL-tähtiä.


Listaan on syytä lisätä vielä pari tekijää. Venäjän NHL-tähdet edustavat maataan vuodesta toiseen, koska isänmaallisuus on piirtynyt vahvasti kansakunnan dna:han. Aleksandr Ovetshkinin kaltaisille persoonille arvokisamenestys on äärimmäisen tärkeää.

Osa tähdistä, kuten Pohjois-Amerikassa kuluvalla kaudella loistaneet Nikita Kutsherov ja Andrei Vasilevski sanoivat suoraan hakevansa MM-kisoista lohtua. Kutsherov toivoi MM-kullan vievän muistot romahdukseen päättyneestä NHL-kaudesta, jossa runkosarjaa mielin määrin dominoineen Tampa Bay Lightningin taival katkesi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Venäläiskiekkoilijoiden oli vaikea sulattaa, että tuon kullan vei pois joukkue, joka pelasi täysin vastakkaisella tyylillä kuin luovuuteen, taiteiluun ja spontaaneihin ratkaisuihin luottava nykyajan Punakone. Suomi voitti kurinalaisuudella ja armottomalla puolustustaistelulla, toisin sanoen venäläisittäin ärsyttävimmällä tavalla.

Leijonista on tullut muutenkin vuosien varrella Venäjälle erittäin kiusallinen vastus. Tappiot arvokisojen ratkaisupelissä ovat hyvin venäläisten kiekkotoimittajien muistissa, ja vaikka pelaajat ovat halunneet välttää vertailua menneiden vuosien tapahtumiin, venäläismedia on maalannut kiekkokansan silmien eteen ison Suomi-peikon.

Leijonat on Venäjälle vuodesta toiseen kaikista epämiellyttävin vastustaja.

– Emme ole koskaan arvostaneet suomalaisia tarpeeksi. Mutta he ovat voittaneet meidät yli kymmenen vuoden ajan, Sports.ru kirjoitti.

Ja vielä...

Ihan kaikki venäläiset eivät ole huonoja häviäjiä. Perinteikäs urheilulehti Sovetski Sport listasi 10 syytä, miksi Venäjän tähtijoukko hävisi Suomelle. Kirjoituksessa kehuttiin muun muassa päävalmentaja Jukka Jalosen taktista kypsyyttä, Leijonien valmistautumista, sitoutumista ja taistelua ja maalivahti Kevin Lankisen huikeita otteita. Toisin sanoen annettiin vastustajalle tunnustusta ilman selittelyä tai turhaa kitinää.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt