Leijonatuomio: Kaapo Kakon ketju liekehtii valaisevana majakkana – mutta säihkyvän trion takaa paljastuu karu totuus

Julkaistu:

MM-kiekko
Ilta-Sanomien raati perkaa Leijonien MM-pelit omalla värikkäällä tavallaan. Nyt käsittelyssä on Tanska-ottelu, joka päättyi Suomen 3–1-voittoon.
Suomi otti MM-alkusarjan kolmannen voittonsa neljännessä ottelussa, kun se kaatoi Tanskan maalein 3–1.
Raadissa ovat mukana tällä kertaa IS:n Vesa Rantanen ja Ville Touru sekä Telian ja IS:n asiantuntija Ismo Lehkonen.

Harri Moisio

Sankari: Kaapo Kakko näytti taas miten sankaruus tarvittaessa otetaan, jos se ei muille kelpaa. Erityinen huomio pitää kiinnittää Suomen 1–1-tasoitusmaalin jälkeiseen tuuletukseen. Keski-ikäinen, mutta nuoreksi itsensä kuvittelema setämies sanoisi Kakon rauhallisen eleettömästä riehaantumattomuudesta: übercool. Ja sanookin. Lol.

Tämä toimi: Tanskan yhden ilmeen päävalmentaja Heinz Ehlers. Tämä 53-vuotias kivikasvo voisi sellaisenaan näytellä kenen tahansa Bond-pahiksen turvamiestä. Ehlers piti myös fläppitaulusulkeisia läpi ottelun. Iso osa merkinnöistä syntyi tussilla, josta ei tuppea oltu otettu pois. Kukaan ei sitäkään kyseenalaistanut. Sekin osoitus isosta auktoriteetista.

Tämä meni vihkoon: Marko Anttilalle soisi enemmän tehopisteitä. Kapteeni repii, raastaa ja luo paikkoja, mutta tehoja ei oikein synny. Penkkiurheilija muistaa helposti vain tehomiehet, Anttila ansaitsisi tulla muistetuksi muustakin kuin siitä, että hänen lempinimensä on Mörkö.

Tuus ny itte selittään: Mikä kuvio siinä mahtaa olla taustalla, että toista vuotta peräkkäin MM-kisoissa ns. kiss camin tunnusäänenä soi Nazareth-yhtyeen Love Hurts? Millään tulkinnalla siitä ei iloista rallatusta saa. Kappale pyörii päässä silloin kun vapun jälkeisenä maanantaiaamuna kömpii kotiin. Kansainvälisen kiekkoliiton musiikkivastaavalla on erikoinen huumorintaju.

Loppulause: Nihkeää oli. Vähän jopa odotettuakin, kun muistaa kuinka viime vuonna Tanskaa vastaan kisoissa kävi. Nyt kun yo-kirjoitusten tulokset ovat tulleet, annettakoon sen kunniaksi Suomelle arvosanaksi cum laude approbatur. Läpi siis meni, mutta ei sellaista todistusta juhlissa vieraille esitellä kuin pyydettäessä.

Ville Touru

Sankari: Tähän paikkaan voidaan lukita koko kisojen ajaksi Kaapo Kakko. Mitähän tästä ihmepojasta ei ole vielä sanottu? No, vaikka sellainen huomio, että kaverin Instagram-seuraajien määrä on noussut vajaassa viikossa jo ainakin reilulla 20 000:lla. Kovaa valuuttaa 18-vuotiaalle.

Tämä toimi: Kakko–ManninenPesonen. Tämä ketju pelasti jälleen Leijonat. Säihkyvän trion takaa paljastuu kuitenkin karu totuus: mikään muu vitja ei ole tehnyt Suomelle tasakentällisin yhtä ainutta maalia tässä turnauksessa! Onneksi perjantaina Britanniaa vastaan voi keskittyä tilastojen paranteluun.

Tämä meni vihkoon: Suomi ei pysty odotetusti dominoimaan tai tappamaan pelejä ennakkosuosikkina. Britannia on läpihuutojuttu, mutta Ranskan ja Saksan kanssa tilanne on toinen. Toisaalta, Suomi pitää aina jännityksen pelissä. Johan näissä kisoissa onkin nähty jo liian monta teurastusta.

Tuus ny itte selittään: Kaapo Kakko on 17 senttiä pidempi kuin Leijonien lyhin pelaaja Sakari Manninen, mutta onko Kakolla silti lyhyempi maila kuin ketjukaverillaan? Olisi mielenkiintoista nähdä rinnakkain Kakon sählymaila ja kapteeni Anttilan heinäseiväs.

Loppulause: USA-tappiosta huolimatta Leijonilla on lohkovoitto täysin omissa käsissä, kun jäljellä on vielä kolme lohkopeliä. Puolivälierävastuksella ei vielä tosin pysty spekuloimaan juuri lainkaan, sillä Venäjä, Ruotsi, Tshekki ja Sveitsi voivat veivailla vielä toisen lohkon sijoitukset ihan miten päin vain.

Vesa Rantanen

Sankari: Suomella on MM-kisoissa yksi historiansa parhaista ja tiiveimmistä joukkueista, mutta yksi ja sama nuorukainen – Kaapo Kakko, 18 vee – ratkoo kaikki pelit. Juuri, kun Suomi oli alivoimamaalin jälkeen Tanskaa vastaan pulassa, pelasti Kakko ihmemaalilla kaiken. Ja järkkäsi ohimennen kaksi muuta. Suoraa Hall of Fameen!

Tämä toimi: Suomen viisikkopeli on niin jämäkässä kunnossa, että on lähes mahdotonta nähdä joukkueen missään kohdassa notkahtavan. Ja jos niin edes hetkellisesti käy, nousee Kaapo Kakko esiin ja loihtii käänteentekevän maalin tai syötön. Hän on kuin peruskallion päälle pultattu liekehtivä majakka, jonka valossa kaikkien on hyvä matkata kohti finaalia.

Tämä meni vihkoon: Viisi kaksiminuuttista. Viisi kaksiminuuttista pelissä, jossa Suomi hallitsi kiekkoa ja etenkin pelin rytmiä ja virtausta mielin määrin. Se vaatii jo melkoista epäonnea ja jonkin tasoista tunarointiakin, että onnistuu näillä parametreillä istumaan puoli erää jäähypenkillä. Jatkossa tällaiseen huolimattomuuteen ei ole varaa.

Tuus ny itte selittään: Atte Ohtamaa Tanskan maalissa. Hän sai laukauksen päänsä tienoille ja oli hetken kanttuvei, mutta jatkoi sitten kuin mitään ei olisi tapahtunut – jolloin Tanska oli jo maalinsa tehnyt. Jos kiekko osuu päähän, sitä joko tuuperrutaan, ja peli vihelletään poikki, tai ei mitään. Tuupertuneena pelaamista ei suositella.

Loppulause: Leijonien joukkue- ja viisikkopeli on juuri nyt niin vakuuttavan harmonista ja varmaa, että Suomen voi voittaa vain sellainen joukkue, jonka viisikkopeli on yhtä vahvaa, mutta jolla on 20 yksilötasolla parempaa pelaajaa. Ja tähän mennessä yhdelläkään maalla ei ole ollut näitä kahta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt