Leijonatuomio: Kaapo Kakko vältteli Patrik Laineen ennätyksen rikkomista täydet minuutit – pakkopullapelillä saattoi olla Suomelle kohtalokas hinta

rac

Julkaistu:

MM-kiekko
Ilta-Sanomien raati perkaa Leijonien MM-pelit omalla värikkäällä tavallaan. Nyt käsittelyssä on ottelu Britanniaa vastaan, joka päättyi voittoon.
Ennen ottelua MM-kääpiötä Britanniaa vastaan Suomen pelissä oli yksi kysymysmerkki.

Muut ketjut kuin Sakari Mannisen ykkönen, jonka laidoilla pelaavat Harri Pesonen ja Kaapo Kakko, eivät olleet tehneet maaliakaan tasakentin ennen perjantai-iltaa.

Kun Suomella on vielä kaksi alkusarjan peliä, sunnuntaina Ranska ja tiistaina Toni Söderholmin valmentama Saksa, oli Leijonien kannalta tärkeää, että muutkin ketjut onnistuisivat.

Siihen haettiin kuumeisesti vastausta Kosicen kuumassa kiekkoillassa.
  • IS:n MM-Videotuomarit ruotivat Britannia-ottelua yllä olevalla videolla.
IS:n Leijonatuomiossa mukana tällä kertaa Radio Rockin Korporaatiosta tuttu Harri Moisio sekä IS:n Vesa Rantanen ja Kosicesta raportoiva Tommi Koivunen.

Näin he näkivät ottelun, jonka Suomi voitti 5–0.

Harri Moisio

Sankari: Leijonien näiden kisojen uudet maalintekijät ansaitsevat jaetun sankarinviitan. Sankariksi on nostettava myös brittien maalivahti Ben Bowns, jonka liikkuminen C Moren kommentaattorin Tero Lehterän mielestä on sellaista, että mies tuskin itsekään tietää mihin on menossa. On siis carpe diem – tartu hetkeen-maalivahti. Hieno filosofia torjuntoihin ja elämään.

Tämä toimi: Britannian kannattajat. Slovakiaan on tullut noin 400 brittiä kannustamaan joukkuetta, jolta on lupa odottaa yhtä paljon kuin Suomelta euroviisuissa. Eräs brittifani mainitsi C Morella, että briteillä on kiekosta olympiakultaa, Suomella ei. Kiusallisen totta, joka toi mieleen Torinon 2006 olympiafinaalin ja Saku Koivun mailan katkeamisen. Kiitos muistutuksesta.

Tämä meni vihkoon: Kenellekään ei soisi loukkaantumisia, etenkään pelissä, joka oli armotonta pakkopullaa alusta loppuun. Niin kuitenkin kävi, että Eetu Luostarinen nilkutti ikävän näköisesti pelistä pois. Tällaisessa tilanteessa herää kysymys, onko järkeä 16 joukkueen MM-kisoissa, jos ainoa jännitys pelissä on, ettei kukaan loukkaannu.

Tuus ny itte selittään: Miten maalivahti Jussi Olkinuora piti mielensä virkeänä, kun töitä ei juuri ollut? Vaikutti siltä, että mies oli tahtomattaan italialaisessa lakossa: Hän tuli töihin, mutta eipä töitä juuri tullut tehtyä. Kaikkein pakollisimmat hommat vain hoidettiin. Tulipahan kuitenkin tilastoihin pelattu MM-ottelu. Onnea siitä.


Loppulause: Suomi oli kohdannut Iso-Britannian MM-tasolla kahdesti ja hävinnyt molemmat pelit, viimeksi vuonna 1962. Voittamisen kulttuurista huolimatta Britannia oli nyt pelkkä vastaantulija. Asennetta ja yritystä kuitenkin tuntuu löytyvän eli mikään brittiläisen joukkueurheilun vastine mäkihypyn antisankari Eddie Edwardsille ryhmä ei sentään ole.

Tommi Koivunen

Sankari: Kaapo Kakosta on puhuttu paljon, mutta pinnan alla kytee lukuisia upeita tarinoita. Katsokaa vaikka Jussi Olkinuoraa! Huiman kevätkauden Pelicansissa torjunut Olkinuora sai palkinnoksi ensin KHL-sopimuksen ja sitten MM-ottelun. Kaikki pelaa -henkinen ratkaisu sopi täydellisesti siihen kauniiseen kevättarinaan, jota Leijonissa on kirjoitettu.

Tämä toimi: Let’s go GB! Britannian kannattajat ovat olleet yksi MM-turnauksen hienoista ilmiöistä. Lukuisat brittifanit pitivät taas hienoa mekkalaa Kosicen areenassa – unohtamatta myöskään Suomen faneja, jotka osaavat olla myös äänekkäitä.

Tämä meni vihkoon: Hyvän turnauksen pelanneen Eetu Luostarisen loukkaantuminen. Keskikaistalla menee nyt todella ohueksi. Leijonien onneksi Juho Lammikko palasi perjantaina harjoitusvahvuuteen, mutta jos Luostarinen on pidempään poissa, tämä ottelun seuraukset voivat olla karut.

Tuus ny itte selittään: Paikoin Britanniaakin vastaan pelin ulkopuolella kaarrellut Jack Hughes, hei! Suomen kolmosmaalivahdillakin on sinua enemmän tehopisteitä. Nyt jotain rotia!

Loppulause: Jokseenkin odotetunlainen voitto tasaisella jauhamisella. Vaan mikä on Suomen sentterinelikko seuraavassa ottelussa? Joukkueessa on toki laitureita, jotka pystyvät tarpeen tullen pelaamaan keskelläkin kuten Jere Sallinen, Kristian Kuusela ja Kaapo Kakko.

Vesa Rantanen

Sankari: Toni Rajala teki tärkeän ja Leijonien henkiset lukot murtaneen avausmaalin, mutta ottelun suurin sankari oli Britannian maalivahti Ben Bowns, joka esitteli kuuluisan ”Sheffieldin koulukunnan” torjuntatyylin: selän takaa mailan varrella maaliviivalta. Atte Ohtamaan siniviivalta laukoma 2–0-osuma repi Britannian pahemmin halki kuin Nigel Farage ja Boris Johnson yhdessä.

Tämä toimi: Suomi pelasi vaisuhkon ja jopa lepsulta näyttäneen ottelun, mutta henkiseen paineeseen oli selvä syy: vuoden 1936 MM- ja olympiakultamitalisti Britannian murhaava historiatilasto Suomea vastaan lyyhisti valtavaa vastuuta kantaneet ykköstykit, ja vastuunkanto jäi alimpien ketjujen jalkasotilaille. Tulevaisuutta ajatelleen pieni Suomi kylvi kuitenkin tärkeän siemenen: voittotilasto Britanniaa vastaan on nyt vihdoin auki, joten seuraavissa kisoissa on helpompaa.


Tämä meni vihkoon: Suomen ja valmiiksi harvenneen sentterikaluston tärkeä palanen Eetu Luostarinen sai pahan tällin polveensa aloituksen jälkitilanteessa ja joutui linkuttamaan koppiin. Isku polven sivuun näytti sellaiselta, jonka jälkeen ortopedi yleensä puhuu sivusidevammasta ja 2–4 viikon sairauslomasta. Luostarisen menettäminen olisi kyllä aivan liian kova hinta tällaisen, aika turhan ottelun pelaamisesta.

Tuus ny itte selittään: Jukka Jalonen on valinnut jo kuopatun Kaikki pelaa -strategian tähän turnaukseen, mutta Jussi Olkinuoran kaivaminen naftaliinista maaliin on jo kaikilla mittareilla epäortodoksinen veto. Leijonat on turvautunut MM-kisoissa kolmen maalivahdin käyttämiseen vain totaalisten epäonnistumisten, loukkaantumisten tai muiden katastrofien takia, viimeksi viimeksi 2004, joten on vaikea nähdä mitä voitettavaa tässä oli. Hämähäkinseitit Olkinuoran kiinniottohanskasta ropisivat avauserän 18:lla minuutilla, mutta kasvoivat loppupelissä takaisin.

Loppulause: Vakavasti. Suomi hoiteli pakkopullan rutiinilla. Leijonat sai uusia miehiä maalintekijäsarakkeeseen, mutta alkuturnauksen loistanut ykkösketju Kaapo KakkoSakari ManninenHarri Pesonen pelaili ottelun hajanaisesti pystymättä luomaan kuin pari maalipaikkaa. Erityisesti Kakolla oli syttymisvaikeuksia vähäpätöistä vastustajaa vastaan: hän hiihteli sen väkisin läpi ja säästi Patrik Laineen maaliennätyksen rikkomiseen tärkeämpään iltaan. Kakko on osoittanut, että mitä isompi peli, sen paremmin hän pelaa ja nyt mentiin päinvastoin.
  • MM-Videotuomarien Kaapo Kakko -spesiaalijakso alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt