Suomalainen ex-maalivahti on julkkis MM-isäntä Slovakiassa – rooli tv-sarjassa, kuvia baarien seinillä: ”Kulttimaine” - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Suomalainen ex-maalivahti on julkkis MM-isäntä Slovakiassa – rooli tv-sarjassa, kuvia baarien seinillä: ”Kulttimaine”

Sasu Hovi on julkkis MM-kisojen isäntämaa Slovakiassa.

Julkaistu: 16.5.2019 6:46

Sasu Hovi valloitti slovakialaisten sydämet pelattuaan Slovan Bratislavassa.

Kuka on MM-kisojen isäntämaan Slovakian tunnetuin suomalaisjulkkis? Ainakin lähellä tätä titteliä voisi olla Sasu Hovi.

Suomalaiset kiekkojännärit muistavat Hovin SM-liigasta Tapparan ja Pelicansin pienehkönä maalivahtina, mutta suurimmat mainetekonsa ex-veskari toteutti kiekkourallaan Slovakiassa.

Hovi nousi niin suureen suosioon Slovakiassa, että hän veti cameo-roolin television draamasarjassa, paikallisessa Salatuissa elämissä. Lisäksi hän oli television keskusteluohjelmissa kertomassa näkemyksiään milloin mistäkin.

Ja pyydettiin Hovia myös mukaan Slovakian Tanssii tähtien kanssa ohjelmaankin. Tämän kutsun hän tosin joutui hylkäämään ajanpuutteen vuoksi ja siksi, että silloinen valmentaja suhtautui penseästi ajatukseen tanssahtelusta koko kansan edessä.

Hovin suosio näkyy myös katukuvassa. Bratislavan baarien seinillä on hänestä seinän kokoisia kuvia, ja suomalaismaalivahdin fanipaitojakin näkyy yhä.

Kuva Sasu Hovista bratislavalaisen ravintolan seinässä.

Hovi pelasi suurseura Slovan Bratislavassa kolme kautta vuosina 2006–2009 voittaen kaksi Slovakian mestaruutta ja yhden pronssin. Lisäksi hän onnistui Slovakian-aikanaan maalivahdille harvinaisessa tempussa eli maalinteossa.

Hovi, 36 uskoo, että hänen suosionsa Slovakiassa perustuu paitsi menestykseen kaukalossa myös siihen, että hän opetteli maan kielen.

– Kyllä minulla kai sellainen kulttimaine Slovakiassa on. Ihmiset muistavat minut yhä ja se on tosi mukavaa.

Hovi päätti aikoinaan lähteä Slovakiaan, koska ura Suomessa junnasi paikallaan. Hovi tarvitsi uralleen uuden alun ja sen hän myös sai.

Slovakian-jakson jälkeen Hovi vaihtoi rajan toiselle puolen Tshekkiin Kometa Brnon joukkueeseen. Hänen aktiiviuransa päättyi Ebel-liigassa Orli Znojmon joukkueessa kauden 2013–2014 jälkeen.

Sasu Hovi torjui myös Pelicansin maalilla. Kuva on vuodelta 2003.

Slovakian medialta tulee yhä yhteydenottoja ja haastattelupyyntöjä Hoville – varsinkin näin MM-kisojen aikaan.

Jotain Hovin arvostuksesta kertoo myös se, että Slovakian jääkiekkoliitto pyysi häntä konsultoimaan Erkka Westerlundin kanssa slovakialaispelaajien pelaajapolun kehittämisessä pari vuotta sitten.

– Minä autoin heitä maalivahtivalmennuksen asioissa. Ja autan mielelläni. Sain Slovakian kiekolta itse niin paljon, Hovi kertoo.

Sasu Hovi ylsi urotekoihin Slovan Bratislavan paidassa.

Nykyisin Hovi pyörittää jääkiekon HDC-harjoittelukeskusta Pirkkalassa. Keskuksessa pyritään kehittämään kiekkoilijoiden yksilötaitoa.

– Meillä treenaa kiekkoilijoita ihan pikkujunioreista ammattilaisiin. Yksi tavoitteemme on houkutella esimerkiksi KHL-seuroja asiakkaaksemme, mutta päätähtäin on nimenomaan yksilötaidon kehittämisessä, Hovi kertoo.

Tampereella perheensä kanssa asuvalla Hovilla on monta rautaa tulessa, sillä hän on mukana myös joukkuetekstiilibisneksessä.

– Tekstiilijutut aloitin jo peliuran aikana, mutta HDC on ollut pystyssä vajaan vuoden ajan.

Lisäksi Hovi toimii Tapparan 2011 syntyneiden juniorijoukkueen maalivahtivalmentajana. Hänen 8-vuotias poikansa pelaa tässä joukkueessa.

– Hän ei ole tehnyt vielä lopullista päätöstä pelipaikastaan, mutta tätä nykyä hän tykkää pelata enemmän maalivahtina kuin kenttäpelaajana, Sasu Hovi raportoi.

Sasu Hovi on Tapparan kasvatti. Tässä hän torjuu kirvespaitojen maalilla 2004.

Sasu Hovin mielestä Slovakian kiekon suunta on ylöspäin, vaikka maan pääsarjassa edelleen vallitsevat ongelmat heijastelevat pelaajatuotantoon.

– Bratislava tarkoittaa käytännössä puolta koko Slovakian kiekosta. Ja Bratislavasta ei ole nyt seuraa maan omaan pääsarjaan, kun Slovan Bratislava pelaa KHL:ssä. Se on ongelmallista sponsoritulojen suhteen ja pelaajien kehityksen kannalta, Hovi miettii.

Hovi ei ole vielä varma, ehtiikö hän itse seuraamaan Slovakian MM-kisoja paikan päälle. Kutsuja hänelle on jo maasta sadellut.

– Mieli tekisi kyllä kovasti tulla ja tuttuja siellä olisi paljon, mutta katsotaan nyt, antavatko työkiireet myöden.

Syntynyt 12.8.1982 Toijalassa

Pelannut maalivahtina Suomessa mm. Tapparassa ja Pelicansissa, miesten SM-hopeaa 2002

Kaksinkertainen Slovakian mestari Slovan Bratislavan joukkueessa

Tshekin Extraliigan hopeaa Kometa Brnon joukkueessa

Tshekin Extraliigan arvokkain pelaaja kaudella 2009-2010

Perheessä 2- ja 8-vuotiaat pojat sekä 11-vuotias tyttö

Asuu perheensä kanssa Tampereella

Pyörittää nykyisin jääkiekon yksilötaitoon keskittyvää harjoituskeskusta sekä joukkuetekstiilibisnestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?