Leijonatuomio: Jääkiekon elintärkeä elementti on Leijonille karvas myrkky – Ovetshkinin heitto kertoi MM-kisojen surullisesta kuvasta

Julkaistu:

MM-kiekko
Ilta-Sanomien raati perkaa persoonallisella tyylillään Leijonien MM-pelit. Tällä kertaa arvioinnin kohteena on alkusarjan viimeinen ottelu Suomi–Saksa, joka päättyi Leijonien 2–4-tappioon.
Leijonat päätti MM-kisojen alkulohkovaiheen tiistaina 2–4-tappioon Saksalle.

Ilta-Sanomien raati pohtii värikkääseen tyyliinsä, mitä tiistain ottelusta jäi käteen ja miltä MM-turnaus tähän saakka vaikuttaa. Mielipiteensä kertovat tällä kertaa Ilta-Sanomien toimittajat Jelena Leppänen ja Anna-Maija Naakka sekä Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski.

Jelena Leppänen

Sankari: Leijonien apuvalmentaja Antti Pennanen puhui C Moren haastattelussa ihailtavan suoraan Suomen ongelmasta. Pennanen halusi, että leijonaryhmä osoittaisi kaukalossa menestymisen kannalta elintärkeää luonnetta. Hyvänä ihmisjohtajana tunnettu HPK:n kultaluotsi osui ytimeen ja otti kommunikoinnissaan huomattavasti avoimemman linjan kuin haastatteluihin ilmiselvästi kyrsiintynyt päävalmentaja Jukka Jalonen.

Tämä toimi: Ketjukaverusten Harri Pesosen ja Kaapo Kakon yhteistyö tuottaa hienoja suorituksia ja näyttäviä hyökkäyksiä. Kaksikko väläyttelee röyhkeyttä ja luovuutta, jotka ovat olleet viime aikoina Leijonien peleissä harvinaista herkkua. Sen sijaan hyökkääjien peli puolustussuuntaan on toisinaan pelottavankin haavoittuvaista.

Tämä meni vihkoon: Suomen kamppailuvoima tai oikeastaan sen puute on kenties suurin uhkakuva MM-menestyshaaveiden tiellä. Kamppailuvoimaiset leijonakiekkoilijat ovat laskettavissa yhden käden sormilla, ja fyysinen peli on tällä hetkellä Suomelle se karvain myrkky. Rännikiekoissa ja kulmakamppailuissa hävitään jatkuvasti, mikä voi kostautua karulla tavalla jatkopeleissä huippumaiden körmyjä vastaan.

Tuus ny itte selittää: 7–1, 8–0, 9–1, 9–0... MM-kisojen alkusarjan aikana on nähty tähän saakka 14 peliä, jotka päättyivät vähintään kuuden maalin erolla. Venäjän supertähti Aleksandr Ovetshkin kertoi säälineensä italialaispelaajia, kun Venäjä teurasti saapasmaan 10–0. Jotain MM-kisojen tasosta kertoo, että turnauksen ottelusta jää päällimmäisenä mieleen säälin tunne.

Loppulause: Zzzzzzzz... Leijonien kolme viimeistä peliä ennakkoon heikompia Iso-Britanniaa, Ranskaa ja Saksaa vastaan ovat olleet virheitä välttelevää, laskelmoitua ja kyllä – monen mielestä tylsää – jääkiekkoa. Suuri kysymys kuuluukin, pystyykö joukkue kaivamaan alussa nähdyn tunnetason ja peli-ilon esiin nyt, kun sitä tarvitaan ratkaisupeleissä enemmän kuin koskaan.

Jenni Hiirikoski

Sankari: Eiköhän sankari löydy tässä tapauksessa toisesta joukkueesta. Saksan veskari Philipp Grubauer pelasi heille voiton.

Tämä toimi: Tykkäsin Veli-Matti Savinaisen, Jere Sallisen ja Kristian Kuuselan kentällisestä. He pystyivät luomaan tilanteita läpi ottelun.

Tämä meni vihkoon: Kyllä se tuo maalinteko oli. Pelin alussa oli toki ihan hyviäkin paikkoja, mutta niistä ei saatu kiekkoa sisään. Leijonat oli vähän liikaa ulkopuolella, eikä päässyt tarpeeksi lähelle. Voitto jäi kiinni siitä, ettei viimeistely toiminut.

Tuus ny itte selittää: Pleksit eivät voi lähteä paikoiltaan ihan joka taklauksesta ja noin helposti. Katselin peliä hallilla vahtimestareiden ympäröimänä ja heitin, että ehkä teidän pitäisi mennä hommiin tuonne MM-kisoihin. Ei vaiskaan, mutta peliin tuli turhia taukoja sen takia, että pleksit olivat vinossa.


Loppulause: Turha jäädä ihan hirveästi tuijottelemaan tätä peliä. Nyt vain katseet edessä olevaan pudotuspeliotteluun. Viimeistelyä täytyy terävöittää, jos se peli halutaan voittaa. Suomi on ollut kuitenkin mielestäni tähän saakka positiivinen yllätys. Leijonat on pelannut joukkueena ja taistellut hienosti. Odotan, että sama jatkuu.

Anna-Maija Naakka

Sankari: Suomalaisia on tällaisen esityksen jälkeen hankala hehkuttaa, joten sysätään kunnia suoraan vastustajalle. Edmontonin Leon Draisaitl urakoi kovat minuutit ja teki voittomaalin, Chicagon Dominik Kahun laukoi 2–2-tasoituksen. Coloradon Philipp Grubauer venyi maalilla. Näin toimivat NHL-vahvistukset.

Tämä toimi: Toimiko mikään? Edes Kaapo Kakko?! Kiimainen kiekkokansa maalailee kriisiä superjunnun tehottomuudesta, kun saldo oli neljännet kiikarit. Täytyy kuitenkin muistaa, että pelkästään avauserässä Kakko hankki kaksi ylivoimaa ja antoi upean syötön Pesoselle. On usein ylivoiman sielu. Suomi ei, Kakko kyllä.


Tämä meni vihkoon: Aika lailla kaikki. Saksan maalit tulivat Suomen selvistä puolustuspään virheistä. Kun Saksalle tarjottiin, se teki. Lienevätkö Leijonien ajatukset olleet jo jatkopeleissä? Valvottiko Game of Thronesin päätösjakso? Vai onko Saksan suomalaisvalmentaja Toni Söderholm velho?

Tuus ny itte selittään: Eivät nämä arkisin pelattavat päiväpelit taida palvella kuin eläkeläisiä, lomailijoita ja lehtitoimittajia, joiden ei tarvitse tuskailla deadlinen kanssa. Varsinaista kiekkokiimaa nämä eivät synnytä. Uudelleenorganisoinnin vai joukkueiden vähentämisen paikka?

Loppulause: Pitää olla hereillä ja hyvällä jalalla alusta asti. Tämä on maalintekopeli. Täytyy uskoa omaan tekemiseen. Ei ole helppoja pelejä. Hukattiin momentum. Ei tästä jäänyt oikein muuta käteen kuin muutama hokiklisee. Mutta hei, win the right games, Leijonat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt