Asiantuntija kertoo, miten Leijonat marssii MM-finaaliin – ”Siinä alkaa Venäjän pojan pannu keittää”

rac

Julkaistu:

MM-kiekko
MM-kiekko: Ilta-Sanomien ja Telian asiantuntija Ismo Lehkonen kertoo, mihin Suomi iskee Venäjää vastaan.
Suomella on täysi mahdollisuus nujertaa Venäjä MM-välierässä, jos se pystyy noudattamaan pitkälti samoja askelmerkkejä kuin puolivälieräottelussa Ruotsia vastaan.

Näin uskoo Ilta-Sanomien ja Telian asiantuntija Ismo Lehkonen.

Yllä olevalla videolla Ismo Lehkonen ja Vesa Rantanen analysoivat Suomen ja Venäjän välieräottelua.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi riemukkaan Ruotsi-voiton jälkeen, että Venäjä on kovempi vastustaja kuin Ruotsi. Jalosen mukaan Venäjä on kamppailuhalukkaampi ja parempi puolustamaan kuin Ruotsi.

Asiantuntija Lehkonen on samoilla linjoilla Jalosen kanssa.

– Venäjä on paljon tiiviimpi joukkue. Pitkästä aikaa nähdään sellainen neljän kentällisen Venäjä, jolla on missiona myös puolustaa.

– Kaiken lisäksi siellä on Andrei Vasilevski maalivahtina. Hän on NHL:n parhaita pelipaikallaan, Lehkonen toteaa.


Lehkonen lataa, että Leijonien päävalmentaja Jalonen tietää tarkasti, miten Venäjä kaadetaan.

– Hän ymmärtää, millä tavalla Venäjän saa henkisesti pois tolaltaan. Jos Suomi puolustaa samalla intensiteetillä kuin Ruotsia vastaan, niin Venäjän kaataminen voi onnistua, Lehkonen sanoo.

– Kun Venäjä tulee keskialueen yli, Suomen on annettava jatkuva sivupaine kiekolliselle. Kaikki tila ja aika on otettava pois ihan niin kuin Ruotsia vastaan, Lehkonen ruotii.

Hän painottaa myös jäähyjen minimointia ja alivoimapelaamisen huolellisuutta.

– Suomelle tulee luultavasti jäähyjä joka tapauksessa. Vastustajan ylivoiman rakentelu on tuhottava, puolustusneliön läpi ei saisi tulla syöttöjä.


Venäjän tähtisikermästä nousee muutama nimi ylitse muiden. Lehkonen ottaa esiin Nikita Kutsherovin ja Aleksandr Ovetshkinin.

Mihinkään entisaikojen päällystakkivartiointiin näitä miehiä ei voi kuitenkaan asetttaa. On luotettava viisikkopuolustuksen voimaan.

– Kutsherovilta on saatava artistisuus pois. Jos hän saa pelihuumorin kohdalleen, jälki voi olla tuhoisaa. Ovetshkinin laukausmäärä on saatava minimiin, Lehkonen vaatii.

Venäjän puolustajien toimintaa Lehkonen kuvailee karheaksi.

– Venäjän pakeilta löytyy tilannekovuutta. Leijonien pitää maksaa maski- ja maalinedustapelaamisesta isompi hinta kuin Ruotsia vastaan.

Jukka Jalonen itse on usein Venäjää vastaan pelattujen otteluiden yhteydessä korostanut kiekon hallinnan merkitystä.

Taustalla on lopulta yksinkertainen ajatus. Mitä enemmän kiekko on Suomella, sitä helpommin venäläistaiturit turhautuvat.

Myös Lehkonen muistuttaa kuumottavan välieräottelun henkisestä asetelmasta.

– Venäjälle voi tulla stressitila, koska heidän minitavoitteensa on pääsy loppuotteluun.

– Lisäksi venäläisiä ärsyttää ihan hemmetisti, että joku nimetön suomalaispelaaja menee jokaisessa kaksinkamppailussa irtokiekkoihin aina ensimmäisenä.

Välieräpelin luonne- ja tunneskaala voivat aaltoilla, mutta Leijonien täytyisi säilyttää oma peli-ilmeensä kaikissa hetkissä.

– Ja sitten kun Suomi-pojalla mikään ei tunnu missään eikä Leijonat provosoidu, niin siinä alkaa Venäjän pojilla pannu keittää. Se on ihan satavarma asia, Lehkonen liekittää.

Joku voisi pitää kysymysmerkkinä Suomen maalivahtipeliä eli Kevin Lankista. Lehkonen uskoo, ettei Lankinen vapise.

– Lankisen pahin rasti eli puolivälierä on jo hoidettu. Hän on voittanut kaksintaistelussa Ruotsin tähtimaalivahdin Henrik Lundqvistin, ja nyt hän pääsee haastamaan Vasilevskin.

– Uskon, että Lankinen osaa nauttia tilanteesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt