Hirveä epäilys viimeisestä piinaminuutista MM-Ruotsia vastaan on totta: Leijonille kuokkaan 1–10!

Julkaistu:

MM-kiekko
Tilastot paljastavat karusti Suomen ja Ruotsin välisten MM-kisapelien synkimmän hetken.
Koskaan ei pitäisi mennä lupaamaan mitään toisten puolesta. Ei varsinkaan silloin, kun Suomi pelaa jääkiekkoa Ruotsia vastaan.

Tämän seikan oppi kantapään kautta selostaja Juha Jokinen, joka lupaili katsojille Suomen voittoa MM-kotikisoissa 1991. Jokisen puolustukseksi on sanottava, että kotijoukkue johti 4–2 ja ottelua oli jäljellä minuutti.

Hetki ja kaksi Mats Sundinin tekemää maalia myöhemmin selostuskopissa oli toisenlainen ääni.

”Historia toistuu. Onko tämä totta?”, Jokinen päivitteli viitaten Anders ”Masken” Carlssonin kahteen viime minuutin maaliin MM-kisoissa 1986.
Historia tosiaan toisti itseään, ja on toistanut sen jälkeenkin. Ruotsi on erikoistunut viime hetkien maaleihin Suomea vastaan.

1–10

Viimeinen peliminuutti on ollut Leijonille Ruotsia vastaan pelin synkin hetki jo pitkään. 35 viime vuoden aikana Tre Kronor on iskenyt viimeisellä minuutilla kiekon Leijonien verkkoon MM-kisoissa peräti kymmenen kertaa.

Suomella vastaava lukema on yksi. Säännön vahvistavan poikkeuksen iski Antti Pihlström MM-finaalissa 2011. Maaliero on synkkä 1–10.

Lukemat on laskettu 30 MM-kisakohtaamisesta vuosina 1985–2018.

Keskinäisten otteluiden määrä voi kuulostaa suurelta. Sitä se onkin. Isoon pelimäärään on kuitenkin syynsä. 1980- ja 1990-luvulla joukkueet kohtasivat toisensa käytännössä joka kisoissa – usein jopa kahdesti, koska kahdeksan maan kisoissa pelattiin ensin yksinkertainen sarja ja sitten mitaliottelut.

Edes turnauksen joukkuemäärän kasvattaminen ei hillinnyt kohtaamistahtia. Vuoden 1998 MM-kisoissa Leijonat ja Tre Kronor kohtasivat peräti kolmesti, koska loppuottelu pelattiin kaksiosaisena. Suomi ei voittanut peleistä ainuttakaan.


Tahti alkoi hellittää vasta 2000-luvulla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana maat ovat kohdanneet toisensa MM-tasolla vain kolme kertaa.

Tänään torstai-iltana edessä on neljäs kohtaaminen. Sen kohdalla vanhat tilastot ja vuosikymmenen takaiset ottelut eivät välttämättä tarkoita yhtään mitään.

Silti osa katsojista saattaa toivoa salaa, että viimeisellä minuutilla ei tehdä maaleja. Tai että selostaja ei mene ennenaikaisesti sanomaan, että tätä peliä Suomi ei voi hävitä. Puolivälieräottelu Ruotsia vastaan alkaa kello 21.15.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt