Slovakian huolestuneelta MM-kapteenilta raju purkaus – NHL-tähti toiveikkaampi: ”Sen takia Raimo Summanen hankittiin”

Julkaistu:

mm-kiekko
Slovakian kapteeni Andrej Sekera antoi kovia kommentteja joukkueensa turnauksen päätyttyä. Tomas Tatar oli vähän toiveikkaampi.
Slovakian MM-joukkueen kapteeni, konkaripuolustaja Andrej Sekera pelasi turnauksen viimeisen ottelun A-kirjain rinnassaan.

Sekera luovutti kapteeniuden ottelun ajaksi Ladislav Nagylle, joka pelasi uransa viimeisen ottelun Kosicen kotiyleisönsä edessä.

Slovakia löi Tanskan rankkareilla ja ottelun jälkeen tunnelma Kosicen areenassa oli upea.

Kansanjuhlan jälkeen Sekera, 32, laukoi kuitenkin kapteenin lailla painokkaita kommentteja huolestuneella äänensävyllä. Slovakia jäi MM-turnauksessa jo kuudetta kertaa peräkkäin lohkovaiheeseen.

Kun Sekeralta kysyttiin maan jääkiekon tilasta, hän vastasi puhumalla koko maan tilasta.

– Slovakiassa on kaikin puolin huonot ajat. Tämä osoittaa, miten tämä tasavalta ja sen ihmiset pitävät huolta nuoristaan ja lapsistaan. Meiltä ei ole tulossa uusia sukupolvia, Sekera sanoi vakavana.

– Meillä on ehkä kymmenen jätkää NHL:ssä. Lupauksia ei ole. Liigamme ei kehity. Muutamassa vuodessa kaikki ovat edellämme, jos eivät jo ole. Tämä kuvastaa maamme tilaa.

Slovakiasta on viime vuosina varattu NHL:ään heikosti pelaajia. 2016 ei varattu ketään, 2017 varattiin yksi pelaaja neljännellä kierroksella ja yksi viidennellä kierroksella. Viime kesänä pelaajia varattiin viisi, joista kaksi neljännellä ja kaksi viidennellä kierroksella. Kärkivaraus oli 2. kierroksen Martin Fehervary.


Montreal Canadiensissa 80 ottelussa 58 (25+33) pistettä, eniten slovakeista, kuluneella kaudella takonut Tomas Tatar, 28, on yksi ikäpolvensa harvoja slovakialaisia huippupelaajia.

Ilta-Sanomat kysyi Tatarilta tämän näkemystä Slovakian jääkiekon tilaan. Sanat eivät olleet yhtä rajuja kuin Sekeran. Tatarin puheesta kuului myös toiveikkuutta.

– Meidän kaikki vanhat NHL-pelaajat yrittävät muuttaa asioita. Pyrimme auttamaan mahdollisimman paljon. Meillä oli pitkä väli ikäluokkien kanssa, kun emme tuottaneet pelaajia, Tatar sanoi IS:lle.

Myös Suomessa oli pitkä pätkä, kun todellisia NHL-tason huippuja ei onnistuttu kehittämään. Ikäluokatkin osuvat varsin hyvin yhteen Slovakian kanssa.

– Meillä se oli varmaan vähän pidempi, tyyliin 1983-syntyneistä 1994-syntyneisiin. Nyt meiltä tulee nuoria pelaajia, joilla on mahdollisuus pelata jossain päin Eurooppaa, mutta ei varsinaisesti sellaisia, jotka olisivat Suomen tai Ruotsin liigoissa kärkipelaajia.

– Parhaamme teemme. Sen takia Raimo Summanenkin hankittiin Suomesta tänne auttamaan. Nukahdimme, emmekä tehneet vähään aikaan mitään nuorten eteen. Nyt yritämme muuttaa koko systeemin. Siinä voi mennä 5–7 vuotta, mutta toivottavasti pääsemme parempaan suuntaan.


Summanen toimi kuluneen kauden HKM Zvolenin liigajoukkueen apuvalmentajana. Hän valmensi myös seuran junioreita pikkulapsista lähtien.

Onko kehitystä vielä nähtävissä?

– Olemme vasta alussa. Tämä on toinen tai kolmas vuosi, kun Slovakian jääkiekkoliitto tuottaa enemmän rahaa ja saa varusteita lapsille. Jos nyt saadaan lätkävarusteita 5.-6. luokkalaisille, kestää kymmenen vuotta ennen kuin he ovat aikuisia. Siinä menee kauan, mutta toivottavasti pysymme vahvoina.

Upea turnaus

Vaikka Slovakian joukkueen tie tyssäsi alkulohkoon, turnaus on ollut ikimuistoinen.

Pelaajatuotannon hiipumisesta huolimatta Slovakia on merkittävä jääkiekkomaa, jossa lajista todella välitetään ja jossa se saa suurta arvostusta. Hallit ovat pullistelleet väkeä.

– Toivon, että IIHF näkee, että haluamme nämä turnaukset maihin, joissa ihmiset todella nauttivat jääkiekosta ja tulevat peleihin. Tämä on hienoa kaikille, Tatar sanoi syystäkin ylpeänä.

Ainoa tahra tuli Kanadan ja Slovakian välisessä ottelussa, kun vaahteranlehtipaidat ratkaisivat ottelun loppuhetkillä. Jäälle heitettiin roskaa ja paikalliset fanit buuasivat Kanadan kansallislaulun kohtaan.

Tästä muistuttaa myös Tatar:

– Kanadaa vastaan oli se hässäkkä, mutta se ei ollut kohdistettu kanadalaisia vastaan. Luulen, että ihmiset pettyivät tuomareihin. Ikävä kyllä siitä seurasi se buuauskonsertti. Sen jälkeen katsomoon tuotiin kuitenkin kyltti, jossa sanottiin ”anteeksi Kanada”. Nämä ihmiset ovat kunnioittavia.