Kommentti: Tiuskiva ja jurottava Jukka Jalonen herättää hämmennystä MM-kisoissa – taustalla on päävalmentajan ovela taktiikka

Julkaistu:

Kommentti
Jukka Jalonen ottaa hommaa haltuun tavalla, joka kunnioittaa etäisesti Kimi Räikköstä, kirjoittaa Tuomas Arkimies.
Jukka Jalonen kiroilee. Jukka Jalonen murahtelee ja tiuskii. Miksi Jalonen on huonolla tuulella? Onko hän hymyillyt koko turnauksen aikana?

Kosicessa ja kotisohvilla on kummasteltu Leijonien päävalmentajan juroutta. Jalosen mittava kokemus kansainvälisestä jääkiekosta ja voitetut maailmanmestaruudet sekä miesten että nuorten kisoista antavat sellaisen selkänojan, ettei päävalmentajalla olisi nähtävissä syytä turhaan hermoiluun. Ei edes vastoinkäymisten hetkellä.

Jalonen, 56, on myös moneen kertaan nähnyt, minkälainen karnevaali mediamyllyineen jokakeväisen MM-turnauksen ympärillä pyörii. Kysymyksiä satelee jos jonkinlaisista asioista. Leijonien pelitapaa, peluutusta ja yksittäisiä pelaajia arvioidaan milloin mistäkin näkökulmasta.

Päävalmentajan kannalta agendalla ovat ajoittain myös kysymykset ja asiat, jotka eivät voisi juuri sillä hetkellä vähempää kiinnostaa.

Mutta media ja yleisö haluavat ison palan MM-kisoissa pelaavista Leijonista kaikkine lieveilmiöineen. Ja tämän palan ne ottavat tavalla tai toisella, oli päävalmentaja puhetuulella tai ei. Vuosien varrella mediatöissä asiantuntijana sekä television että lehdistön palveluksessa toiminut Jalonen tietää tämän.

Miksi sitten murahdella? Eihän nyt yksi Slovakian MM-reissu mediapeleineen voi äärimmäisen kokenutta koutsia ketuttaa?

Yksi painava syy Jalosen käytökseen voi olla se, että hän haluaa tietoisesti vetää huomiota itseensä kokemattomien pelaajien sijasta.

Joukkue on täynnä MM-kisojen ensikertalaisia, eikä ryhmästä löydy sellaista pelaajaa, joka astuisi tarpeen vaatiessa esiin ja kommentoisi painokkaasti Leijoniin liittyviä puheenaiheita ja ongelmia.

Marko Anttila on ensimmäistä kertaa Leijonien kapteenina ja osaa varmasti hommansa joukkueen pukukopissa ja yhteysmiehenä Jalosen suuntaan. Marko Anttila ei ole kuitenkaan auktoriteetti suomalaisessa jääkiekossa – maailmanmestari Jukka Jalonen sen sijaan on.

Jalonen väläytti kulmahampaitaan

Jalonen on nähnyt tilanteen. Hän on astunut esiin yhä vahvemmin. Jurotuksellaan hän myös antaa viestiä pelaajiensa suuntaan. Hän ottaa mediaa haltuun omalla tavallaan. Tavalla, joka tekee etäisesti kunniaa Kimi Räikköselle – no bullshit, I know what to do.

Jalonen väläytti kulmahampaitaan jo turnauksen alussa, kun Leijonat koki vääryyttä ottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Yhdysvaltain Clayton Keller selvisi törkytempustaan varoituksella ja Jalonen antoi palaa.

Jalonen haukkui tuomaritoiminnan ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton linjaukset voimasanojen saattelemana jäänrakoon.

Siinä samalla hän viestitti antavansa kokemattomalle joukkueelle tiukan tukensa myös kaukalon ulkopuolella. Vaikuttaa siltä, että Jalonen on joukkuetta suojellakseen valmis ottamaan vaikka lyöntilaukauksen nivusiinsa.

Lämäri arkaan paikkaan tai ei, Jalosen ei tarvitse oikeastaan miellyttää ketään. Hänellä on mestaruuksia, kokemusta ja kanttia.

Toisin oli vuonna 2011, kun Slovakiassa pelattiin viimeksi MM-kisoja. Ennen Leijonien puolivälierää media teki gallupeja siitä, pitäisikö Jaloselle antaa monoa, jos tuloksena on tappio. Kysymys oli aiheellinen, sillä Leijonat oli hävinnyt Jalosen alaisuudessa kaksi edellistä MM-puolivälierää, joskin taskussa oli olympiapronssia Vancouverista 2010.

Bratislavan keväässä 2011 Jalonen pääsi näpäyttämään parhaalla mahdollisella tavalla, kun tuloksena oli riemukas maailmanmestaruus. Tämänkertainen tarina on vielä pahasti kesken.

Ja vielä. Päävalmentaja Toni Söderholm johti hienosti Saksan voittoon Jalosen Leijonista.

Bratislavassa 2011 Söderholm oli Ylen ruotsinkielisen osaston asiantuntijakommentaattorina vierellään Kaj Kunnas. Varmasti tarpeellinen kokemus sekin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt