Sairaus rajoittaa ruokavaliota – samat ruoat ovat tulleet MM-kisoissa tutuksi Kaapo Kakolle: ”Niitä tässä saa kyllä syödä”

Julkaistu:

MM-kiekko
Leijonien 18-vuotias tähtihyökkääjä odottaa jo kotiruokaa.
Kaapo Kakko kertoi helmikuussa Keliakialiiton Gluteeniton Elämä –lehdessä sairastavansa keliakiaa, joka todettiin hänellä viitisen vuotta sitten samassa verikokeessa, jossa häneltä löytyi diabetes. Leijonien 18-vuotiaan suurlupauksen tapaan mm. Montreal Canadiensin nuori tähti Max Domi sairastaa sekä diabetestä että keliakiaa.

Keliakia vaatii elinikäisen gluteenittoman ruokavalion – eli gluteenia sisältävät viljat vehnä, ruis ja ohra ovat täysin pannassa. Yksinkertaista ja sinänsä helpon kuuloista, mutta gluteenia löytyy myös monista sellaisista ruoista joista sitä ei ehkä ensiajatuksella kuvittelisi.

Lisäksi ruoan valmistusprosessin täytyy olla tarkka, kontaminaation eli vähäisenkin gluteenimäärän päätyminen ruokaan täytyy välttää.

Kakko, 18, kertoi Keliakialiiton lehdessä pärjänneensä vuodenvaihteessa nuorten MM-turnauksessa hienosti. Vancouverilaisen hotellin ravintolasta löytyi kisojen loppua kohden gluteenitonta ruokaa kysymättäkin. Tätä helpotti sekin, että Suomen joukkueessa oli myös toinen keliaakikko.

Entä sitten Slovakian MM-turnauksessa?

– Kaikki on hotellissa hoidettu tosi hyvin, mutta aika lailla samat ruoat ovat koko kolme viikkoa. No, kolme viikkoa jaksaa, mutta kun pääsen kotiin, niin ihan heti ei varmaan tule riisiä ja lihaa vedettyä, Kakko hymähti.

– Niitä tässä saa kyllä syödä.

Joka tapauksessa turnaus on mennyt Kakon osalta vaivattomasti eikä ruokapuolesta ole tarvinnut stressata.

– Joukkueenjohto ja lääkäri ovat hoitaneet homman hienosti.

IS:n havaintojen perusteella muutamissa Kosicen ravintoloissa ruokalistoihin on merkitty, sisältääkö annos gluteenipitoisia viljoja. Ruokakaupoissa on vaihtelevasti gluteenittomia tuotteita, mutta niitäkin löytyy. Ihan kotimaan tasolla ei kuitenkaan olla.

– Suomessahan se hoituu aina tosi hyvin, mutta joissain maissa ei ole niin selvää. Aina on kuitenkin selvitty, Kakko summasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt