Muistatko Suomen ja Venäjän MM-kohufinaalin? ”Se tuomaritoiminta oli ihan järkyttävää”

Julkaistu:

mm-kiekko
Kohutusta MM-finaalista on kulunut viisi vuotta. Samat maat kohtaavat lauantaina MM-välierässä.
Suomi ja Venäjä kohtaavat lauantaina kello 16.15 Suomen aikaa ottelussa, jonka panoksena on MM-finaalipaikka.

Sattumalta lauantai on myös samojen maajoukkueiden välisen MM-finaalin viisivuotispäivä.
Suomi ja Venäjä iskivät yhteen Minskissä sunnuntaina 25. toukokuuta 2014.

Venäjä vei kultamitalit voitettuaan ottelun 5–2, mutta ottelu jäi historiaan kiistellystä tuomaritoiminnasta. Suomi sai ottelussa 28 jäähyminuuttia, joista osa tuli huomattavan kevyesti. Venäjälle tuomittiin 12 rangaistusminuuttia.

Ottelun 3–2-voittomaalin ampui toisessa erässä kahden miehen ylivoimalla Jevgeni Malkin, joka löi ottelun alussa Erik Haulaa poikittaisella mailalla leukaan. Tilanteesta ei tuomittu rangaistusta.

Leijonien kapteenina turnauksessa toiminut Olli Jokinen muisteli tapahtumia viime keväänä.

– Se finaali harmittaa edelleen. Se oli ihan voitettavissa oleva peli. Harvoin itse haen vikoja muualta kuin omasta itsestäni, mutta pakko vielä jälkeenpäinkin mainita, että se tuomaritoiminta oli ihan järkyttävää. Ratkesiko se siihen? Sitä me voimme jossitella, eikä kukaan saa ikinä tietää, miten olisi käynyt erilaisella linjalla, Jokinen sanoi Ilta-Sanomille.


Tuntui, ettei Suomi saanut edes reilua mahdollisuutta taistella voitosta. Näin Jokinen näki tilanteen kisojen jälkeen antaessaan haastatteluita Helsinki-Vantaan lentokentällä turnauksen jälkeen. Hän oli samoilla linjoilla neljä vuotta myöhemmin.

– Olisi kiva ollut katsoa, mihin olisimme pystyneet. Venäjällä oli kuitenkin Malkinin ja (Aleksandr) Ovetshkinin kaltaisia pelaajia, tosi kova nippu. Muistan senkin hyvin, että oli ensimmäinen tai toinen vaihto, kun Malkinin olisi pitänyt lentää suihkuun. Hän veti Haulaa poikittaisella leukaan, Jokinen muisteli.

Toimitsijakiellossa ollut Venäjän päävalmentaja Oleg Znarok ohjeisti pelaajiaan radiopuhelimella ja tuli finaalin päätyttyä juhlimaan kultaa jäälle, vaikka IIHF ilmoitti kieltäneensä sekä yhteydenpidon joukkueeseen että jäälle menemisen.

IS:n urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen antoi palaa ottelun jälkeen:

– Maailman historian rumin tuomarifarssi korkeimmalla mahdollisella tasolla. En ole koskaan hävennyt tätä lajia niin paljon kuin äskeisen 60-minuuttisen aikana, Rantanen kiehui IS:n studiossa tuolloin.


Ottelun erotuomareina toimivat amerikkalainen Keith Kaval, joka tuomitsi turnauksessa kaikki Venäjän pudotuspeliottelut, sekä saksalainen Lars Brüggemann. Kaval oli kisoissa mukana myös toisessa parranpärinää aiheuttaneessa ottelussa.

Kisaisäntä Valko-Venäjä voitti Latvian alkulohkossa, kun Kaspars Daugavinsin tasoitusmaali viimeisellä minuutilla hylättiin kyseenalaisesti. Se varmisti Valko-Venäjän puolivälieräpaikan ja raivostutti Latvian päävalmentajan Ted Nolanin.

– Näytti siltä, että tuomari halusi vain lähteä pelin jälkeen baariin, Nolan murisi Kavalin ja Antonin Jerabekin tuomitseman ottelun jälkeen.

Kaval sai kisojen jälkeen, syksyllä 2015, KHL-pestin ja vihelsi Venäjä-vetoisessa liigassa ensimmäisenä pohjoisamerikkalaisena. Sittemmin hän palasi AHL:ään ja lopetti tuomaroinnin viime syksynä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt