Leijonien Toni Rajala, 28, oli ikäluokkansa kohutuimpia suomalaispelaajia – unelmoi yhä NHL:stä: ”Vähän se jäi kaivelemaan”

Julkaistu:

mm-kiekko
Toni Rajala loistaa Sveitsissä ja haaveilee yhä NHL:stä. Hän oli ikäluokkansa puhutuin suomalainen laitahyökkääjä.
Ikäluokkansa lupaavin suomalainen laitahyökkääjä Toni Rajala varattiin NHL:ään kesällä 2009.

Siinä missä nykyään mikkorantaset, patriklaineet, kaapokakot ja jessepuljujärvet ovat tehtaan takuulla aivan kärkivarausten joukossa, Rajala sai odottaa omaa varaustaan 4. kierrokselle asti. Hän oli 101:s varattu pelaaja, ja joukkue oli Edmonton Oilers.

Nyt Rajala on 28-vuotias. Hän pelaa aikuisten MM-turnauksessa ensi kertaa. NHL-pelejä ei ole vyöllä ensimmäistäkään.

– Kun katsoo Kaapoa sun muita, niin onhan suomalainen junnukiekko lähtenyt huimaan nousuun. Samankaltaisia pelaajia on enemmänkin tullut. Hienoa on nähdä, kun taistellaan ykkösvarauksesta, Rajala sanoo.

Rajala pelasi urallaan kolmet alle 20-vuotiaiden MM-kisat ja kaksi alle 18-vuotiaiden MM-turnausta. Jälkimmäinen U18-turnaus varausvuonna 2009 toi hurjat 10+9=19 pistettä kuudessa ottelussa.

Maailma oli kymmenen vuotta sitten erilainen, ja 179-senttisen Rajalan kokokin varmasti vaikutti 4. kierrokselle painuneeseen varausnumeroon.

– Junnukisat menivät niin hyvin, että olisin silloin ehkä odottanut vähän korkeampaa varausta. Sieltä se kuitenkin tuli. Kyllähän nykyään varataan kärjessä enemmän pienempikokoisia pelaajia. Minäkin olin pienikokoinen enkä paljoa vähempää painanut kuin nyt, sanoo 76-kiloiseksi ilmoitettu Rajala.

Ehkä Rajala syntyi liian aikaisin.

– En ole siitä isälle ja äidille maininnut mitään. Olisihan se varmaan nykypäivänä helpompaa, Rajala naurahtaa.

Paita kattoon!

Rajala on pelannut kolme edelliskautta Sveitsin pääsarjassa NLA:ssa. Bieliin erinomaisesti kotiutunut laituri takoi päättyneellä sarjakaudella 27+21=48 pistettä 50 ottelussa ja vielä 12 pudotuspelimatsissa 5+1=6 pinnaa.

Jatkosopimuskin on taskussa.

– Tein kolmen vuoden jatkon. Paita kattoon -projekti, hah hah.


Kanadan junioriliigassa WHL:ssä 2009–10 sekä Edmontonin farmijoukkueissa 2012–13 pelannut sekä Venäjällä Hanty-Mansijskissä 2014 käynyt Rajala nauttii elämästä Sveitsissä, joka on tunnetusti upea maa asua ja pelata kiekkoa, kun pelimatkatkin ovat hyvin lyhyitä.

– Olen viihtynyt tosi hyvin. Törmäsen Antti on ollut pari vuotta koutsina, ja olen tykännyt tosi kovasti siitä, mitä hän on tuonut. Pelit ovat sujuneet ja noin 50 000 asukkaan Bielissä on kaikki mitä tarvitsee. Hallikin on uusi ja fasiliteetit ovat hienot, Rajala kiittelee.

Ja Sveitsi todella tarjoaa vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.

– Välimatkat ovat sellaisia, että lomapäivinä voi lähteä käymään melkein missä vain. Alpeillekin on matkaa vain vähän reilu tunti. On siellä mielekkäämpää pelata kuin jossain Venäjällä. Pystyy nauttimaan elämästä.

Vai sittenkin vielä Pohjois-Amerikkaan?

Sveitsiin kotiutuneen Rajalan oli tarkoitus vain hakea vauhtia Euroopasta, mutta hänen viimeisistä peleistään Pohjois-Amerikassa on kulunut jo kuusi vuotta.

Kauden 2012–13 alun eli työsulun aikaan Rajala pelasi pääasiassa ECHL:n Stockton Thunderirssa (29. 18+20=38). Kauden loppupuolisko meni AHL:n Oklahoma City Baronsissa (46. 17+28=45 ja pudotuspeleissä 17. 4+12=16). Tilastot olivat hyvät.

– Vähän se jäi kaivelemaan, mutta Oilersilla oli niin paljon siihen aikaan ykköskierroksen varauksia ja junnuja, että oli vaikea murtautua ylös. Pelit menivät hyvin, kuitenkin AHL:ssäkin melkein pinna per peli. Hyvä kausi, Rajala muistelee.


Edmonton ei ole vieläkään onnistunut rakentamaan menestyjäjoukkuetta, vaikka sillä on riveissään mm. Connor McDavid ja Leon Draisaitl. Mm. koko draftin ykkösniminä aikanaan varatut Taylor Hall ja Nail Jakupov sekä 1. kierroksen Jordan Eberle on jo kaupattu pois.

– Sitä on ollut harmittavaa katsoa. Ennen varausta minulla ei ollut lempijoukkuetta NHL:ssä, mutta sen jälkeen siitä tuli Edmonton. Seuraan heitä vieläkin ja katson aina kaikkien pelien highlightit.

Rajalalla on yhä unelma Oilersista ja yleisesti NHL:stä.

– Elättelen vielä toiveita. Kuitenkin 28 mittarissa, niin vielä olisi mahku sinne päästä. Täällä kisoissa kun onnistuu, niin äkkiä siellä voi olla. Täytyy vain uskoa itseensä ja ennen kaikkea joukkueeseen. Katsellaan näitä asioita sitten kisojen jälkeen, Rajala summaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt