SM-liigan entinen tähtipuolustaja Cory Murphy muistelee uraansa – sai Suomesta elinikäisiä ystäviä ja lapselleen kummisedän

Julkaistu:

mm-kiekko
Cory Murphy kehittyi NHL-pelaajaksi SM-liigassa. Nyt hän on Saksan maajoukkueen apuvalmentaja.
SM-liigassa 248 runkosarjan ottelua, joissa puolustajan paikalta 168 pistettä (63+105) ja 29 pudotuspeliottelua tehoin 3+7=10.

Cory Murphyä, nyt 41, voi hyvällä syyllä kutsua yhdeksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista SM-liigassa.

Murphy aloitti ammattilaisuransa Bluesissa. Hän loisti Ilveksessä, kävi välissä Sveitsissä ja paukutti sitten HIFK:ssa sellaisen tykkikauden, että pääsi NHL:ään.

Lisäksi Murphy löysi Suomesta elinikäisiä ystäviä – kuten vaikkapa Toni Söderholmin, joka kutsui hänet Saksan MM-joukkueen valmennusryhmään.

Ilta-Sanomat tapasi Murphyn Kosicessa, kun Saksa oli hetkeä aiemmin lyönyt Leijonat.

– Toni näytti tuon kuvan minulle! Lähetin sen vaimolleni, Murphy virnistää Ilta-Sanomien verkkosivuilla aiemmin samana päivänä julkaistusta kuvasta, jossa kaksikko poseeraa partakonepalkintojen kanssa vuonna 2004.


Murphy lopetti pitkän ja komean uransa viime keväänä ja hyppäsi sitten SHL-seura Röglen valmennustiimiin.

Söderholm soitti hänelle helmikuussa ajatuksenaan pestata Murphy mukaan Saksan valmennusryhmään.

– Hän kysyi kiinnostustani etsiessään apuvalmentajia. Siihen oli helppoa tarttua. Minun ja Tonin tiet ovat usein ristenneet. Olemme pelanneet usein myös vastakkain. Meillä on myös sama agentti. Hän oli hieno pelaaja, on hieno johtaja ja tekee hemmetinmoista duunia myös koutsina.

Murphy on nyt Saksan apuvalmentaja, jonka vastuualueisiin kuuluvat avauspelaaminen ja ylivoima.

Vuodet Suomessa

Murphy tuli Suomeen ja Espooseen syksyllä 2001. Hän oli 23-vuotias ja pelannut Colgaten yliopistossa NCAA-kiekkoa täydet neljä vuotta.

– Tulin ensimmäistä kertaa Eurooppaan ja pääsin ensi kertaa pelaamaan ammattilaiskiekkoa. Christian Ruuttu antoi minulle mahdollisuuden ja tryout-sopimuksen. Hän halusi katsoa, pystynkö pelaamaan riittävällä tasolla. Olen tosi kiitollinen ajastani Espoossa, Murphy sanoo.

Hän pelasi Bluesin riveissä lopulta kaksi kautta, joista tilastollisesti parempi oli ensimmäinen (46. 9+15=24). Joukkueen menestys oli lähellä toisella kaudella, mutta espoolaiset hävisivät kevään mestarille Tapparalle puolivälierien 7. ottelun jatkoajalla.

– Pääsin pelaamaan upeiden pelaajien kanssa. Mike Stapleton on ensimmäisen lapseni kummisetä, meistä tuli hyviä ystäviä ja perhetuttuja. ”Miku” Oksa on yksi parhaista ystävistäni maailmassa.


Espoosta 175-senttinen kiekollinen ja hyvin liikkunut puolustaja siirtyi Tampereelle ja Ilvekseen, jossa hän pelasi niin ikään kaksi kautta.

Tahti kiihtyi, ja Murphy takoi molemmilla kausillaan yli 40 pistettä ollen liigan eliittiä.

– Ilveksen osalta ensimmäisenä minulle tulee mieleen Raipe (Raimo Helminen). Näin hänet täällä Kosicessakin yksi päivä. Hänen kanssaan oli hienoa pelata. Raipe on ennen kaikkea upea ihminen, Murphy ylistää.

– Vesa Viitakoski, Patrik Stefan, Steve Kariya, Hannes Hyvönen... Meillä oli huima ylivoima.

Murphy sanoo vaimonsa tavoin rakastaneensa Tampereen kaupunkia.

Entä sitten Tampereen klassikkoa, mustaamakkaraa?

– Hah hah! Vähän, en ihan kauheasti...

– Ilves kohteli minua hyvin. Kaksi kauttani johtivat siihen, että pääsin Sveitsiin ja uuteen liigaan.


Murphy oli Sveitsin Fribourg-Gotteronissa tehokas (13+22=35 pistettä 44 pelissä), mutta joukkueen kausi päättyi karsintapeleihin.

Kanukki palasi Suomeen vaimonsa ja silloin kuusiviikkoisen esikoispoikansa kanssa, kun hän allekirjoitti sopimuksen HIFK:n kanssa.

Hurja tykkikausi, 50 pistettä 45 ottelussa, toi valinnan SM-liigan parhaaksi pelaajaksi.

– Helsingissä asuminen ja HIFK:ssa pelaaminen oli unelmaa. Organisaatio, fanit ja se halli... Siellä oli hienoja pelaajia kuten Kimmo Kuhta ja Jere (Karalahti), jonka kanssa pääsin pelaamaan myöhemmin uudestaan Minskissä, Murphy muistelee.

Superkausi huipentui MM-turnaukseen Venäjällä. Murphy oli NHL-tähtiä vilisseen joukkueen toiseksi tehokkain pakki 1+6=7 pisteellä yhdeksässä ottelussa.


Palkintona oli NHL-sopimus.

– Vuosi iiefkoossa oli hieno. Oli loistokoutsi (Paul Baxter), joka luotti minuun. Kaikki kolme pysähdystäni Suomessa olivat eri tavoin erityisiä, mutta erityisesti muistan IFK:n, koska sen myötä sain mahdollisuuteni NHL:ssä.

Murphy pelasi NHL:ssä kausina 2007–10 yhteensä 91 ottelua (9+27=36). Liiga oli jo muuttunut vuosituhannen alusta, mutta Murphyn kaltaisella pelaajalla voisi nykypäivänä olla vielä vähän enemmän elintilaa taalaliigassa.

NHL:n ja AHL:n jälkeen Murphy pelasi kaksi kautta Sveitsin ZSC Lionsissa, kauden Minskissä, neljä Växjö Lakersissa ja viimeisensä Karlskronassa 2017–18.

Uran viimeisenä kruununa voidaan pitää kevättä 2015. Murphy valittiin SHL:n parhaaksi pelaajaksi ja nopeasti huippuseuraksi kasvanut Växjö, kipparinaan Tomi Kallio, juhli Ruotsin mestaruutta.

– Tomi on myös hyvä ystäväni. Hän on hieno johtaja, pelaaja ja mies.

– Parasta tässä työssä ja elämäntavassa ovat ehdottomasti ihmiset, jotka tapaa matkan varrella, sanoo Ruotsiin kotiutunut Murphy.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt