Britannian päävalmentaja kertoi MM-sensaation taustat – katsoi edellisiltana Leijonien peliä yksi toive mielessään

Julkaistu:

mm-kiekko
Peter Russellin valmentama Britannia säilyi MM-kisojen ylimmällä tasolla.
Britannian 44-vuotias skottikoutsi Peter Russell oli onnellinen mies, kun hänen joukkueensa oli lyönyt Ranskan jatkoajalla 4–3. Voitto tiesi säilymistä jääkiekon MM-kisojen ylimmällä tasolla.

Ensi kaudella Saksan kakkosliigan Freiburgia valmentava Russell luotsasi Britannian kahtena edellisvuonna peräkkäisiin sarjanousuihin.

Tämän kevään MM-turnauksen viimeinen ottelu oli dramaattinen, sillä Ranska johti 3–0.

– Viime vuonna oli sama homma Unkarissa. Olimme Unkarille 0–2 häviöllä kymmenen minuuttia ennen loppua. Meidän piti toistaa sama homma ja nousta, Russell sanoi.

Hän kiitteli joukkueen karvauspeliin tehtyjä muutoksia, jotka kantoivat hedelmää.

– Me emme panikoineet missään vaiheessa. Jauhoimme tasaisella materiaalilla kuten koko kisat. Meillä oli jalkoja ja näytimme tuoreilta. Ranska pelasi eilen illalla teitä suomalaisia vastaan.

– Katsoin peliä ja toivoin, että ”pitäkää peli tiukkana, pitäkää peli tiukkana”. Tiesin, että Suomi voittaa mutta halusin heidän pakottavan Ranskan luistelemaan. Tänään pelasimme hienosti ja lopun alivoimalla blokkasimme paljon laukauksia. Minulla oli tunne, että tästä tulee hieno päivä, Russell myhäili.


Vuosituhannen vaihteesta eli noin 25-vuotiaasta lähtien valmentajana vaikuttanut entinen maalivahti Russell koutsasi kovemman tason peleissä kuin koskaan aiemmin.

Hän kuvaili haastetta suureksi.

– Ei siksi, että odotettaisiin voittoja, mutta siksi, että piti pysyä positiivisena 0–6-häviöiden jälkeen. Tämä turnaus oli oppimista. Teimme yhdessä hommia ja hioimme peliämme. Näytimme hyviltä tänään, olimme sitä jopa kiekollisessa pelissä. Pystyimme pelaamaan kiekolla ja peli näytti hallitulta, Russell kiitteli.

Hän naureskeli, että nyt tuntuu hienolta katsoa taaksepäin ja sanoa, että oli fantastista pelata Kanadan ja Yhdysvaltain kaltaisia NHL-tähdillä kyllästettyjä joukkueita vastaan.

– Tosin silloin ennen pelejä ajattelin, että ei jösses, meidäthän tapetaan.

– Pelimme kehittyi turnauksen edetessä. Muutimme karvauspeliämme ja takakarvasimme myös paremmin. Puolustusalueen puolustuspeliä piti muuttaa Tanska-pelin jälkeen. Tänään olimme puolustusalueella aika hyviä. 1–0 oli paskainen maali, emmekä olleet alivoimalla täydellisiä mutta ansaitsimme säilyä.

Mitä seuraavaksi?

Britannia on jääkiekossa sellainen lilliputti, että Russell halusi aiheestakin korostaa saavutuksen merkittävyyttä – olihan Ranskallakin kokoonpanossaan huomattavasti meritoituneempia pelaajia kuin briteillä.

– Tämä on sensaatiomaista. Tämä todella mielestäni on sensaatiomainen tulos. Pelasimme nähdäkseni huippupelit Suomea ja Yhdysvaltojakin vastaan. Vain peräkkäisten päivien jälkimmäisissä peleissä emme pystyneet parhaimpaamme.

Briteillä oli MM-turnauksssa riveissään 19-vuotias Liam Kirk, viime kesänä NHL:ään varattu lupaus, joka debytoi kuluneella kaudella Kanadan junioriliigassa OHL:ssä.

– En halua olla epäkunnioittava ketään kohtaan, mutta ei meiltä oikein ole tulossa lisää liamkirkejä. Lahjakkaita pelaajia on, mutta he eivät pelaa liigoissa, joissa voi kehittyä. Toivon, että tämä herättäisi ihmisiä Britanniassa, Russell sanoi ja toivoi jääkiekkoon lisäsatsauksia.

– Pelaajamme tulevat tänne ilmaiseksi. Voi käydä vielä niin, että he sanovat voittaneensa kaksi kultamitalia (alemmilla tasoilla) ja sanovat, etteivät enää tule, Russell varoitti ja antoi painetta maansa kiekkoliitolle, jonka taloudellinen tuki maajoukkuepelaajille on tiettävästi hyvin vähäistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt