Leijonien kapteeni varattiin NHL:ään, vaikkei hänen ollut nähty edes pelaavan – Sakari Pietilä muistaa yhä puhelun: ”Tule katsomaan, mikä mies tänne on tullut!”

Julkaistu:

Jääkiekko
Marko Anttila varattiin aikoinaan NHL:ään neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta.
Marko Anttila ei ollut mikään säkenöivä junioritähti.

Kun vaikkapa Kaapo Kakko dominoi jo MM-kisoissa varausvuotenaan, Leijonien nykyinen MM-kapteeni esitteli samanikäisenä taitojaan huomattavasti vaatimattomimmissa puitteissa.

Kesällä 2004 NHL:ään poimittu Anttila pelasi edeltävän kauden vielä kasvattajaseurassaan Lempäälän Kisassa, jonka edustusjoukkue pelaili 2. divisioonassa, siis neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Anttila pelasi kauden aikana runsaasti myös seuran vanhimmissa junioreissa A-nuorten Suomi-sarjassa.

Monien ihmetys olikin melkoinen, kun lähes kaikille suomalaisillekin tuntematon 203-senttinen lempääläläishujoppi poimittiin perinteikkääseen Chicago Blackhawksin organisaatioon varaustilaisuuden 9. kierroksella.

Varauksen takana hääri tuolloin Chicagon kykyjenetsijänä työskennellyt Sakari Pietilä.

Nykyään urheilun parissa lyhytterapeuttina työskentelevä Pietilä, 64, muistaa vielä 15 vuotta myöhemmin Anttilan yllättävään varaukseen johtaneet tapahtumat.

– Juha Pajuoja piti kauden jälkeen Ilveksen A-juniorien testileiriä. Juupe soitti mulle, että tule katsomaan, mikä mies tänne on tullut Lempäälästä!

Pietilä suuntasi välittömästi vihjeen perään ja vakuuttui nopeasti näkemästään.

– Harvinaisen iso jätkä, joka ampui hyvin. Tiesin, että tuntemattomalla kaverilla oli yleisurheilutaustaa.

– Näin siinä potentiaalia ja varasin, vaikka en ollut nähnyt häneltä peliäkään! Siihen aikaan varattiin yhdeksän kierrosta (nykyään 7), ja viimeisillä saatettiin hakea yllätyksiä.

Mistään hupikierroksesta ei suinkaan ollut kyse: Vain kaksi numeroa ennen Anttilaa Nashville Predators huusi muuan Pekka Rinteen nimen. Kaksi vuoroa Anttilan jälkeen Montreal Canadiens puolestaan varasi myöhemmin NHL:n All Stars -tason pelaajaksi ja Stanley Cup -voittajaksi nousseen sveitsiläispuolustaja Mark Streitin.

Pietilä työskenteli kykyjenetsijänä useiden vuosien ajan mutta ei muista vastaavaa tapausta, jossa pelaaja olisi varattu NHL:ään ilman, että hänen oli nähty edes pelaavan.

– Ei ainakaan minun eteeni ole tullut toista vastaavaa, että ihan noin metsän siimeksestä olisi poimittu.

– Puhuin silloin Göran Stubbin pyörittämälle skouttitoimistollekin hänestä, eikä kenelläkään ollut Anttilasta hajuakaan. Se oli sitten aika suuri hämmästys, kun Marko varattiin, ja mitat tulivat esille. Silloin mietittiin, että mikä mies tämä on, josta ei oltu edes Suomessa kuultu mitään!


Anttila kävi pari kertaa Blackhawksin nuorten pelaajien leirillä, mutta NHL:n portit eivät lopulta seurassa avautuneet.

– Marko oli lopulta vähän late bloomer. Varaus meni sitten umpeen. Tuntuu kuitenkin hyvältä nähdä, millainen pelaaja hänestä tuli. Noilla eväillä olisi varmasti pystynyt pelaamaan NHL:ssä. Siitä olen varma, Pietilä sanoo.

Vielä ei toki olisi liian myöhäistä.

33-vuotias Anttila on noussut maajoukkueen vakiomiehistöön vasta parin viime kauden aikana ja vakuuttanut monet nöyrällä ja joukkueelle arvokkaalla pelaamisellaan.

Seurajoukkuetasolla Anttila on edustanut kolmen viime kauden ajan KHL-seura Jokereita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt