Leijonien uusin superketju hyökkää Venäjän kimppuun – kaksi vahvaa jässikkää ja kiekkotaituri

Julkaistu:

mm-kiekko
170-senttisen Sakari Mannisen johtama hyökkäysketju tekee tuhoja.
Suomen maajoukkueissa on pelannut vuosien saatossa useita huippuketjuja, jotka ovat löytäneet keskenään äärimmäisen mainion kemian.

On ollut Tupu–Hupu–Lupu (Ville PeltonenSaku KoivuJere Lehtinen).

On ollut Teletapit (Timo PärssinenNiko KapanenJukka Hentunen).

On ollut alle 20-vuotiaissa PuLa-Aho (Jesse PuljujärviSebastian Aho–Patrik Laine).

Ja nyt on Harri PesonenSakari ManninenKaapo Kakko.

Vaikka Suomi jyräsi tiensä MM-turnauksen mitalipeleihin ennen kaikkea tasaisen neljän kentän vyörytyksen ansiosta, Mannisen johtama ketju on ollut ylitse muiden.

Ei ole sattumaa, että Suomen ykkösnyrkin Manninen (2+8), Kakko (6+1) ja Pesonen (3+3) ovat kahdeksan ottelun jälkeen Leijonien neljän tehokkaimman pelaajan joukossa. Väliin mahtuu vain puolustuksen johtohahmo Mikko Lehtonen (1+6).

Vain 170-senttinen kiekkotaikuri Manninen takoi torstaina Ruotsin reppuun hurjat tehot 1+3.

Kakko paiskoi kahdessa ensimmäisessä pelissä yhteensä viisi maalia kovien Kanadan ja Slovakian verkkoon. Sen jälkeen 18-vuotiaan superlupauksen tehot ovat vähän sakanneet, mutta esitykset ovat olleet pääasiassa vastustajan kannalta vaarallisia.

180-senttinen Pesonen ja 187-senttinen Kakko ovat vahvoja ja Mannista isompia jässiköitä, jotka ovat vaikeita vastustajia kulmissa.

Etenkin Kakon kiekonsuojaaminen on jo 18-vuotiaana maailmanluokkaa, Pesonen puolestaan on osoittanut olevansa kansainvälisen tason huippu maalineduspelissä.

Kakko on NHL:n varaustilaisuudenkin takia kerännyt MM-turnauksen aikana eniten huomiota joukkueen ja ketjun pelaajista. Ja tietysti siksi, että hänen henkilökohtainen starttinsa turnaukseen oli niin fantastinen.

– Meillä on hyvä ketju, ja sehän on pysynyt kasassa koko kisat. Se vaatii oivaa sentteripeliä. Manninen on hoitanut aloitukset, mikä on jo itsessään iso juttu. Niitä pitää voittaa, Kakko analysoi Ilta-Sanomille joukkueen saavuttua Bratislavaan.

– Hän näkee pelin hyvin ja pystyy myös tekemään maaleja. Nopea jätkä, joka hoitaa myös oman pään huolellisesti. Montaa maalia ei meitä vastaan ole tehty, Kakko huomautti.

– ”Pessi” on tosi vahva äijä ja myös hyvä luistelija. Hän pystyy pitämään kiekkoa, mikä on meidän juttumme. Ykkös-kakkosketjujen pitää tehdä pisteitä, ja Pessi on maalin edustalla hyvä. Hän tekee vähän enemmän tilaa minulle ja ”Manelle”, Kakko jatkoi.

Jokereista Salavat Julajev Ufaan ensi kaudeksi siirtyvä Manninen ei ole Leijonien suulaimpia pelaajia mutta kehuu mieluusti pelikavereitaan.

– Kaapo on hyvä kiekon kanssa ja 1–1-tilanteissa. Hänellä on niin paljon yksilötaitoa. Pessi on vähän fyysisempi pelaaja mutta silti myös erittäin hyvä kiekon kanssa. Yritän vain antaa kiekkoa laitureille. Aika simppeliä peliä, Manninen summaili.

Pesonen näkee, että Mannisen suurin vahvuus on hänen erinomainen liikkeensä.

– Hän on erittäin hyvä luistelija ja pystyy tekemään tiukkoja käännöksiä muuttaen nopeasti pelisuuntaa. Hän kuljettaa kiekkoa ja syöttää hyvin. Sentterin paikalla kun pelaa, niin juuri näitä asioita tarvitaan. Hänellä on myös oikeanlaista malttia, Pesonen sanoi.

Pesonen itse puolestaan tekee maskipelaamisesta suorastaan taidetta. Ilmasta ja jäästä taidokkaasti kiekkoja ohjaileva laituri teki Ruotsia vastaan upean hyppymaskin Henrik Lundqvistin eteen, kun Jani Hakanpää tälläsi 3–3-tasoituksen.

– Olen viime vuosina ollut siinä roolissa varsinkin erikoistilanteissa, Sveitsin pääsarjassa NLA:ssa kiekkoileva Pesonen kertoi.

– Olen treenannut sitä, ja mielestäni omat vahvuuteni ovat maalin lähellä.

Leijonat täräytti Ruotsia vastaan kolme maalia viivalaukauksilla. Lundqvistilla ei ollut paras päivänsä, mutta Venäjän Andrei Vasilevskia vastaan Suomi tarvitsee taas Pesosen erikoisosaamista.

– Ohjaukset ja häslinki maalin edessä ovat tärkeitä. Nykypäivän maalivahdit ovat niin hyviä.

– Joskus siellä edessä voi tietysti olla omakin pelaaja. Kuten itse taisin Ruotsin neljännessä maalissa olla tekemässä maskia omalle maalivahdille. Se oli vähän turhaa, Pesonen hymähti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt