Tässä on Leijonien fanien tukikohta MM-Slovakiassa – fiini ravintola muuttui janoisten keitaaksi: ”Meno on kuin moukarihäkissä!”

Julkaistu:

mm-kiekko
Monet suomalaiset MM-turistit viihtyvät yhdessä. Useiden tukikohta on Sisuklubi.
Leijonien ja Yhdysvaltojen välinen MM-ottelu on hetken päästä alkamassa, kun Kosicen areenan käytävällä vastaan kävelee tuttu mies.

Hän on rakastettu SM-liigaääni, urheiluselostaja Jani Alkio, joka on MM-turnauksessa paikalla pyörittämässä Leijonien faneille suunnatun Sisuklubin toimintaa.

Alkio esittää kutsun Sisuklubille ja mainostaa etenkin iltabileiden tunnelmaa.

– Meno on kuin moukarihäkissä! Alkio tunnelmoi.

Se on nähtävä. Vastaan kutsuun myöntävästi.

Vajaa viikko on kulunut, on perjantai. Saavun vajaan parin kilometrin päässä MM-areenasta sijaitsevalle Sisuklubille pelipäivänä vähän ennen kello 17:a. Paikasta ei voi erehtyä, sillä edessä parveilee suomalaisia ja sisäänkäynti on verhoiltu Suomen lipuilla.

Tähtiesiintyjiä riittää

Paikallisen panimobaarin tiloihin rakennetun Sisuklubin yläterassilla on alkamassa pregame-tilaisuus, jonka juontaa kulttiselostaja Pepe Jürgens. Hän on yksi Sisuklubin pyörittäjistä ja seremoniamestari, jonka selkään on kirjailtu teksti Don Pepe. Asiantuntijavieraana on ex-kiekkoilija, nykyinen juniorivalmentaja Toni Mäkiaho, joka jakaa näkemyksiään Leijonien tähänastisista otteista ja kansan huulilla olevasta Kaapo Kakosta.

Paikalla on myös muusikkohahmo Aarne Tenkasena tunnettu Kaide Järvinen, jonka on tarkoitus nousta lauantaina lavalle. Bändissä soittavat Alkio ja Martti Saarinen, jotka ovat muina päivinä viihdyttäneet kisakansaa.

Paikalla on satakunta ihmistä. Suuri seurue on sonnustautunut oransseihin Hockey Night -takkeihin, mutta valtaosa ihmisistä tunnustaa sinivalkoisia värejä. Yllä on Leijonien pelipaitoja. Hassuja hattuja ja peruukkejakin näkyy. Virvokkeita nautitaan, mutta tunnelma on vielä melko maltillinen.


Vetäydymme Alkion kanssa tilavan ravitsemusliikkeen sisätiloihin.

Hän saa kertoa, mistä tässä paikassa on kysymys. Itse tilat ovat paikallisen panimobaarin, jolla on oma panimo. Baarityöntekijät ovat paikallisia.

– Tämä on tavallisesti vähän fiinimpi paikka, jossa on pöytiintarjoilu. Heillä oli aluksi vähän vaikeuksia ymmärtää, miten härmäläinen käyttäytyy eli ei mitään pöytiintarjoiluja. Kun kassakonekin kilisee, niin se on selkeytynyt, Alkio selostaa.

Osa kansasta kokoontuu jo aikaisin päivällä Sisuklubilla, joka on auki kello 11–03. Moni aloittaa päivänsä virvokkeilla. Ja kun pelin jälkeen palaa Sisuklubille, suomalainen musiikki ja livemusiikki ryydittävät kansanjuhlaa. Paikalle on roudattu suuret määrät suomalaisille tuttuja juomia kuten lonkeroa ja Jaloviinaa.

– Osa kävijöistä on sellaisia, että he haluavat olla suomalaisten keskellä. Se tuo monille turvaa. Täällä saa suomeksi kaikkea ja kaikista pidetään huolta. Heidän perään katsotaan, eikä kukaan ainakaan kuseta.


Konsepti noudattaa siis samaa kaavaa kuin Espanjan aurinkorannoilta tunnetut suomibaarit.

– Kyllä tämä on hyvin verrattavissa. Kuten Fuengirolassa, tämä kisakansa haluaa yhteisöllisyyttä ja paikan, jossa kokoontua. Esimerkiksi kultamies Petro (Peter, yksi Sisuklubin pyörittäjistä) vie halukkaat kulkueessa hallille. Toiset menevät omia reittejään, kun täällä sinne on niin yksinkertaisen helppoa mennä.

Sisuklubiin kävi tutustumassa ensimmäisen turnausviikonlopun aikana myös Jääkiekkoliiton väkeä. Kalervo Kummola, Saku Koivu ja kumppanit saivat oman, rajatun alueensa ja ihastelivat meininkiä.

Perjantain huumaa

Perjantai. Sisuklubin alaterassilla istuu joitakin ihmisiä. Yksi seurue kuuntelee viulumusiikkia, jota kiertelevät katumuusikot ovat tulleet soittamaan.

– Soita Mozartia!

Yläkerrassa, avaran baarin tiloissa, ja sen ulkoterrassilla on alkamassa Aarne Tenkasen keikka. Sisätiloissa on vielä tänään, Leijonien välipäivänä, runsaasti tilaa janoisille, mutta ulkoterassilla on runsaasti väkeä, ainakin satakunta ihmistä.

Sisällä pieni seurue pelaa Stiga-lätkää, toiset istuvat pöydissä ja katselevat televisiosta illan MM-pelejä tai jutustelevat keskenään.

Tunnelma yltyy, kun Tenkanen valtaa lavan iltayhdeksältä. Roisit ja painokelvottomat vitsit uppoavat tähän yleisöön kuin kuuma veitsi voihin.


Meno lavan edessä kiihtyy kappaleiden aikana. MM-kansa on toden totta juhlatunnelmissa. Osa väsyneemmissä, osa pysyy vielä paremmin tolpillaan. Kaikilla näyttää olevan hauskaa – ja äänekkäät naurunremakat toistuvat, kun Tenkanen pitää välispiikkejään kappaleiden välissä.

Keikka venyy yli kaksituntiseksi, ja kansa on mukana railakkaissa yhteislauluissa kappaleiden kuten Hemaisevan seksikäs pörröpää kohdalla. Bileet jatkuvat taas aamukolmeen.

Sunnuntaipäivä. Hyväntuulinen Jürgens tulee vastaan Kosicen keskustassa. Hän hehkuttaa edellisillan keikkaa ja kertoo, että loppuillasta kansa oli taas vahvassa juhlatunnelmassa.

Kivenheiton päässä Sisuklubi on jo aukaissut ovensa, ja ensimmäiset janoiset ovat jo startanneet uuden päivän. Edessä on tuttu ralli, ja illalla kansa valtaa Suomen ja Ranskan välisen ottelun lehterit.