Muistatko Suomi–Kanada-finaalin 25 vuotta sitten? Leijonilta vietiin MM-kulta virheellä, jota tuomarit pyysivät anteeksi

Julkaistu:

mm-kiekko
Suomi menetti jääkiekon MM-kullan 25 vuotta sitten dramaattisella tavalla.
Suomi kohtasi Kanadan jääkiekon MM-finaalissa 25 vuotta sitten.

Leijonat jahtasi Milanossa 8. toukokuuta 1994 pelatussa ottelussa historiansa ensimmäistä maailmanmestaruutta, mutta joutui tyytymään lopulta hopeamitaleihin. Sen Suomen ensimmäisen MM-kullan aika tuli vasta seuraavana vuonna, jolloin Leijonat kruunattiin maailmanmestareiksi Tukholmassa.

Alla olevassa jutussa käydään läpi Milanon dramaattisen finaalin tapahtumia. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 12. toukokuuta 2018.Erotuomarit pyysivät Timo Jutilalta virhettään anteeksi Kanadaa vastaan pelatun dramaattisen MM-finaalin jälkeen 1994.

Leijonat tukehtui vaahterasiirappiin vuonna 1994 – kahdesti.

Kanada voitti Suomen helmikuussa Lillehammerin olympiakisojen välieräottelussa 5–3 ja toukokuussa Milanossa pelatun MM-finaalin rangaistuslaukauskisassa.

Milanon loppuottelu lähti kääntymään lopulta Kanadan eduksi Suomea vastaan tuomarivirheen takia.

Leijonat johti Esa Keskisen kolmannessa erässä tekemällä maalilla 1–0. Kanada nousi tasoihin vajaat viisi minuuttia ennen erän loppua, kun Rod Brind’Amour kaatoi Jari Kurrin selvän jäähyn arvoisesti ja pääsi etulyöntiasemassa iskemään kiekon ohi maalivahti Jarmo Myllyksen.

Varsinainen peliaika päättyi 1–1 ja jatkoerä jäi maalittomaksi. Kanada oli Suomea etevämpi rangaistuslaukauksissa.

– Erotuomari vei meiltä maailmanmestaruuden. Helppohan siitä oli vetää jalat alta, kun mies oli minulla hyvässä otteessa. Harmittaa tosi paljon, Kurri sanoi silloin tuoreeltaan Ilta-Sanomissa.

”Äitienpäivä, jona isot miehet itkivät”, IS revitteli otsikossaan 9. toukokuuta 1994.

Tapaus Brind’Amour vastaan Kurri on hyvässä muistissa vielä lähes neljännesvuosisata myöhemminkin.

Leijonalegenda, puolustaja Timo Jutila muistelee finaalia Ilta-Sanomille nyt näin:

– Pelasimme aika lailla täydellisen pelin. Sitten Brind’Amour kamppasi törkeästi Jari Kurrin ja teki vielä maalin. Tämä ei ole selittelyä vaan faktaa. Faktaa on myös se, että pilli ei soinut ja Kanada voitti.

Tuomarit pahoittelivat Jutilalle tapahtunutta finaalin jälkeen.

– He nostivat kätensä pystyyn ja sanoivat, että sori. Harmitti tietysti entistä enemmän. Mutta minkäs teet? Ihmisiähän tuomaritkin ovat. Virhe tuli, tilannetta ei nähty ja peli meni noin, Jutila kertoo.

Pahoillaan Kurrin puolesta

Suomen silloinen päävalmentaja Curt Lindströmkin muistaa Milanon tapahtumat hyvin.

– Sama pelaaja, joka teki selvän rikkeen, teki myös maalin. Se oli väärin. Hävisimme lopulta pienimmällä mahdollisella tavalla eli rankkareilla, Lindström kertoo puhelimitse kotoaan Ruotsista.

Milanon hopea oli Leijonien MM-kisahistorian toinen mitali. Seuraavana vuonna 1995 ”Curre” joukkoineen räjäytti jackpotin voittamalla maailmanmestaruuden.

Osalle suurista suomalaiskiekkoilijoista MM-kulta jäi saavuttamatta. Se oli saavutettavissa Milanosta.

– Olin erittäin pahoillani Jari Kurrin puolesta. Hän olisi voinut voittaa maailmanmestaruuden, jonka hän olisi ehdottomasti ansainnut. Hän oli Suomen kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija, Lindström sanoo.

Kanadalaisen viesti ”Jutille”

Timo Jutila joutui Milanon loppuottelun jälkeen dopingtestiin yhdessä kanadalaispelaajan kanssa.

– Olimme hyvin erilaisissa tunnelmissa tietysti. Luke Richardson, iso nikkari, istui kanssani huoneessa. Hän sanoi minulle, että Timo, teillä oli kyllä turnauksen paras joukkue, mutta me voitimme tärkeimmän pelin.

Suomi pelasi vuoden 1994 MM-kisoissa kahdeksan ottelua. Eriä kertyi finaalin jatkoerä mukaan laskien yhteensä 25. Ainoa erätappio tuli alkusarjassa Tshekkiä vastaan.

– Silloin puhuttiin, että kyllä mestaruudet pitäisi ratkaista pelaamalla loppuun saakka, eikä rankkareilla. Mutta nämä ovat tietysti niitä asioita, joihin ei voi vaikuttaa, Jutila sanoo.

– Tietysti voidaan pohtia myös sitä, että teimme finaalissa vain yhden maalin. Yhdellä tehdyllä hirveän harvoin voitetaan.

Gallerian tähtiloistoa

Vaikka Kanada sai apua tuomarivirheestä, Jutila kunnioittaa edelleen vastustajaa.

– Kanadalla oli silloin aivan kauhea ”rosteri”.

Jo aiemmin mainittujen lisäksi Kanadan joukkueessa pelasivat muun muassa Rob Blake, Paul Kariya, Luc Robitaille, Joe Sakic ja Brendan Shanahan – nämä kaikki arvostetun kunniagallerian eli Hockey Hall of Famen nykyisiä jäseniä.

– Sitten vielä puhutaan, etteivät MM-kisat ikinä kiinnosta huippupelaajia! 1994 kisojen tähdistöviisikkoon valittu Jutila sanoo.

Puolustaja kuului myös niihin suomalaispelaajiin, jotka olivat kokeneet yhtä kirvelevän tappion Kanadalle aiemmin samana vuonna Lillehammerin olympiakisoissa.

– Niin hyvin kuin pelasimmekin Lillehammerissa, kaikki mureni välieräottelun viimeisessä erässä.

Suomi hävisi silloin Kanadalle viimeisen erän 1–3 ja koko ottelun 3–5. Se oli pelannut olympiakisoissa ennen kohtalokasta 20-minuuttistaan peräti 20 erää tappiotta.

– Siitä oli vaikea lähteä kursimaan hommaa kasaan, mutta Curre Lindström, Hexi Riihiranta ja muu taustajoukko tekivät todella upean työn, jotta saimme myöhemmin pronssia, Jutila kertoo.

Päävalmentaja Lindström piti olympiakisojen Kanada-ottelua kovana kokemuksena.

– Suomi pelasi Lillehammerissa ehkä parasta jääkiekkoaan koskaan. Hävisimme siellä välierän todella ikävästi, Lindström sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt