Näillä miehillä on erityinen luottamussuhde Leijonissa – ”Emme silti grillaile yhdessä”

Julkaistu:

MM-kisat
Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ja MM-joukkueen kapteeni Marko Anttila luottavat toisiinsa kuin vuoreen.
Luottamus on äärimmäisen tärkeä asia missä tahansa ihmissuhteessa. Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen ja MM-joukkueen kapteeniksi valitun Marko Anttilan välillä vallitsee poikkeuksellinen luottamussuhde.

Anttila, 33, on jo pitkään kuulunut Jalosen, 56, luottomiehiin.

Ensimmäiset maaottelunsa Anttila pelasi keväällä 2008. Jalosen tultua ensimmäisen kerran miesten maajoukkueen päävalmentajaksi vuoden 2008 MM-kisojen jälkeen Anttila alkoi näkyä entistä enemmän maajoukkueessa.

Uransa ensimmäiset MM-kisat Anttila pelasi 2013.

Anttila on ollut Jalosen joukkueissa paitsi maajoukkueessa myös KHL:ssä Jokereissa.

Jalonen on kertonut pitävänsä Anttilasta siksi, että tämä pystyy suojaamaan kiekkoa erinomaisesti ja pitämään sen kriittisillä hetkillä omalla joukkueellaan.

Leijonien päävalmentaja on myös kehunut Anttilan puolustuspeliä. Ulottuvana pelaajana Anttila on etevä katkomaan syöttölinjoja ja riistämään kiekkoja kaukalon kulmissa.

Jalonen on oppinut pitämään myös Anttilan persoonasta ja henkisistä ominaisuuksista.

– Hän on aikuinen mies ja positiivinen persoona. Marko on fiksu kaveri kaikin puolin. Siksi hän on kapteeni, Jalonen sanoi.


Jalonen myöntää auliisti, että 203-senttinen Anttila on hänen luottopelaajansa.

– Kyllä niin voi sanoa. Hänestä tietää aina, mitä saa, ja hän on hyvä joukkuepelaaja. Erikoistilanteisiin kuten alivoimiin hän tuo ulottuvana ja isona pelaajana oman juttunsa. Tällaisia pelaajia tarvitaan, Jalonen linjaa.

Jalonen arvioi, että myös muut Anttilaa valmentaneet koutsit ovat arvostaneet Anttilaa suuresti.

– Jokaisella valmentajalla on varmaankin omat luottomiehensä. Tietysti luottamus on aina ansaittava.

– Tässä on kyse voittamisesta, ja minusta Anttila on sellainen pelaaja, jonka ominaisuudet ja vahvuudet antavat joukkueelle saumat voittaa, Jalonen pohtii.


Jalonen uskoo, että Anttila pystyisi pelaamaan myös NHL:ssä.

– Ikää hänellä on kuitenkin sen verran, että en tiedä, otetaanko häntä enää sinne.

Jalonen sanoo, ettei hän puhu erityisen paljon Anttilan kanssa. Molemmat tietävät yhteisten kokemusten kautta usein jo sanomattakin, mitä odotetaan ja mitä on tulossa.

– Emme hirveästi puhu keskenämme. Puhumme sitten, kun on asiaa.

– Yleensäkin annan pelaajien olla aika rauhassa. Totta kai jos jotain asiaa täytyy nostaa erityisesti esille, niin sitten teen niin, Jalonen kertoo.

– Meillä on Markon kanssa hyvä luottamus keskenämme. Hän tietää tietyissä tilanteissa, mitä minä teen ja miten reagoin asioihin. Hän tietää, mitä häneltä odotan, päävalmentaja jatkaa.

Jalonen arvostaa myös suuresti sitä, ettei Anttila ole herkkänahkainen.

– Hän on siitä hyvä mies, että häntä voi vähän muidenkin läsnä ollessa neuvoa. Siis sillä tavalla, miten voisi juttuja tehdä vähän paremmin, Jalonen muotoilee.

– Useinhan tuollaisesta tilanteesta voi syntyä vähän pientä huumoriakin... Mutta kaiken kaikkiaan Marko on todella hyvä joukkuepelaaja ja valmennettava. Ihan spesiaali äijä.

Anttila on aina viihtynyt Jukka Jalosen valmentamissa joukkueissa.

Vuosien varrella heidän välilleen kasvanut luottamussuhde johti siihen, että Anttilasta tuli Slovakian MM-turnauksessa pelaavan Leijonien kapteeni.

– Ainahan valmentajilla luottopelaajia on. Harvassa ovat ne valmentajat, joilla ei sellaisia ole, Anttila tuumii.

– Olen aina pyrkinyt tekemään hommat täysillä. Olen myös yrittänyt olla joukkuepelaaja ja muutenkin positiivisella mielellä. Ehkä siinä syyt, joiden takia olen saanut luottamusta Jukalta.


Slovakiassa Anttila on toiminut puhe- ja viestimiehenä joukkueen puolesta valmennusjohtoon ja erityisesti Jalosen suuntaan.

– Jukka kyselee joukkueen fiiliksiä. Sitten usein keskustelemme joukkueen aikatauluista ja muista juoksevista asioista, Anttila kertoo.

Vapaa-ajalla, esimerkiksi kesälomalla Jalonen ja Anttila eivät toistensa kuulumisia kysele.

– Siinä tulee kauden aikana niin paljon ”tavaraa”, että aika harvoin koutsit ja pelaajat kesäisin toisilleen soittelevat.

– Emmekä ole grillailleetkaan yhdessä, Anttila lohkaisee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt