Kommentti: Se oli yksi kaikkien aikojen voitoista – Leijonat löi Ruotsin NHL-miljonäärit polvilleen

Julkaistu:

mm-kiekko
Suomi otti yhden kaikkien aikojen voitoistaan, kirjoittaa Tommi Koivunen Kosicesta.
Se on siinä! Det är där. Yksi kaikkien aikojen voitoista.

18 ensikertalaista, suuri osa pelaajista parjatusta SM-liigasta ja vastassa Ruotsin NHL-miljonäärejä pullisteleva tähtisikermä.

Ruotsi vieläpä johti 3–1 ja 4–3, mutta silti Suomi voitti. Ja millä tavalla! Lähes koko ottelu pelattiin erikoisen tuomarilinjan takia viidellä viittä vastaan, mutta Suomi oli silti etenkin toisessa ja kolmannessa erässä kuskin paikalla. Se oli joukkuepeliä parhaimmillaan.

Jopa niinä hetkinä, kun pelissä mentiin flow-kiekkoa päästä päähän, Suomi oli niskan päällä.

Toni Rajala kertoi ihastelleensa ottelun jälkeen tulostaululta tilastoja, joiden mukaan Leijonat hallitsi kiekkoa suunnilleen suhteella 70–30. Kova temppu sekin.

Ruotsin maalivahti Henrik Lundqvist teki vihdoin ja viimein itsensä pieneksi Suomea vastaan ja oli hiirten kuningas. Leijonat mm. olympiafinaalissa 2006 ja -välierässä 2014 kumoon torjunut 37-vuotias kassari ei ole entisensä.

Selkeää maalivahtietua Suomella ei silti ollut, sillä 14 laukausta 18:sta torjunut Kevin Lankinen ei hänkään säväyttänyt, vaikka tekikin pari isoa torjuntaa. Avauserän lopussa hän venyi poikkisyötöstä tulleen onetimerin eteen.

Isoimmat kauneusvirheet nähtiin avauserässä, kun Ruotsi pääsi luomaan laatupaikkoja juuri hyökkäysalueen poikkisyötöistä. Ensimmäisellä ylivoimallaan Ruotsi sai luotua kaksi lähes varmaa maalipaikkaa poikkisyötöillä Suomen neliön keskeltä, ja jälkimmäisestä William Nylanderin syötöstä John Klingberg täräytti kiekon häkkiin.

Myöhemmin Klingberg katseli aitiopaikalta Suomen tasoitus- ja voittomaaleja.

Oli muuten käsittämätöntä, että jatkoajan sankari Sakari Manninen sai ottelun ainoan jäähyn, kun mukaan ei lasketa Suomen väärää vaihtoa. Löysä koukkujäähy oli täysin linjan vastainen. Tai no, linjaa ei ollut.

Suomessa kahvipöytä- ja somekeskustelu on nykyään jokaisessa kiekkoturnauksessa ylikorostunutta tuomareista valittamista, mutta toisaalta IIHF tekee parhaansa pitääkseen keskustelun yllä. Oli pelitapahtumien perusteella täysin käsittämätöntä, että Ruotsi ei saanut yhtään jäähyä. Raitapaidoista valittajat olisivat taas saaneet aiheellista spekuloitavaa, jos Leijonat olisi hävinnyt.

Vaikka suoritus ja tulos oli sensaatiomaisen upea, lauantain välierässä Suomen vastustaja on pykälää kovempi. Venäjä pelaa stereotypioita huomattavasti paremmin joukkueena – ja murskasihan se tämän Ruotsinkin peräti 7–4 alkulohkon päätöspelissä.

Eihän tämä joukkue nyt enää Venäjää voi voittaa?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt