Kommentti: Leijonia vastaan sikaillut jalkapyyhkäisijä selvisi varoituksella – kansainvälisen jääkiekkoliiton löyhkä voimistuu - MM-kiekko - Ilta-Sanomat

Kommentti: Leijonia vastaan sikaillut jalkapyyhkäisijä selvisi varoituksella – kansainvälisen jääkiekkoliiton löyhkä voimistuu

Tapaus Clayton Keller on skandaali.

Julkaistu: 15.5.2019 15:56

IIHF:n viimeisetkin uskottavuuden rippeet putoilevat samaa vauhtia kuin kirosanat Jukka Jalosen suusta, kirjoittaa toimittaja Tuomas Arkimies.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF teki sen taas. Sekoilu naisten MM-kisoista on tuoreena muistissa ja nyt tämä.

Ottelussa Leijonia vastaan sikaillut Clayton Keller selvisi törkytempustaan varoituksella. Mikä ihmeen varoitus? Miksi ammattipelaajalle annetaan MM-kisoissa joku mystinen varoitus äärimmäisen törkeästä rikkeestä?

Kyse on pelaajien turvallisuudesta ja pelin kunnioittamisesta. Jalkapyyhkäisy on halpamainen temppu.

Varoitus sen sijaan on vitsi. Usean ottelun pelikielto olisi ollut ainoa oikea ratkaisu.

Edes jonkin sortin pelikielto olisi osoittanut, että IIHF on tosissaan ja välittää pelaajista ja pelistä. Mutta ei, valoja ei saatu päälle.

Suosittiinko tai paapottiinko NHL-pelaaja Kelleriä? Varotaanko, etteivät NHL-piirit suutu? Tähän ei IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ottanut Ilta-Sanomien kysyessä kantaa.

Pelissä tapahtui tuomarivirhe. Ja virheen ovat myöntäneet myös kohuottelun tunarituomarit, Tshekin Jan Hribik ja venäläinen Jevgeni Romasko. Kummolan sanoin virheen ovat itse asiassa myöntäneet ”kaikki”.

Kalervo Kummola on pitkän linjan kiekkovaikuttaja.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on haukkunut tuomaritoiminnan ja IIHF:n päätöksen varoituksesta harvinaisen selvästi ja voimasanojen saattelemana jäänrakoon.

Jalonen on hyökännyt aidosti ja kärkevästi IIHF:n linjattomuutta vastaan. Siinä samalla hän viestittää kokemattomalle ja MM-kisojen ensikertalaisia pursuavalle joukkueelleen tukevansa ryhmäänsä viimeiseen asti.

Mestarivalmentaja Jalonen, 56, näyttää, että kokemattomien pelaajien ei tarvitse mennä yksin pimeään metsään. Jalonen viestittää painokkaasti, ettei Leijonien pidä niellä vääryyksiä IIHF:n sontaluukusta.

Suomella ei ole tässä MM-joukkueessa NHL-sädekehällä varustettua pelaajaa, joka voisi astua esiin ja puhua joukkueen puolesta suunsa puhtaaksi, mutta Suomella on Jalonen, IIHF:n turnauksissa miesten ja nuorten maailmanmestaruuden voittanut valmentaja.

Jalosella on mestaruuksia, kannuksia ja kanttia.

Mestarivalmentaja Jukka Jalonen on Leijonien äänitorvi IIHF:ää vastaan.

Jotain hyvääkin tapaus Kellerissä voi nähdä. Se koettiin alkusarjan pelissä. Nyt paine IIHF:n johdossa kasvaa – väärät ja epäoikeudenmukaiset tuomiot kestävät entistä vähemmän päivänvaloa.

Jos nähdyn kaltaista tapahtuu pudotuspeleissä, putoilevat IIHF:n viimeisetkin uskottavuuden rippeet samaa vauhtia kuin kirosanat Jukka Jalosen suusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?