SM-liigan entisestä supertähdestä tuli Toni Söderholmin apuvalmentaja Saksan maajoukkueessa – ”Soitin ja kysyin”

Julkaistu:

mm-kiekko
Toni Söderholm luotsaa Saksan Leijonien kimppuun. Apunaan hänellä on entinen SM-liigan tähtipakki Cory Murphy.
Siitä ei ole kuin kolme vuotta aikaa, kun Toni Söderholm lopetti 38-vuotiaana pitkän ja komean pelaajauransa huipulla. Hän oli Saksan liigan mestari Red Bull Münchenin pelaajana.

Ura oli saanut viimeisen kruununsa, mitä Söderholm ei vielä itsekään tiennyt. Se tapahtui kauden päätöspalaverin jälkeen, kun seurajohto ensin kysyi Söderholmia jatkamaan pelaajan sijaan valmentajana, ja pari päivää myöhemmin Kauniaisten kasvatti vastasi myöntävästi.

Kausi Don Jacksonin apuvalmentajana sekä nuorten pelaajien kehitysvalmentajana ja kaksi kautta Münchenin farmijoukkueen Risserseen peräsimessä olivat sellaiset, että viime syksynä Saksan jääkiekkoliitto palkkasi Söderholmin maajoukkueen päävalmentajaksi.

Ura on edennyt raketin lailla.

– No joo, mutta se voi myös romahtaa yhtä nopeasti, Söderholm sanoo viileästi Ilta-Sanomille.

Söderholm tuli päävalmentajan tontille entisen NHL-kiekkoilijan Marco Sturmin tilalle, kun Sturm lähti Los Angeles Kingsin apuvalmentajaksi. Saksaa kolme vuotta luotsannut Sturm teki maansa peräsimessä kovaa jälkeä ja luotsasi joukkueen olympiahopealle Pyeongchangissa 2018.

– Hän loi tähän positiivisen pohjan. Joukkuehenki sekä pelin perustat puolustuksellisesti ja karvauspelin suhteet olivat kunnossa, eikä niitä tarvinnut juuri muuttaa. Lisäksi tuli vähän menestystäkin. Pelaajat tietävät, mihin he pystyvät. Nyt esimerkiksi kun pääsemme puolivälierään, pelaajat eivät puhalla ulos vaan lyömme lisää puita uuniin, Söderholm sanoo.

HIFK:ta valtaosan urastaan edustanut ja kolme MM-turnausta Leijonien paidassa pelannut Söderholm on saanut apua edeltäjältään, jonka kanssa hän on ollut tasaisessa keskusteluyhteydessä.

– Meillä on ollut avoin dialogi. Olen kysynyt ja tarvinnut Marcolta paljon infoa liiton hommista, staffista yleisesti ja siitä, miten hän koki tämän työn. Pelaajista olen myös kysellyt, Söderholm kertoo.

– Joku saattaa sarjassa näyttää ihan maagiselta, mutta kansainvälisissä peleissä ei olekaan sillä tasolla. Uuteen työhöni totuttautuessa minulle on ollut vaikeinta hahmottaa sitä jäältä, että pystyvätkö tietyt pelaajat pelaamaan kansainvälisissä peleissä, Söderholm selvittää.

Omassa valmennustiimissään Söderholmilla ovat mukana mm. entinen NHL-kiekkoilija Steven Reinprecht sekä suomalaisille tuttu puolustaja Cory Murphy. SM-liigassa Bluesia, Ilvestä ja HIFK:ta edustanut kanukkipakki täräytti tiskiin hurjia pistelukemia kotimaan kaukaloissa.


Murphy, nyt 41, pelasi Söderholmin kanssa HIFK:ssa 2006–07, teki 13+37=50 pistettä, pääsi MM-kisoihin ja NHL:ään. Sittemmin pitkään Ruotsissa pelannut Murphy ripusti hokkarit naulaan vuosi sitten ja siirtyi SHL:n Röglen apuvalmentajaksi. MM-kisojen kynnyksellä hän liittyi Saksan valmennusryhmään.

– Tunnen Coryn pitkältä ajalta ja tiesin, että hän on nykyään valmentaja. Soitin ja kysyin, että mitä hän on tehnyt omassa roolissaan. Siitä se lähti, Söderholm selvittää.

Murphyn rooliin kuuluvat mm. Saksan avauspelaamiseen ja ylivoimaan liittyvät asiat.

Kiekollisempaa peliä

Söderholm on halunnut tehdä Saksan pelistä entistä kiekollisempaa. Projekti on vielä alkusuoralla.

– Välillä olemme onnistuneet siinä aika hyvin. Esimerkiksi Slovakiaa vastaan koko peli vähän levisi käsiin. Seisoimme väärin omissa, ja jos seisoo väärin siellä, on vaikea lähteä kiekon kanssa hyökkäämään. Jos lähtee väärin hyökkäämään, on vaikea viedä hyökkäystä loppuun ja jos siinä ei onnistu, on vaikea päästä karvaamaan.

– Meidän pitää oppia voittamaan tilaa ja päästä omista pois. Saada omat kasaan ja puolustaa paremmin. Vähän pitää välillä varmaan peliä yksinkertaistaa. Jos näin itsekkäästi puhutaan minun aikani asioista, niin pelaajat kyllä yrittävät niitä ihan hyvin.


Ennen Sturmia Saksaa luotsasi kanadalainen Pat Cortina, ja maan kiekkoliitto on usein aiemminkin luottanut ulkomaisiin päävalmentajiin – kuten myös Saksan liigaseurat.

Miten Söderholmiin suhtauduttiin ulkopuolelta?

– Ulkomaalaiset eivät ole hirveän hyvin pärjänneet Saksan maajoukkueessa, niin ehkä reaktio oli sellainen, että jaahas, nyt mennään taas ulkomaalaiseen. Taas tulee tappioita, Söderholm kuvailee yleistä reaktiota.

– Se tulee tietämättömyydestä sen suhteen, mitä olen tehnyt tai miten operoin. Sisäpiiristä minut on otettu hyvin vastaan. Se on tärkeintä, että pelaajat luottavat minuun ja yhteistyö urheilupomojen kanssa on toiminut oikein hyvin.

Suomi–Saksa-ottelu alkaa tiistaina kello 13.15.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt