Marko Anttilan huima matka kakkosdivarista NHL-varaukseen ja Leijonien kapteeniksi – ”Ei tarvitse kuperkeikkoja heitellä”

Julkaistu:

MM-kisat
Marko Anttila nousi haalarimiehestä Suomen MM-joukkueen kapteeniksi.
Urheilussa viljellään turhan usein sanoja uskomaton ja käsittämätön. Marko Anttilan tarina kakkosdivisioonasta Leijonien MM-joukkueen kapteeniksi hipoo kuitenkin uskomattoman rajoja.

Anttilan, 33, tarinaa alettiin toden teolla kirjoittaa vuonna 2004. Hänet varattiin käytännössä sokkona NHL:ään.

Tapahtumat etenivät niin, että Juha Pajuoja piti Ilveksen A-juniorijoukkueelle testileiriä.

Pajuoja soitti Chicago Blackhawksin silloiselle kykyjenetsijälle Sakari Pietilälle, että tämän pitäisi tulla katsomaan hujoppihyökkääjää, joka ampuu terävästi ja liikkuu isoksi mieheksi kohtuullisen hyvin.

Pietilä näki Lempäälän Kisan kakkosdivarijoukkueessa, siis neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, pelanneessa Anttilassa potentiaalia.

Hän varasi 203-senttisen hyökkääjän Blackhawksiin yhdeksännellä kierroksella, vaikka ei ehtinyt nähdä tältä yhtään virallista peliä.

Anttila kävi parina vuonna Chicagon nuorten pelaajien harjoitusleirillä, mutta NHL:n ovet eivät hänelle ikinä auenneet.

– Ei minulle ikinä kerrottu syytä, miksi NHL:n suunnasta ei lopulta tullut mitään konkreettista. Ei minulle kuitenkaan jäänyt siitä mitään hampaankoloon. Varaus leireineen oli hyvä kokemus ja auttoi minua uralla joka tapauksessa eteenpäin, Anttila sanoi.


Ensimmäiset maaottelunsa Anttila pelasi keväällä 2008.

Jukka Jalosen tultua ensimmäisen kerran miesten maajoukkueen päävalmentajaksi vuoden 2008 MM-kisojen jälkeen Anttilaa alkoi näkyä entistä enemmän maajoukkuepaidassa. Uransa ensimmäiset MM-kisat Anttila pelasi 2013.

Vuosien varrella Anttilasta on tullut nimenomaan mestarivalmentaja Jalosen luottopelaaja. Anttila on ollut Jalosen joukkueissa paitsi maajoukkueessa myös KHL:ssä Jokereissa.

Jalonen on kertonut pitävänsä Anttilasta siksi, että tämä pystyy erinomaisesti suojaamaan kiekkoa ja pitämään pelivälineen kriittisillä hetkillä omalla joukkueellaan.

Hän on myös kehunut Anttilan puolustuspeliä, ulottuvana pelaajana tämä on etevä katkomaan syöttölinjoja ja riistämään kiekkoja kaukalon kulmissa.

– Onhan se totta, että olen tietyllä tapaa sopinut Jukan pelisapluunaan. Olen tykännyt pelata hänen joukkueissaan, ei siinä mitään.

– Ainahan valmentajilla luottopelaajia on. Harvassa ovat ne valmentajat, joilla ei sellaisia ole, Anttila itse ruotii.

Jalosen mainitsemat hyveet ovat kantaneet Anttilaa eteenpäin, mutta vuosien varrella hänestä on jalostunut yhä monipuolisempi pelaaja.

Viime vuoden MM-kisoissa Anttila ihastutti paitsi roolipelaajana myös tehopisteillään. Hänelle kirjattiin 2+2 tehopistettä kahdeksassa ottelussa.

Lisäksi Anttila osaa tekemisillään ja sanomisillaan ärsyttää vastustajia, jotka ovat kerran jos toisenkin ottaneet jäähyn suomalaiskolossille kimpaannuttuaan.

Omassa pukukopissa Anttila on sen sijaan pidetty mies. Siitä kertoo kapteenin C-kirjain ja se, että kun Anttila tulee muiden Leijonien pelaajien kanssa puheeksi, kiekkoilijoiden kasvoille kohoaa usein leveä hymy.

Kaukalossa saattaa räiskyä, mutta siviilissä Anttila on lempeä mies. Erityisesti hänen sydämensä sulattaa kaksivuotias tytär.

Hän kertoo myös viihtyvänsä mökillä luonnon helmassa erittäin hyvin. Nyt pitäisi viihtyä MM-kisojen painekattilassa – ja vieläpä kapteenin ominaisuudessa.

– Ensisijaisesti kapteenin homma on minulle kunniatehtävä ja nimenomaan positiivinen juttu. Tuohan se tiettyä vastuuta, mutta lopulta kaikki pelaajat ovat tasavertaisia, Anttila naulaa.


Leijonien MM-joukkueen kapteenin valitsi valmennusjohto ja viime kädessä päävalmentaja Jukka Jalonen. Mitään pelaajien äänestystä kapteenista ei järjestetty.

– Ainakin minun aikanani Leijonien kapteenin on aina ilmoittanut valmennusjohto, Anttila kertoi.

Otitko kapteenin tehtävät avosylin vastaan vai keskusteltiinko siitä?

– Kai siitä voisi keskustellakin, mutta ei minulla tullut mieleen mitään debattia järjestää – enkä missään tapauksessa halunnut kieltäytyä. En näe tehtävässä mitään negatiivisia puolia, Anttila kertoi.

Joskus on käynyt niin, että kapteeniksi valittu pelaaja ottaa vähän liikaa painolastia harteilleen, eivätkä pelit suju kapteenin C rinnassa odotetusti.

Antoiko päävalmentaja Jalonen sinulle joitakin evästyksiä kapteenin tehtävään?

– Totta kai. Hän sanoi, ettei tarvitse mitään kuperkeikkoja heitellä. Riittää, että on ihan oma itsensä. Se oli hyvä neuvo, ja luotan siihen, että oma peli kantaa, Anttila vastasi.

Entäs kapteenin ”päiväkäsky” Kanada-matsiin?

– Rähinä päälle!

MM-avausottelu Suomi–Kanada alkaa perjantaina kello 17.15.

Leijonien kapteenit MM-kisoissa 2000-luvulla:

Slovakia 2019: Marko Anttila
Tanska 2018: Mikael Granlund
Ranska/Saksa 2017: Lasse Kukkonen
Venäjä 2016: Mikko Koivu
Tshekki 2015: Jussi Jokinen
Valko-Venäjä 2014: Olli Jokinen
Suomi/Ruotsi 2013: Lasse Kukkonen
Suomi/Ruotsi 2012: Mikko Koivu
Slovakia 2011: Mikko Koivu
Saksa 2010: Sami Kapanen
Sveitsi 2009: Sami Kapanen
Kanada 2008: Ville Peltonen
Venäjä 2007: Ville Peltonen
Latvia 2006: Ville Peltonen
Itävalta 2005: Ville Peltonen
Tshekki 2004: Ville Peltonen
Suomi 2003: Saku Koivu
Ruotsi 2002: Raimo Helminen
Saksa 2001: Petteri Nummelin
Venäjä 2000: Raimo Helminen

Marko Anttila

Syntynyt: 27.5.1985 Lempäälässä

Pituus/paino: 203 cm/105 kg

Perhe: vaimo ja 2-vuotias tytär

Pelannut pääsarjatasolla Ilveksessä, TPS:ssa, KHL:ssä (Novokuznetsk ja Jokerit) ja Ruotsin SHL:ssä (Örebro)

Leijonissa pelannut olympialaisissa 2018 sekä MM-kisoissa 2013 ja 2018, on nyt Suomen kapteeni Slovakian MM-kisoissa

Pelasi ensimmäiset miesten maaottelunsa keväällä 2008

Chicago Blackhawksin yhdeksännen kierroksen NHL-varaus vuodelta 2004

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt