Tähän Leijonien täytyy iskeä – Ruotsin tähtisikermästä löytyy yllättävä heikkous: ”Turnaus ollut hänelle vaikea”

Julkaistu:

MM-kiekko
Asiantuntija Ismo Lehkonen kertoo, miten Leijonat voi kaataa suursuosikki Ruotsin.
Yksittäisessä pelissä voi tapahtua mitä vain. Tähän Leijonien täytyy uskoa Ruotsin NHL-pelaajista koostuvaa tähtisikermää vastaan, kun rakkaat viholliset kohtaavat toisensa herkullisessa puolivälieräottelussa.

Leijonat on yltänyt altavastaajana urotekoihin ennenkin. Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen kertoo, mitä suursuosikki Ruotsin kaataminen vaatii.

1) Ruotsilla maalivahtiongelma – painetta maalille!

Ruotsi on kärsinyt turnauksessa maalivahtiongelmista. Tämä on hieman yllättävää, sillä joukkueesta löytyy kaksi kovaa NHL-vahtia. Vancouver Canucksia seuratasolla edustava Jacob Markström romahti alkulohkon päätösottelussa Venäjää vastaan tylysti. Hän päästi selkänsä taakse peräti seitsemän maalia.

Ykkösmaalivahti Henrik Lundqvistkin on esiintynyt ailahtelevasti. Hänen torjuntaprosenttinsa on alle 90. Meritoitunut Lundqvist, 37, on siitä huolimatta todennäköisin valinta maalille Suomea vastaan. Leijonien täytyy iskeä Ruotsin maalivahtiongelmaan todella terävästi.

– Siinä on iskun paikka. Lundqvistille täytyy olla alusta alkaen todella ilkeä. Se tarkoittaa, että hyökkääjät ajavat maalille röyhkeästi ja hakevat pieniä kontakteja maalivahtiin. Lundqvist saattaa ärsyyntyä helposti ja alkaa sitten keskittyä vääriin asioihin, koska turnaus on tähän saakka ollut hänelle vaikea. Jäähyjä maalivahdin estämisestä ei kuitenkaan saa ottaa, Lehkonen sanoo,


2) Leijonat pesee Ruotsin yhteispelissä

Karu fakta on, että Leijonien pelillinen trendi on ollut laskeva. Suomen onneksi myös Ruotsin käyrä osoittaa Venäjälle kärsityn murskatappion jälkeen vahvasti alaspäin.

Positiivista on sekin, että Leijonat on osoittanut pystyvänsä pelaamaan todella hyvin. Erityisesti avausottelussa Kanadaa vastaan Suomi oli vahva.

Ruotsin joukkuepeli puolestaan ei ole vakuuttanut koko turnauksen aikana, vaikka Tre Kronorin riveistä löytyy esimerkiksi MM-turnauksen pistepörssiä johtava William Nylander.

– Ruotsin pelissä ei ole ollut minkäänlaista rakennetta. Artistit ovat yrittäneet ratkaista ottelut sooloilemalla. Leijonat voi siksi saada etua tiiviistä pelaamisestaan, jota on hiottu jo pitkälti yli kuukauden ajan. Leijonien täytyy ottaa pelin virtaus haltuunsa ja ryöstää kiekot ruotsalaisilta karvaamalla rohkeasti hyökkäysalueella. Silloin Ruotsin tähdet eivät pääse hyödyntämään taitojaan.

3) Ruotsi pelkää tappiota ja menee kipsiin

Tunnelma länsinaapurissa on jo alkanut kiristyä, kun nimekkään NHL-tähtiä pursuavan joukkueen ottelut eivät ole sujuneet odotetun hyvin. Ruotsi jäi alkulohkossaan vasta kolmanneksi ja hävisi Tshekille sekä Venäjälle.

On sanomattakin selvää, että tappio Leijonille olisi Ruotsissa suuri katastrofi. Länsinaapurissa kun naureskeltiin jo ennen turnausta Leijonien nimettömälle joukkueelle. Tre Kronorin pelaajienkin suhtautuminen on ollut puolivälierän alla pöyhkeän itsevarmaa.

Seuraisi valtava murskakritiikki, jos Tre Kronor häviäisi Leijonille ja tippuisi hallitsevana mestarina ulos mitalipeleistä. Tämän tietävät myös Ruotsin pelaajat.

Leijonat puolestaan lähtee otteluun altavastaajana ilman suuria paineita. Tämä on yleensä sopinut Jukka Jalosen valmentamille joukkueille.

– Olisi Ruotsille pahin mahdollinen tilanne hävitä laadukkaalla NHL-pitoisella ryhmällä Suomen nimettömälle joukkueelle. Jos Leijonat pystyy pitämään pelin pitkään tasaisena, Ruotsin pelaajille alkaa hiipiä häviämisen pelko takaraivoon.

4) Leijonien oltava ärsyttävän ilkeä

Leijonien täytyy pystyä horjuttamaan Ruotsin liukasliikkeisiä, mutta toisaalta heiveröisiä supertähtiä fyysisellä pelillä.

Suomen täytyy taklata paljon enemmän kuin aiemmissa otteluissa ja uskaltaa hieman tökkiä ja tuuppia vielä tilanteiden jälkeenkin. Tätä ei vielä tähän mennessä ole nähty tarpeeksi.

Fyysisen pelin avulla Leijonat voisi saada oman tunnetilansa tappiin, kun taas ruotsalaiset menettäisivät pelihuumorinsa. Niin Ruotsille kävi fyysistä Venäjää vastaan.

– Mikään ei ole Nylanderin tai Elias Pettersonin kaltaisten supertähtien mielestä ärsyttävämpää kuin nimetön ja työläs suomalainen, joka on koko ajan iholla eikä anna yhtään tilaa. Inhottavan nöyrällä ja fyysisellä pelaamisella Leijonat voisi saada Ruotsin tuskastumaan. Silloin kaikki on mahdollista.

5) Leijonat tarvitsee sankarin – olisiko se Kakko?

Leijonien pudotuspelivoitot Ruotsista ovat harvinaista herkkua. Yleensä Suomi on tarvinnut länsinaapurin kaatamiseen yksittäisen sankarin urotekoja.

Ville Peltonen kaatoi Tre Kronorin hattutempullaan vuonna 1995. Teemu Selänne puolestaan teki kaksi maalia, kun Leijonat kaatoi Ruotsin Naganon 1998 olympialaisten puolivälierässä.


Tässä leijonajoukkueessa ehdottomasti potentiaalisin Ruotsin kaataja on 18-vuotias Kaapo Kakko, joka on jo tässäkin turnauksessa häikäissyt ennakkoluulottomuudellaan.

– Kakko on peloton nuori pelaaja, joka näkee edessään aina vain mahdollisuuksia, ei lainkaan uhkia. Hän on jo osoittanut pystyvänsä ratkaisumaaleihin kovissa paikoissa, kuten nuorten MM-finaalin loppuhetkillä vuodenvaihteessa, Lehkonen sanoo.

MM-puolivälierä Suomi–Ruotsi alkaa kello 21.15.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt