Leijonien toive jättipotista kaatui dramaattisesti – Suomelle tulee kova puolivälierävastus, näin se ratkeaa

Julkaistu:

MM-kiekko
Suomi kohtaa puolivälierässä joko Venäjän, Tshekin, Ruotsin tai Sveitsin.
Kaksi edellistä maailmanmestaruutta voittanut Ruotsi oli hetken aikaa todella tukalassa pinteessä Latviaa vastaan. Latvia nousi kolmannessa erässä jo 3–2-johtoon, ja Latvian voitto olisi pahimmillaan voinut tarkoittaa Ruotsin putoamista kokonaan pudotuspeleistä.

Kokenut ja rutinoitunut Ruotsi kuitenkin käänsi ottelun pakkoraossa 4–3-johdokseen Anton Landerin ja Patric Hörnqvistin maaleilla.

Latvia pani kuitenkin vielä kerran Ruotsin superahtaalle, kun Roberts Bukarts iski ottelun tasoihin 4–4 hyvin kiistanalaisella osumalla. Ensin Bukartsin osuman oikeellisuutta katsottiin videolta korkeana mailana.

Sen jälkeen Ruotsin päävalmentaja Rikard Grönborg haastoi osuman mahdollisena paitsiona – ja sitä seurasi pitkä videotarkistus.

Sekä korkea maila että paitsio olivat aivan tulkintatuomioita, mutta tasoitusosuma pysyi voimassa.

Latvia ei lopussa kuitenkaan saanut tarvitsemaansa varsinaisen peliajan voittoa parista hyvästä maalipaikasta huolimatta. Lopulta ottelun viimeisellä minuutilla Ruotsin Dennis Rasmussen lähetti limpun tyhjään Latvian maaliin ja pelasti Ruotsille 5–4-voiton.


Tulos tiesi sitä, että B-lohkon neljä parasta maata ovat nyt selvillä. Venäjä, Tshekki, Ruotsi ja Sveitsi etenevät pudotuspeleihin, joten Leijonien haave Latvian kohtaamisesta puolivälierässä kariutui – niin kuin toki oletettavaakin oli.

Leijonat voi saada torstain kuolemanpeliin vastaansa minkä tahansa B-lohkon nelikosta.

Vain se on varmaa, että Suomi on omassa alkulohkossaan ykkönen tai kakkonen. Alemmaksi Suomi ei voi enää pudota.

USA ja Kanada eivät voi molemmat ohittaa Suomea, sillä pohjoisamerikkalaisilla on keskinäinen ottelu vielä jäljellä.

Suomi varmistaa lohkovoiton voittamalla Saksan tiistaina. Jatkoaika- tai rankkaritappiokin riittää lohkovoittoon, jos USA ei voita varsinaisella peliajalla Kanadaa.

Lohkovoitto on Leijonille sikäli arvokas, että siinä tapauksessa puolivälierässä ei voi tulla vastaan Venäjää, jolla on koko MM-kisojen kovin hyökkäysarsenaali.

IS käy läpi Leijonien eri vastustajavaihtoehdot torstain puolivälierään.

Leijonat voittaa lohkon

Lohkovoittajana Suomi kohtaa torstain puolivälierässä B-lohkon nelosen.

Tshekki: Kova Tshekki voi vielä pudota lohkossaan neljänneksi, joskin se on melko epätodennäköistä. Se vaatii, että Sveitsi voittaa Tshekin tiistain päiväpelissä varsinaisella peliajalla ja että Ruotsi saa Venäjä-pelistä vähintään pisteen.

Jos Tshekki, Ruotsi ja Sveitsi päätyvät kaikki 15 pisteeseen, Tshekin keskinäisten ottelujen saldon pitää olla kaikista epäedullisin. Tämä voi toteutua vain, jos Sveitsi kurittaa Tshekkiä tiistain päiväpelissä vähintään viidellä maalilla.

Ruotsi: Tre Kronorin jääminen neljänneksi toteutuu vain, jos Ruotsi häviää Venäjälle varsinaisella peliajalla ja jos Sveitsi voittaa Tshekin varsinaisella peliajalla 1–4 maalilla. Näin Tshekki, Ruotsi ja Sveitsi päätyvät kaikki 15 pisteeseen, ja silloin Ruotsin keskinäinen saldo on heikoin.

Sveitsi: Sveitsi on edelleen selvästi todennäköisin puolivälierävastus. Sveitsi tulee vastustajaksi automaattisesti, mikäli se ei voita Tshekkiä varsinaisella peliajalla.

Suomi lohkokakkonen

Jos Suomi jää lohkokakkoseksi, Leijonat kohtaa puolivälierässä B-lohkon kolmosen.

Tällöin vastustajavaihtoehtojen joukkoon tulee myös äärettömän kova Venäjä – tosin vaihtoehto on kovin epätodennäköinen.

On mahdollista, että Venäjä, Ruotsi ja Tshekki päätyvät kaikki 18 pisteeseen lohkon päätteeksi. Venäjä on keskinäisten otteluiden heikoin vain, jos häviää Ruotsille lohkon päätöspelissä vähintään kolmen maalin erolla.

Sen sijaan Tshekki, Ruotsi ja Sveitsi voivat kukin sijoittua lohkossa kolmanneksi varsin helposti.

Todennäköisin vastus lohkokakkosena Leijonille on kuitenkin Ruotsi, ja siitä ottelusta tulisi todella tuima taisto välieräpaikasta.
  • IS:n MM-Videotuomarit ruotivat Leijonien tilannetta alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt