Leijonatuomio: Suomen pelit ovat olleet karmeaa katsottavaa – Jukka Jalonen ei kalastele jääkiekolle uusia ystäviä MM-kisoissa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

MM-kiekko
Ilta-Sanomien raati perkaa Leijonien MM-pelit omalla värikkäällä tavallaan. Nyt käsittelyssä on ottelu Ranskaa vastaan, joka päättyi Suomen 3–0-voittoon.
Suomi tarrasi kiinni lohkovoittoon, kun se kaatoi Ranskan sunnuntai-iltana maalein 3–0.

IS:n raati ruotii Suomen esityksen ja turnauksen jatkonäkymät.

Raadissa ovat tällä kertaa IS:n toimittajat Ville Touru ja paikan päällä Kosicessa MM-turnausta seuraava Tuomas Arkimies sekä Radio Rockin Korporaation Harri Moisio.
  • MM-Videotuomarien Ranska-peliä käsittelevän jakson näet yltä.
Ville Touru

Sankari: Jukka Jalonen. Kokenut kehäkettu on kaivanut takataskustaan jälleen vanhan tutun kiistellyn menestysaseen, Meidän pelin. Virheitä vältellään viimeiseen asti, ja pelit ratkotaan konemaisesti. Jalonen on onnistunut suunnitelmassaan kiistatta täydellisesti.

Tämä toimi: Jalonen on saanut joukkonsa sitoutettua pelisuunnitelmaansa täydellisesti. Kukaan ei luista sovitusta, nöyrästä pelitavasta. Tulos ratkaisee, se on vastaansanomaton fakta.Tämä meni vihkoon: Suomen uninen lätkä on todella tylsää katsottavaa. Samaa sa*****n nysväystä, oli sitten vastassa Kanada, Britannia tai Ranska. Jalonen ei ainakaan kalastele jääkiekolle uusia ystäviä peluuttamallaan tyylillä. No, eipä hänen tarvitse MM-kisoissa yhtäkään lippua myydäkään, mutta itse ainakin katsoisin mieluummin vauhdikkaan, intensiivisen ja viihdyttävän ottelun, jonka Suomi sitten vaikka häviää 5–6 kuin nyt nähtyjä väsyneitä ja hidastempoisia virheidenvälttelyjä, jotka päättyvät Suomen 2–0- tai 3–1-voittoihin.

Tuus ny itte selittään: Oliwer Kasken maila katkesi alimpana viivamiehenä avauserässä ylivoimalla ja Ranskan hyökkääjä näytti karkaavan läpiajoon. Kaski ei suinkaan lähtenyt puolustamaan vaan lähti hakemaan uutta mailaa! SM-liigakauden sensaatiopuolustajan itseluottamus näyttää olevan korkealla.

Loppulause: Leijonien alkulohkon päätös on melkoista läpsyttelyä. Neljä viimeistä peliä ovat hiihtelyt Tanskaa, Britanniaa, Ranskaa ja Saksaa vastaan. Suomi ei joudu näissä peleissä kertaakaan avaamaan peliä paineen alla tai ylipäätään millään tavoin tiukille. Sitten pitäisi puolivälierässä kääntää yhtäkkiä ruuvi Tshekkiä, Sveitsiä tai Ruotsia vastaan. Voittokulusta huolimatta uhkakuvia on ilmassa, sillä tällä kertaa lohkovoitolla ei todellakaan saa helppoa vastusta puolivälieriään.

Harri Moisio

Sankari: Niko Mikkola, joka teki koko maajoukkueuransa ensimmäisen maalin. Oli myös erittäin näyttävä osuma, jota kelpaa myöhemminkin katsella. Sitä paitsi Mikkolan nimen mainitseminen tuo mieleen hänen täyskaimansa, joka olisi ansainnut viime vuosikymmenellä näyttöpaikan maajoukkueessa. Kiva, että joku Niko Mikkola siellä viimein pelaa.

Tämä toimi: Ranskan maalikehikon raudat. Suomi kilautteli niitä monta kertaa, mutta kestävää tekoa olivat – kiekko ei läpi mennyt, eikä edes vahingossa muuttanut suuntaansa maaliverkon suuntaan. Eikä ollut mitään kenttämestarin erikoisiakaan. Hienosti Suomi sai kuitenkin lähetettyä kiekkoa maalille, hyvä toki sekin.

Tämä meni vihkoon: Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen arveli ennen peliä C Morella, että vastaan tulee himokas Ranska. Jos himoa jääkiekkoa kohtaan Kosicen illassa oli, joukkue onnistui piilottamaan sen yhtä hyvin kuin nyrkkeilijä Floyd Mayweather nöyryytensä rahaa kohtaan. Haluttomuus on harmillinen vaiva jääkiekossakin, sen Ranskan esitys osoitti.

Tuus ny itte selittään: Mikä siinä mahtaa olla, että tällaisissa peleissä, joissa toinen dominoi suvereenisti alusta loppuun, numerot säilyvät kuitenkin usein pitkään varsin tasaisina? Kaikessa onnistutaan, paitsi siinä ihan viimeisessä vaiheessa, kun kiekko pitäisi saattaa maaliin. Penkkiurheilija kaipaa murskavoittoa, silloin kun siihen olisi edellytykset.


Loppulause: Suomi vei ja Ranska oli yhtä eksyksissä kuin Iivo Niskanen viikonloppuna Helsingissä puolimaratonilla. Niskanen löysi sentään lopulta maaliin, Ranska ei. Suomi on nyt kohdannut peräkkäin oman lohkonsa alisuorittajat Iso-Britannian ja Ranskan, kohta alkavat taas pelit.

Tuomas Arkimies

Sankari: Leijonien puolustajista löytyy muutama sankari. Petteri Lindbohm pelaa Leijonissa peruspakin roolissa, muttei laput silmillä. Hän antoi erittäin maukkaan syötön Joel Kivirannan tekemään Suomen avausmaaliin. Lindbohm on jo aiemmin MM-turnauksessa onnistunut myös maalinteossa. Ranska-ottelussa puolustajista Niko Mikkola onnistui maalinteossa, ja Mikko Lehtosen liikkuvaa pakkipeliä on ylipäätään ilo katsella.

Tämä toimi: Leijonissa on taas rutiinia. Ennakkoon heikommat maat kaatuvat tasaisella jauhamisella ja rutiinilla, vaikka varsinaista loistoa ei olisikaan. Lauri Marjamäen päävalmentajakaudella oireena oli, että myös heikompia maita vastaan oltiin yllättävissä vaikeuksissa ja jopa paniikissa. Kunniamaininnan ansaitsee Helsingin Sanomien kokenut urheilutoimittaja Heikki Miettinen. Hän meni pelottomasti parturiin Slovakiassa ja ilmestyi entistä tyylikkäämpänä lehdistökatsomoon. Miettinen oli vaikuttunut sekä parturin ammattitaidosta että hintapolitiikasta.

Tämä meni vihkoon: Leijonien vanha perisynti eli tehottomuus maalipaikoissa nostaa taas päätään. Lisäksi Leijonien totaalinen peliotteen menetys ensimmäisen erän lopulla oli ankeaa. Suomi roiski kiekkoa Ranskan määräämän tahdin mukaan ja ympäri kaukaloa hiihdeltiin päämäärättömästi. Ranska ei sekoilusta pystynyt rokottamaan, mutta paremmat joukkueet pystyvät. Leijonien selkänoja mahdolliseen menestykseen on ehjä viisikkopeli, joten jatkoa ajatellen peliotteen mureneminen ei ole toivottavaa.

Tuus ny itte selittään: Eikö Kaapo Kakko kehtaa rohmuta pisteitä niin sanottuja heikompia maita vastaan? Britanniaa vastaan 0+0 ja Ranskaa vastaan 0+0. No eipä siinä, Kakko on joka tapauksessa pelimies. Se on jo moneen kertaan nähty.


Loppulause: Kaikki kunnia Ranskalle, mutta Suomen kannalta tässäkin MM-alkusarjan ottelussa oli pakkopullan tuoksu. Leijonilla on alkulohkopeleistä jäljellä vielä ottelu Saksaa vastaan. Ilmassa on silti vahvaa odottelun makua. Monilla on väkisinkin mielessä jo pudotuspelit ja niin kutsuttu kuoleman peli eli torstain puolivälierä.

Suomi pelaa viimeisen lohkovaiheen ottelun tiistaina kello 13.15 Saksaa vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt