Kanadan tähtipuolustaja muisteli Helsinkiä ja nimesi NHL:n parhaan suomalaisen – ”Häntä vastaan on vaikea pelata”

Julkaistu:

MM-kiekko
Ottawa Senatorsin puolustaja Thomas Chabot astui Erik Karlssonin valtaviin saappaisiin ja nousi NHL:n tähtiluokkaan.
Kanadan MM-joukkueen puolustuksen johtohahmolla Thomas Chabotilla on takanaan hurja kausi.

Ottawa Senatorsin 22-vuotias puolustaja oli etenkin syyskaudella yksi NHL:n puhutuimmista pelaajista. Hän takoi lopulta 70 pelaamassaan ottelussa 14+41=55 tehopistettä, joista 38 tasakentällisin. Tahti hyytyi loppua kohden, mutta saldo oli silti kova.

– Kun Erik Karlsson lähti, tiesin saavani isomman roolin ja enemmän jääaikaa. Yritin nauttia ja ottaa kaiken siitä irti. Ei minulla ollut mitään pistetavoitteita tai muuta. Tietysti sarjasijoituksen osalta kautemme olisi voinut olla aika hemmetisti parempi, mutta omalta osaltani voin olla aika tyytyväinen, Chabot sanoo Ilta-Sanomille.

Karlsson, Senatorsin kapteeni ja kasvot, lähti viime kesänä San Jose Sharksiin, jonka paidassa hän teki 3+42=45 pistettä 53 runkosarjaottelussa. Karlsson ja kumppanit kamppailevat parhaillaan Stanley Cupista NHL:n pudotuspeleissä. Senators oli runkosarjan huonoin joukkue, ja Chabot on MM-jäillä.

– En tykkää niin kauheasti ajatella omia pisteitäni. Ihan rehellisesti tavoitteeni on päästä pleijareihin. Sain junioriurallani voittaa mestaruuksia, ja haluan maistaa taas sitä, oli minulla paljon pisteitä tai ei.

Euroopassa MM-turnaus on perinteisesti iso asia, mutta mikä saa kanadalaisen lähtemään MM-jäille?

– Kun ei pääse NHL:ssä pleijareihin, tämä antaa mahdollisuuden tulla pelaamaan korkeatasoista jääkiekkoa. Täällä saa vielä vähän pelejä ja erilaisia kokemuksia, Chabot sanoo.

Ja onhan se niin, että MM-turnauksessa paineetkaan eivät etenkään pohjoisamerikkalaisille ole samanlaiset kuin NHL:ssä. Pelaajat voivat ottaa rennommin, nauttia yhteisestä ajasta muiden änäripelaajien kanssa ja yrittää siinä sivussa voittaa kiekkoturnauksen.

– Jep, kauden aikana on isot paineet menestyä joka ilta NHL:ssä. Sama tietysti täällä, mutta toisaalta kautemme on juuri päättynyt. Olemme täällä pitämässä hauskaa ja pelaamassa lätkää kovia joukkueita vastaan. Täällä on paljon lahjakkaita pelaajia NHL:stä ja jopa muista liigoista.


NHL-pelaajilla on perinteisesti eniten totuteltavaa isoon kaukaloon. Sen sanoo myös Chabot: tottumisessa menee aikansa ja pelaaminen on hyvin erilaista.

– Loppupeleissä se on syy, miksi tänne Eurooppaan tullaan. Jää on erilainen, fanit ovat erilaisia, tunnelma on erilainen. Koko juttu on erityylinen kokemus.

Kokemusta Suomesta

Chabot oli mukana Kanadan joukkueessa Helsingin alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa vuodenvaihteessa 2015–16.

Nuoret Leijonat juhli kisoissa kultaa. Kanada kaatui matkalla puolivälierässä maalein 6–5.

– Sieltä on hienoja muistoja, vaikka hävisimme Suomelle. Se oli hullu peli, jossa mentiin päästä päähän. En muista hallin (Hartwall-areena) nimeä, mutta siinä isossa areenassa oli huima tunnelma.

Suomella oli kisoissa Sebastian Ahon johtama superketju, jonka laidoilla pelasivat Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi.

– He kolme, (Mikko) Rantanen, (Kasperi) Kapanen... Meilläkin oli tosi hyvä jengi, mutta mitä muistan siitä puolivälierästä, niin otimme vähän jäähyjä. Heidän ylivoimansa oli Laineen ja kumppaneiden ansiosta aika vahvaa. Peli olisi voinut mennä kummin päin tahansa, mutta he voittivat mestaruudenkin, eli oli siihen syynsä.

Colorado Avalanchessa nykyään kiekkoileva Rantanen nousee Chabotin mieleen, kun hän pohtii NHL:n parasta suomalaispelaajaa.

– Tämän kauden jälkeen minun täytyy valita Rantanen. Häntä vastaan oli vaikeaa pelata. Hän on iso, vahva ja taitava jätkä. Ahokin on kyllä uskomaton pelaaja, Chabot pohtii.

– Rantasen, (Gabriel) Landeskogin ja (Nathan) MacKinnonin ketju oli luultavasti NHL:n paras.


Rantasta on verrattu toiseen turkulaiseen, 18-vuotiaaseen Kaapo Kakkoon, joka on ollut Leijonien tehokkain pelaaja MM-kisoissa.

Kakko teki MM-turnauksen avauspelissä upean maalin Kanadan verkkoon. Chabot oli jäällä ja luisteli laiskasti omiin, kun suomalaishyökkääjä taiteili 1–0-maalin.

– Inhoan tehdä arvioita yhden pelin perusteella. En ole nähnyt häntä enempää, koska hän pelaa Euroopassa. Mutta onhan siihen selvät syyt, miksi puhutaan, että onko hän vai Jack Hughes ykkösvaraus. Hän tekee upean uran, sillä taitoa on niin paljon. Hän on myös iso ja luistelee hyvin.

– Pääsen tutustumaan häneen pelaajana paremmin ensi kaudella, kun pelaamme lisää vastakkain.

Chabot muistuttaa, että ensi kaudella Kakko joutuu vielä MM-kaukaloita kovempaan paikkaan.

– NHL:ssä tilaa ja aikaa ei ole niin paljoa, ja vastassa on joka ilta maailman parhaat. Eiköhän hän pärjää. Siihen on syy, miksi hänet varataan ensimmäisenä tai toisena. Toivon hänelle vain parasta.

Boston vie Cupin?

Chabot seuraa yhä MM-turnauksessa aamuisin NHL:n pudotuspelien tuloksia. Pohjois-Amerikassa ollessaan hän katsoi pelejä tiiviisti.

– On nähty, että kauden paras joukkue ei välttämättä ole paras pleijarijoukkue. Se on hyvä liigalle ja osoittaa, miten lähellä kaikki jengit ovat toisiaan.

Kuka voittaa Stanley Cupin?

– Tuo on paha kysymys. Boston on lähellä, mutta... vaikea on ennustaa mitään tänä vuonna.

”Kaikki potentiaali maailmassa”

Palataan vielä Chabotiin itseensä. Takana on vahva kausi ja MM-turnauksessakin hän on muun joukkueen tapaan parantanut peli peliltä.

– Kun hän tuli tänne, hän ei varmaan hetkeen ollut ollut jäällä. Luistelu on nyt vahvempaa. Hän voi päihittää karvaajat, koska hän luistelee ja syöttää hyvin. Thomas on myös erittäin hyvä ylivoimalla. Hän näkee jään hyvin, Kanadan päävalmentaja Alain Vigneault summaa.

– Hänellä on kaikki potentiaali maailmassa, mutta niin on ollut monella muullakin ennen häntä. Kyse on siitä, miten ja millä asenteella hän tekee töitä. En tunne häntä kovin hyvin, mutta hän vaikuttaa tämän turnauksen perusteella hienolta nuorelta mieheltä, jolla on asennetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt