Tallennus katkesi juuri ennen Kaapo Kakon ihmemaalia – Kimmo, 46, raivostui Elisalle: ”Miten tällainen on mahdollista?”

Julkaistu:

mm-kiekko
Helsinkiläinen Kimmo Laine ei voinut katsoa Suomen peliä suorana lähetyksenä. Tulospiilosta katsominen meni puihin.
Harva asia on urheilufanille tuskallisempaa kuin huippumatsin suoran lähetyksen meneminen sivu suun. Helsinkiläinen Kimmo Laine, 46, löysi itsensä inhottavasta tulospiilon pakkoraosta lauantaina, kun Suomi kohtasi Slovakian.

Laine oli pakon sanelemana auton ratissa, kun ottelu oli käynnissä Slovakiassa. Niinpä hän oli päättänyt nauhoittaa ottelun palveluntarjoajan tallennuspalvelulla. Laine pääsi peliin kiinni kotiin tultuaan.

Suomi kaatoi Slovakian 4–2 ja sankarina hääri jälleen Kaapo Kakko. TPS:n kasvatti iski kolme maalia. Laineen katselukokemus meni kuitenkin pilalle, kun nauhoitettu lähetys katkesi yli minuutti ennen ottelun loppua.

Häneltä jäi Kakon viimeinen maali näkemättä puhumattakaan siitä, että mahdollinen Slovakian kiri jäi täysin mysteeriksi. Elisa Viihteen asiakas kävi kuumana.

– Nauhoitukset on hoidettu ajastuksella, eli se päättyy kun se päättyy. Erä alkoi ilmeisesti vähän myöhässä, koska nauhoitus vaan yhtäkkiä loppui. Minulla on usein sama ongelma, kun tallennan urheilua tai jotain elokuvia eri kanavilta tällä systeemillä, Laine kertoi IS:lle.

– Tämä on ihan sama ongelma kuin jo vuosikymmeniä sitten VHS-kasettien kanssa. 30 vuoden aikana tekniikka ei ole kehittynyt yhtään!


Keskeinen ongelma nauhoitusjärjestelmässä on, jos kanava, jolta lähetys nauhoitetaan, on ohjelmineen myöhässä tai jos ottelu venyy odottamattoman pitkäksi.

– Miten tällainen on mahdollista 2000-luvulla? Luulisi, että näitä pystyisi tarkentamaan lähettämällä jonkinlaisen signaalin, kun elokuva tai peli alkaa. Jouduin katsomaan ratkaisun YouTubesta! Laine sanoo.
Elisa Viihteen liiketoimintapäällikkö Magnus Pettersson kertoo IS:lle olevansa pahoillaan asiakkaiden kokemista ongelmista.

Petterssonin mukaan syy on ajastusjärjestelmässä. Tv-kanavat määrittävät kunkin ohjelman aikaikkunan, ja Elisa lisää jokaiseen tallennettavaan ohjelmaan viiden minuutin puskurin päättymisajan jälkeen lähetyksen venymisen varalta. Nyt se ei riittänyt, ja Laineen tapaan moni muukin myöhäisjännäri ei nähnyt ottelun loppua.

Pettersson lupaa MM-kiekon ajaksi muutoksen asiaan.

– Venytämme puskurin kisojen ajaksi 15 minuuttiin. Sillä pitäisi varmistaa, että katsojat näkevät koko tapahtuman.


Elisan järjestelmällä ei ole mahdollista vanhaan VHS-tyyliin syöttää itse haluamiaan nauhoitusaikoja, vaan asiakas on tv-kanavien ja palveluntarjoajan armoilla. Tämän vuoksi asiakkaan olisi esimerkiksi tehtävä erillinen tallennussääntö itse ottelulle ja erikseen studiolähetyksille. Pettersson suosittelee, että asiakkaat nauhoittavat kaikki osuudet. Silloin saa varmuudella koko pelin.

– Tallennussäännön luominen on helppoa, ja jos tallentaa sekä ottelut että studiot niin saa varmuudella kaikki tapahtumat.

Entä, jos ottelu menee jatkoajalle?

– No, kuten sanoin, meillä ei ole automaattista mahdollisuutta pidentää tallennusaikaa, emmekä me voi saada tietoa pelin venymisestä mistään. Käytännössä suosittelen tämän varalle studiolähetysten tallentamista, koska ne tulevat heti pelien perään.

Eikö tällainen ole hieman vanhanaikaista? Eikö ole mitään mahdollisuutta lähettää laitteisiin esimerkiksi signaalia, kun ottelu tai elokuva oikeasti alkaa ja päättyy?

– Tällä hetkellä ei valitettavasti ole.

Eikö asiakas voisi itse määrittää nauhoitusaikaansa, eikö se korjaisi ongelman?

– Olemme halunneet tehdä järjestelmästämme mahdollisimman helppokäyttöisen. Jos lisätään paljon eri mahdollisuuksia tehdä eri asioita, niin helppokäyttöisyys poistuu. Olemme valinneet tämän tavan toimia, ja suurimmassa osassa tapauksista se on helppokäyttöinen. Tällaisia valitettavia tapauksia tulee joskus, mutta pyrimme siihen, että kaikki olisi asiakkaalle mahdollisimman helppoa eikä niin, että joutuisi miettimään, että milloin, miten ja mistä ohjelmat tulevat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt