Leijonatuomio: Antero Mertarannalta meinaa jo jäädä pelikin näkemättä! Jalonen reagoi sensaatioon kuin Keke Rosberg

rac

Julkaistu:

MM-kiekko
Ilta-Sanomien raati perkaa Leijonien MM-pelit omalla värikkäällä tavallaan. Nyt käsittelyssä lauantai-illan voittoisa välierä Venäjää vastaan.
Suomi eteni MM-finaaliin 1–0-voitolla Venäjän tähtisikermästä.

IS:n raati ruotii jälleen Suomen esityksen ja näkymät kello 21.15 alkavaan illan finaaliin.

Raadissa ovat tällä kertaa IS:n Vesa Rantanen ja Teemu Suvinen sekä Radio Rockin Korporaation Harri Moisio.
  • Yllä olevalla videolla IS:n MM-Videotuomarit perkaavat Leijonien tilannetta.

Harri Moisio

Sankari: Marko Anttila oli juuri sellainen mörkö Venäjälle kuin hänen pitikin olla. Joukkueen kapteeni, joka aloitti MM-kisoissa maalinteon puolivälierissä viemällä Suomen tasoihin. Nyt voittomaali välierissä. Anttilan maalit ovat kuin jostain jenkkileffasta, jossa altavastaaja nousee viime hetkillä kanveesista voittoon. Upea urheilija, upea tarina.

Tämä toimi: Asiantuntijat kehuivat kilpaa Suomen viisikkopeliä. Siihen näkemykseen on helppo yhtyä. Kevin Lankinen Suomen maalissa oli ilmiömäinen. Sen huomaamiseen ei tarvita edes kiekkoniilojen asiantuntija-apua. Nostettakoon esille myös se, että ruotsalainen kiekkofani kannusti Suomea katsomossa. Mukava huomata, että torstain pelin jälkeen pohjoismainen yhteistyö taas toimii.Tämä meni vihkoon: Suomen pelissä ei mikään. Pelkkää loistavuutta alusta loppuun. Sen sijaan oma tietämykseni jääkiekon säännöistä on huonommassa jamassa kuin kuvittelinkaan. Tuntemillani säännöillä olisi aika monta rangaistusta Venäjälle tuomittu. Tuomareille silti tunnustus, kyllä se varmaan olen minä, joka on kujalla.

Tuus ny itte selittään: Miltäköhän välierissä hävinneen joukkueen parhaaksi valitusta pelaajasta mahtaa tuntua, kun joutuu heti pelin päätyttyä poseeraamaan kameroille hymyilevän palkintojenjakajan kanssa? Onko näitä valokuvia nähtävillä jossain? Kuvia, joissa nimenomaan hävinneen joukkueen parhaaksi valitut pokkaavat palkintonsa. Olisi varmaan mielenkiintoista, mutta tympeää nähtävää. Kiasmaan näyttely ja heti kiitos.

Loppulause: Suomi on nyt loppuottelussa ja täysin omista ansioistaan. Venäjän supertähdet Kutsherovin ja Ovetskinin johdolla näyttivät välillä peräti huonoilta Leijoniin verrattuna. Vaikuttaisi myös siltä, että nälkä ei ole vielä tyydytetty. Päävalmentaja Jukka Jalonen pelin jälkeisessä haastattelussa riemuitsi voitosta kuin Keke Rosberg formuloiden maailmanmestaruudesta 1982, eli ei mitenkään.

Vesa Rantanen

Sankari: Kevin Lankisen turnaus on ollut outo. Hän voitti puolivälierässä Henrik Lundqvistin päästettyään neljä maalia korkeintaan kohtuullisella torjuntaprosentilla. Välierä Venäjää vastaan oli ensimmäinen ottelu, jossa ykkösvahti, jota ei ollut vielä kunnolla testattu, joutui useamman kerran pelastamaan Suomen. Maailmanluokan pelastukset tulivat tärkeimpään mahdolliseen paikkaan, ja nyt Lankisella on uusi iso päänahka sekä joukkueen sataprosenttinen luottamus.

Tämä toimi: Jukka Jalosen suunnitelma tuhosi Venäjän vaihto vaihdon perään. Hirvittävällä sykkeellä, mutta äärimmäisen kurinalaisesti ja keskittyneesti pelannut Suomi tahkosi matemaattisen tarkkaa pelisuunnitelmaa ja suisti Venäjän epämukavuusalueelleen: tähtien ei ollut kiva pelata, kun ei ollut aikaa eikä liikaa kiekkoakaan. Marko Anttilan voittomaali oli seuraus röyhkeästä ja rohkeasta riistopelistä, jossa Venäjän kiekkoa rakastavat puolustajat pantiin maksamaan turhamaisuudestaan.

Tämä meni vihkoon: Oli hyvä, että tuomareilla oli salliva linja, sillä molemmat joukkueet halusivat kamppailla kovaa. Perseelleen homma meni kuitenkin siitän, kun Venäjälle sallittiin huomattavasti enemmän kuin Suomelle. Venäjältä jäi viheltämättä kymmenkunta aivan selvää kakkosta, mutta vahvasti latautunut ja suunnitelmaansa uskova Suomi ei notkahtanut edes törkeän epäreilusta kohtelusta.

Tus ny itte selittään: Antero Mertaranta on jo käsite ja hänen kykynsä lietsoa kansa hurmioon on ilmiömäinen, mutta aikuisten oikeasti, Antza: ihan jokainen kerta, kun vastajoukkue saa kiekon, ei ole VAAAAARALLINEN tilanne tai ihan jokainen hipaisu suomalaiseen ei ole TÖÖÖÖRKEÄ temppu. Hentoiset värilasit ovat tervetulleet Leijonien pelin selostajalle, mutta tätä nykyä ne ovat niin paksussa sinivalkoisessa maalissa, että Mertarannalta jää peli näkemättä.Loppulause: Kiekkojumalia ei pidä ärsyttää eli mestaruuksia ei saa jakaa koskaan etukäteen, mutta uskallan sanoa sen tässä suoraan: tätä leijonajoukkuetta ei pelaamalla voita yksikään maa tässä turnauksessa. Tuurilla tai tuomarien avulla voi, mutta pelaamalla ei. Leijonat on historiallisen vahva joukkue nyt, ja jääkiekko on aina paras joukkue -kilpailu.

Teemu Suvinen

Sankari: Joel Kiviranta. Ilman tätä tuntematonta sankaria Leijonien voittomaalia ei olisi ikinä syntynyt. Kivirannan nimeämistä MM-joukkueeseen ihmeteltiin ennen turnausta, mutta 23-vuotias laituri on lyönyt epäilijöilleen jauhot suuhun. Vaasan Sportin peluri riisti kiekon Stanley Cup -voittaja Dmitri Orlovilta ja alusti siten Marko Anttilan tekemän maalin. Tätä työtä Kiviranta on tehnyt ansiokkaasti koko turnauksen ajan suurilta otsikoilta piilossa.

Tämä toimi: Löikö Mörkö sisään, löikö Mörkö sisään?! Kuten Karri Kivi ansiokkaasti C Moren studiossa totesi, uusi juhannushitti on syntynyt. Ja korvamato. Kunhan Leijonat vielä käy hakemassa ansaitsemansa MM-kullan Mörkö-Markon voittomaalilla, uusi hittibiisi soi torijuhlissa ympäri Suomen kuten Den Glider In tai Poika Saunoo aikanaan. Takuuvarma klassikko. Ja korvamato.

Tämä meni vihkoon: Eihän siinä mitään uutta ole. Venäläiset ovat huonoja häviäjiä. Kuinka se voikin olla niin vaikeaa? SM-liigapoppoo pyyhkäisi NHL:n ykkösrivin tähdet tieltään, ja ensimmäisenä Venäjällä haukuttiin lyttyyn tuomarit. Siis tuomarit, jotka yrittivät parhaansa mukaan hiekoittaa Leijonien tietä finaaliin. Sen jälkeen venäläiset vielä kehtasivat lytätä Leijonien pelitavan antijääkiekoksi. Iljettävää kunnioituksen puutetta.
Tuus ny ite selittään: Miksi Antero Mertaranta ei selosta kaikkia Leijonien mitalipelejä vapaalla kanavalla? Hän kun on aivan ylivoimainen välittämään lätkäpelin tunnemyrskyjä kotisohville. Nytkin säpäleiksi meni varmasti monta sohvapöytää, kun Mertaranta lietsoi tuomarifarssia Kutsherovin kampittaessa Tyrväisen nenälleen. Mertarannan manööverit ehkä häiritsevät lajiniiloja, mutta miljoonille suomalaisille Mertaranta on ehdoton leijonaääni numero yksi.

Loppulause: Jukka Jalosen olemuksesta huokuu kotikatsomoihin asti sellainen levollisuus, ettei mitään hätää voi enää olla. Puhe taistelutahdosta ja yhtenäisyydestä ei ole pelkkää sanahelinää. Siinä on iso ero, yrittääkö blokata laukausta menemällä tikkuasentoon, kuten NHL-tähti Jevgeni Malkin, vai hyppääkö terveytensä uhalla pää edellä kiekon eteen kuten Atte Ohtamaa loppuhetkillä. Anttila löi voittomaalinsa Malkinin naurettavan blokkausyrityksen jälkeen.


MM-finaali Kanada–Suomi alkaa kello 21.15.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt